Γιατί δεν έχω φυσιολογικό κύκλο;

Γιατί δεν έχω φυσιολογικό κύκλο;

Ερώτηση:
Γεια σας. Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι για την περίοδό μου. Εδώ και χρόνια -βασικά από τότε που μου ήρθε για πρώτη φορά- ο κύκλος δεν ήταν φυσιολογικός, αργούσε 2, 3, 6 μήνες μέχρι που μου άργησε 1 χρόνο και τότε πήγα στο γυναικολόγο και κάτι μου είπε για στεγνές ωοθήκες αλλά δεν πολυκατάλαβα και μου έδωσε χάπια (primolut nor) αλλά δεν άλλαξε κάτι. Ξαναπήγα και έκανα κάτι εξετάσεις για να πάρω αυτά τα χάπια (Yasminelle) αλλά ούτε και με αυτά όλα καλά. Όταν τα έπαιρνα και σταματούσα για λίγο είχα περίοδο, άλλα όταν σταματούσα εντελώς σταμάταγε και η περίοδος πάλι και δεν ξέρω τι να κάνω. Μήπως έχω θυρεοειδή; Η κάτι άλλο; Μήπως να αλλάξω γυναικολόγο;
Απάντηση:

Το να μην έχετε στην ηλικία τον είκοσι χρόνων φυσιολογικό κύκλο σημαίνει ότι είναι ορμονικής συνηθέστατα αιτιολογίας. Γι’ αυτό χρειάζεται ένας πολύ καλός ορμονικός έλεγχος τόσο των ωοθηκών, όσο και του θυρεοειδούς και της υπόφυσης στον εγκέφαλο. Κάνοντας αυτόν τον ορμονικό έλεγχο μαζί με ένα υπερηχογράφημα θα μπορέσει κανείς να βγάλει διάγνωση του τι συμβαίνει και να δώσει τη κατάλληλη θεραπεία. Σίγουρα με φάρμακα θα καταφέρετε να επανέλθει ο κύκλος σας, να τον έχετε σωστό, αλλά όταν χρειαστεί να μείνετε έγκυος θέλει διαφορετική προσέγγιση που λέγεται πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας με ωοθυλακιορρηκτικά φάρμακα.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v