Οι 8 καλύτερες τροφές για το θηλασμό

Οι 8 καλύτερες τροφές για το θηλασμό

Την προσοχή και την επιμέλεια της εγκύου απαιτεί, μεταξύ άλλων, η διατροφή της. Η φροντίδα για ένα ισορροπημένο, υγιεινό διατροφολόγιο δεν τελειώνει, όμως, στον τοκετό. Ό,τι τρώει μια μαμά που θηλάζει περνά στο μωρό μέσω του μητρικού γάλακτος. Οι τροφές που καταναλώνει η νέα μαμά πρέπει να είναι επιλεγμένες, έτσι ώστε να αναπτυχθεί υγιώς το βρέφος. Αυτές είναι οι οκτώ τροφές που δεν πρέπει να λείπουν απ’ το μενού μιας νέας μαμάς.

Ψάρι

Τρώγοντας 350 γραμμάρια ψάρι τη βδομάδα, η μαμά που θηλάζει λαμβάνει σημαντική ποσότητα πρωτεϊνών και Ω3 λιπαρών οξέων, που ωφελούν τον εγκέφαλο και την όραση του βρέφους.

Εποχιακά φρούτα και λαχανικά

Προτιμήστε να καταναλώσετε φρούτα και λαχανικά την εποχή που ευδοκιμούν. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μειώσετε την ποσότητα φυτοφαρμάκων-παρασιτοκτόνων που λαμβάνει ο οργανισμός του μωρού σας κι ο δικός σας.

(Φιλτραρισμένο) νερό

Το νερό της βρύσης περιέχει χημικά και άλατα, απ’ τα οποία μπορείτε να απαλλαγείτε εύκολα αγοράζοντας φίλτρο νερού. Σε κάθε περίπτωση, η ενυδάτωση είναι απαραίτητη, καθώς τα 800ml γάλακτος που παράγονται κατά μέσο όρο ημερησίως με το μητρικό γάλα πρέπει να αναπληρωθούν.

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε καλές πρωτεΐνες –συστατικό απαραίτητο για μια μαμά που θηλάζει, αφού μέρος των πρωτεϊνών μεταφέρεται μέσω του γάλακτος, στο μωρό.

Γαλακτοκομικά

Δύο με τρία ποτήρια γάλα ημερησίως συνιστώνται για τις γυναίκες που θηλάζουν. Χρειάζεται γάλα, για να παράξει κανείς γάλα –δεν μοιάζει λογικό;

Μοσχαρίσιο φιλέτο

Ο οργανισμός της νέας μητέρας χρειάζεται ψευδάργυρο και ιώδιο για το μητρικό γάλα που παράγει. Οι πρωτεϊνούχες τροφές είναι ένας τρόπος να αυξηθεί η πρόσληψη αυτών των συστατικών. Και τι πιο πρωτεϊνούχο, από το ένα άπαχο μοσχαρίσιο φιλέτο;

Δημητριακά ολικής άλεσης

Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, υδατάνθρακες αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος B που εξασφαλίζουν να γεμίσουν τις μπαταρίες της νέας μαμάς!

Συμπληρώματα διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνονται περισσότερο για τη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων βιταμινών και μετάλλων στο δικό σας σώμα και λιγότερο για τον εμπλουτισμό του γάλακτός σας. Περιέχουν συνήθως βιταμίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο, φιλικό οξύ και άλλες θρεπτικές ουσίες. (Αν μια νεά μαμά έχει ένα ισορροπημένο, πλούσιο σε βιταμίνες διαιτολόγιο, τα συμπληρώματα διατροφής συνήθως δεν κρίνονται ως απαραίτητα.) 

 

v