Τι πραγματικά σημαίνει επιτυχημένη ζωή

Τι πραγματικά σημαίνει επιτυχημένη ζωή

Είναι εκπληκτικό το πόσο εύκολα ξεχνάμε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία στην ζωή. Τα παραφορτωμένα ωράριά μας και το γεγονός ότι καθημερινά δεν προλαβαίνουμε να «πάρουμε ανάσα» μας εξαναγκάζουν να λειτουργούμε στον «αυτόματο». Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η ζωή μας είναι επιτυχημένη και ότι καταφέρνουμε όσα πραγματικά θέλουμε και μπορούμε, είτε στην εργασία μας είτε στην προσωπική μας ζωή, ως μαμάδες, σύζυγοι και νοικοκυρές. Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο του βραβευμένου συγγραφέα και Life Coach Travis Bradberry που δημοσιεύτηκε πριν μερικές ημέρες από το World Economic Forum θυμίζει ορισμένες μεγάλες αλήθειες της ζωής που οι περισσότεροι τείνουμε να ξεχάσουμε...

Το να είσαι πολυάσχολος δεν σημαίνει ότι είσαι και παραγωγικός

Κοιτάξτε γύρω σας: Οι περισσότεροι άνθρωποι τρέχουν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πόσοι από αυτούς είναι πραγματικά επιτυχημένοι, σε οποιοδήποτε επίπεδο; Η επιτυχία δεν έρχεται μέσα από την διαρκή κίνηση και δραστηριότητα, αλλά από την συγκέντρωση –με το να εξασφαλίζετε, δηλαδή, ότι ο χρόνος σας χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και παραγωγικά.

Διαθέτετε τον ίδιο αριθμό ωρών καθημερινά, με οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Χρησιμοποιήστε τις σοφά. Εξάλλου, κρίνεστε πάντα από το αποτέλεσμα, όχι από την προσπάθειά σας. Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι οι προσπάθειές σας είναι επικεντρωμένες σε εργασίες που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα.

Μιας μεγάλης επιτυχίας συχνά προηγείται μια αποτυχία

Δεν θα νιώσετε ποτέ τι σημαίνει επιτυχία, αν δεν μάθετε να αποδέχεστε την αποτυχία. Τα λάθη σας στρώνουν τον δρόμο προς την επιτυχία, καθώς αυτά είναι που αποκαλύπτουν ότι βρίσκεστε στον λάθος δρόμο.

Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα έρχονται όταν νιώθετε ότι βρίσκεστε σε σύγχυση και ότι έχετε κολλήσει. Είναι αυτή η σύγχυση που σας οδηγεί να σκεφτείτε διαφορετικά, να ανοίξετε τα μάτια και το μυαλό σας και να δείτε καθαρά την λύση που ψάχνετε.

Η επιτυχία απαιτεί υπομονή και την ικανότητα να διατηρείτε θετική στάση, ακόμα κι όταν υποφέρετε για αυτό που πιστεύετε.

Ο φόβος είναι η νο. 1 πηγή μετάνοιας

Όταν τα έχετε πει και τα έχετε κάνει όλα, θα θρηνήσετε για τις ευκαιρίες που δεν πήρατε, περισσότερο από τις αποτυχίες σας. Μην φοβάστε να πάρετε ρίσκα.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να σας πουν «ποιο είναι το χειρότερο που μπορεί να σου συμβεί; Θα σε σκοτώσει;» Κι όμως, δεν είναι ο θάνατος το χειρότερο που μπορεί να σας συμβεί. Είναι το να επιτρέπετε στον εαυτό σας να πεθαίνει λίγο-λίγο κάθε μέρα, ενώ είστε ακόμα ζωντανοί.

Η αυτό-αξία σας πρέπει να έρχεται από μέσα σας

Όταν η αίσθηση απόλαυσης και ικανοποίησης έρχεται με το να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους, παύετε να είστε τα «αφεντικά» της μοίρας σας. Όταν νιώθετε καλά για κάτι που καταφέρατε, μην επιτρέψετε στην γνώμη (ή στα επιτεύγματα) κανενός να σας αφαιρέσουν αυτή τη χαρά.

Παρόλο που είναι αδύνατο να κλείσετε εντελώς τα αυτιά σας σε ό,τι οι άλλοι μπορεί να πιστεύουν για εσάς, δεν χρειάζεται να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους, ενώ μπορείτε πάντα να κρίνετε και εσείς με την σειρά σας την γνώμη των άλλων. Έτσι, ό,τι κι αν σκέφτονται ή κάνουν οι άλλοι, η αυτό-αξία σας θα «βγαίνει» από μέσα σας.

Ανεξάρτητα με το τι σκέφτονται για εσάς οι άλλοι, σε οποιαδήποτε στιγμή, ένα είναι σίγουρο: Δεν είστε ποτέ ούτε τόσο καλοί ούτε τόσο κακοί όσο λένε ότι είστε.

Είστε τόσο καλοί όσο είναι οι συνεργάτες και σύντροφοί σας

Θα πρέπει να προσπαθείτε να περιβάλλεστε από ανθρώπους που σας εμπνέουν, ανθρώπους που σας κάνουν να θέλετε να γίνεστε καλύτεροι. Και πιθανώς να το κάνετε ήδη. Τι γίνεται, όμως, με τους ανθρώπους που σας τραβούν προς τα κάτω; Γιατί τους επιτρέπετε να αποτελούν μέρος της ζωής σας;

Οποιοσδήποτε σας κάνει να νιώθετε ότι δεν αξίζετε, σας προκαλεί άγχος ή δεν σας εμπνέει, «τρώει» τον χρόνο σας και, πιθανότατα, σας αναγκάζει να γίνεστε σαν αυτόν. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σχετίζεστε με τέτοιους ανθρώπους. Απομακρύνετέ τους άμεσα!

Η ζωή είναι μικρή

Κανείς μας δεν μπορεί να εγγυηθεί για το αύριο. Ωστόσο, όταν κάποιος πεθαίνει άξαφνα, αναγκαζόμαστε να ξανασκεφτούμε την δική μας ζωή: Τι είναι πραγματικά σημαντικό, πώς περνάμε τον χρόνο μας και φερόμαστε στους ανθρώπους γύρω μας;

Η απώλεια είναι μία ωμή, σπλαχνική υπενθύμιση της ευθραυστότητας της ζωής. Δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, όμως.

Υπενθυμίζετε στον εαυτό σας κάθε πρωί που ξυπνάτε ότι κάθε μέρα είναι ένα δώρο και είστε προορισμένοι να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε με την ευλογία που σας έχει δοθεί. Η στιγμή που θα αρχίσετε να λειτουργείτε σαν η ζωή σας να είναι πράγματι ένα δώρο, είναι η στιγμή που και η ζωή θα αρχίσει να σας ανταμείβει.

Εξάλλου, μια καλή μέρα ξεκινά με καλή διάθεση και θετικό τρόπο σκέψης.

Δεν χρειάζεται να περιμένετε μια «συγγνώμη» για να συγχωρέσετε κάποιον

Η ζωή κυλά πολύ πιο όμορφα και ομαλά όταν αφήνετε πίσω σας τις μνησικακίες και συγχωρείτε ακόμα και αυτούς που ποτέ δεν σας ζήτησαν συγγνώμη. Οι μνησικακίες επιτρέπουν στα δυσάρεστα γεγονότα του παρελθόντος να καταστρέφουν την ευτυχία του σήμερα. Το μίσος και η οργή είναι συναισθηματικά παράσιτα που καταστρέφουν τις χαρές της ζωής.

Τα αρνητικά συναισθήματα που οδηγούν σε μνησικακία δημιουργούν μία αντίδραση άγχους στο σώμα σας και συγκρατούν το στρες, με ιδιαίτερα επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία σας. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι με το να κρατάτε μέσα σας το στρες κινδυνεύετε από υψηλή πίεση και καρδιοπάθειες.

Συγχωρώντας κάποιον, δεν παραβλέπετε τις πράξεις του, απλά απελευθερώνεστε από το να είστε το αιώνιο θύμα.

Ζείτε την ζωή που εσείς δημιουργήσατε

Δεν είστε το θύμα καμίας κατάστασης. Κανείς δεν μπορεί να σας πιέσει να πάρετε αποφάσεις και να οδηγηθείτε σε πράξεις που εναντιώνονται στις αξίες και τις φιλοδοξίες σας.

Οι συνθήκες στις οποίες ζείτε σήμερα είναι δικές σας –εσείς τις δημιουργήσατε. Παρομοίως, το μέλλον είναι εντελώς δικό σας. Αν νιώθετε ότι έχετε «βαλτώσει» σε μία κατάσταση, είναι πιθανότατα επειδή φοβάστε να αναλάβετε το ρίσκο που χρειάζεται για να πετύχετε τους στόχους σας και να ζήσετε τα όνειρά σας.

Όταν έρθει η στιγμή να αναλάβετε δράση, θυμηθείτε ότι είναι πάντα καλύτερα να βρίσκεσαι στην βάση μιας σκάλας που θέλεις να ανέβεις, παρά σε μία κορυφή που δεν θέλεις.

Ζήστε την στιγμή

Δεν θα μπορέσετε ποτέ να φτάσετε στο 100% των δυνατοτήτων σας αν δεν μάθετε να ζείτε στο παρόν.

Όσες ενοχές κι αν έχετε, δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν. Όσο άγχος κι αν έχετε, δεν μπορείτε να αλλάξετε το μέλλον. Είναι αδύνατο να είστε ευτυχισμένοι αν βρίσκεστε διαρκώς κάπου αλλού, αδύναμοι να αδράξετε πλήρως την πραγματικότητα (καλή ή κακή) της συγκεκριμένης στιγμής.

Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ζει την κάθε στιγμή, πρέπει να κάνετε δύο πράγματα:

1. Αποδεχτείτε το παρελθόν σας. Αν δεν συμφιλιωθείτε με το παρελθόν, όχι μόνο δεν θα σας αφήσει ποτέ, αλλά θα επηρεάζει και το μέλλον σας.
2. Αποδεχτείτε την αβεβαιότητα του μέλλοντος. Η ανησυχία δεν έχει θέση στο παρόν και στο τώρα. Όπως είπε κάποτε και ο Mark Twain, «το να ανησυχείς είναι σαν να πληρώνεις ένα χρέος που δεν χρωστάς.»

Η αλλαγή είναι αναπόφευκτη – αγκαλιάστε την

Μόνο όταν αποδεχτείτε και αγαπήσετε την αλλαγή θα δείτε τα καλά της. Πρέπει να έχετε ανοιχτό μυαλό και χέρια αν πρόκειται να αναγνωρίσετε και να κεφαλαιοποιήσετε τις ευκαιρίες που δημιουργεί η αλλαγή.

Είστε προορισμένοι να αποτύχετε όταν συνεχίζετε να κάνετε τα ίδια πράγματα που πάντα κάνατε, ελπίζοντας ότι αγνοώντας την αλλαγή θα την αποτρέψετε.

Εξάλλου, ο ορισμός της παράνοιας είναι να κάνεις ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, περιμένοντας να έρθει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα.

Η ζωή δεν σταματά για κανέναν. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, εκτιμήστε τα και απολαύστε τα, καθώς είναι δεδομένο ότι θα αλλάξουν. Αν διαρκώς αναζητάτε κάτι περισσότερο, κάτι καλύτερο, το οποίο πιστεύετε πως θα σας κάνει πιο χαρούμενους, δεν θα είστε ποτέ αρκετά παρόντες για να απολαύσετε τις σπουδαίες στιγμές, πριν φύγουν ανεπιστρεπτί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v