Ο 13 χρονών γιος μου βαριέται το διάβασμα και στο σπίτι υπάρχει εκνευρισμός. Τι να κάνω;

Ο 13 χρονών γιος μου βαριέται το διάβασμα και στο σπίτι υπάρχει εκνευρισμός. Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Ο γιός μου είναι 13 χρονών. Πάντοτε βαριόταν το διάβασμα. Όμως μπορούσα να τον πείσω να διαβάσει. Είναι πολύ καλός μαθητής αλλά οι καλοί βαθμοί δεν έχουν τόσο σημασία. Αυτό που με απασχολεί είναι ότι φέτος, στη Δευτέρα Γυμνασίου, τα πράγματα έχουν χειροτερέψει. Κρατάει το βιβλίο και δεν κάνει τίποτα με αποτέλεσμα να τελειώνει πολύ αργά τα μαθήματά του και στο σπίτι να επικρατεί εκνευρισμός. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω;
Απάντηση:

Ο γιος σας φαίνεται να χρειάζεται κίνητρο για να διαβάσει. Ιδανικά εσωτερικό κίνητρο δηλαδή μια δική του εσωτερική ανάγκη για εξέλιξη ή για καλή αίσθηση του εαυτού του.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει, χρήσιμο είναι το εξωτερικό κίνητρο, όπως για παράδειγμα μια απολαβή. Όμως το ζητούμενο είναι να αναρωτηθείτε σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η διαφορά. Υπάρχει περίπτωση να τον πιέζετε και να αντιδράει; Συμβαίνει κάτι με τους φίλους του; Ερωτεύτηκε; Τον ανησυχεί κάτι; Έχει τις εσωτερικές του αναζητήσεις, την διαπραγμάτευση των σχέσεων σας, την εσωτερική του αναστάτωση;

Διερευνήσετε μαζί του τι άλλαξε, τι θέλει, τι τον εμποδίζει να διαβάσει, ενισχύστε του το εσωτερικό κίνητρο, εμψυχώστε τον και βγείτε από θέση αντιπαλότητας και περάστε σε θέση συμμαχική. Γίνετε ένα αυτί και μια ψυχική αγκαλιά για εκείνον και όχι ένα στόμα που λέει να διαβάσει.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v