Ο άνδρας σας έχει 5 βασικές ανάγκες. Του τις καλύπτετε;

Ο άνδρας σας έχει 5 βασικές ανάγκες. Του τις καλύπτετε;

«Το κλειδί για έναν ευτυχισμένο γάμο είναι η ανιδιοτέλεια», λέει ο σύμβουλος γάμου Willard F. Harley Jr., και εξηγεί ότι αν μπορείτε να βάζετε τις ανάγκες του άνδρα σας πάνω από τις δικές σας, βρίσκεστε στον σωστό δρόμο. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, να βάζετε τον εαυτό σας σε υποδεέστερη θέση. Όμως, αν πραγματικά αγαπάτε τον σύζυγό σας, τότε θέλετε να τον κάνετε ευτυχισμένο. Και παρόλο που κάθε άνδρας είναι διαφορετικός, ο ειδικός υποστηρίζει ότι λίγο-πολύ όλοι οι άνδρες έχουν τις ίδιες πέντε βασικές ανάγκες.

Ψυχαγωγική συντροφικότητα

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που δεν έχουν πολλά κοινά ενδιαφέροντα, π.χ. κοινά χόμπι. Που τους αρέσει να έχει ο καθένας τις δικές του ασχολίες –κάτι που μπορεί να είναι καλό σε έναν γάμο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι κάποιες φορές δεν μπορεί να συμμετέχει ο ένας στα χόμπι του άλλου. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, να πάτε μαζί με τον άνδρα σας μια μέρα για τρέξιμο ή να πάτε μαζί του στο γήπεδο. Μπορεί να περάσετε καλύτερα από όσο φαντάζεστε. Το πραγματικό κέρδος, όμως, είναι ότι με το να τον ακολουθείτε κάποιες φορές στα ενδιαφέροντά του, του δείχνετε ότι νοιάζεστε γι'αυτόν. Μπορεί, μάλιστα, να σας επιστρέψει κάποια στιγμή τη «χάρη» και να αφιερώσει κι εκείνος κάποια στιγμή χρόνο για να κάνει αυτά που ευχαριστούν εσάς.

Σεξουαλική ικανοποίηση

Αυτό μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα, όμως είναι σημαντικό. Είσαι σημαντικό να μην «χρησιμοποιείτε» την μεταξύ σας οικειότητα και τρυφερότητα ως μέσο μόχλευσης. Να μην συγκρατείτε, για παράδειγμα, τις εκδηλώσεις αγάπης για να τον τιμωρήσετε για κάτι. Γιατί με τον τρόπο αυτόν εντείνετε τα αρνητικά αισθήματα μεταξύ σας. Η τρυφερότητα φέρνει τα ζευγάρια κοντά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και, αν το σεξ, ως εκδήλωση αυτής, είναι σημαντικό για τον άνδρα σας, το ίδιο πρέπει να είναι και για εσάς. Πρέπει, λοιπόν, να προσπαθήσετε για να κάνετε τις ερωτικές στιγμές σας ιδιαίτερες, προκειμένου να είστε εξίσου ικανοποιημένοι σεξουαλικά.

Θαυμασμό

Σε μία υγιή σχέση, ο άνδρας έχει τον δικό του ρόλο –αυτός μπορεί να είναι η καριέρα του, τα ενδιαφέροντά του ή το να μένει στο σπίτι για να μεγαλώσει τα παιδιά. Πολλές από τις πράξεις του, όμως, μπορεί να περνούν απαρατήρητες. Μπορεί, για παράδειγμα, ο άνδρας σας να δουλεύει 10 ώρες τη μέρα και μετά να πηγαίνει π.χ. τα παιδιά στο φροντιστήριο ή στο ποδόσφαιρο. Και εσείς μπορεί να παραβλέπετε όσα κάνει για την οικογένεια, γιατί, φυσικά, έχετε και τις δικές σας υποχρεώσεις. Προσπαθήστε, όμως, όσο μπορείτε να του δείχνετε και να του λέτε πόσο πολύ εκτιμάτε και αναγνωρίζετε όσα κάνει για εσάς.

Στήριξη... εν οίκω

Αυτό σημαίνει να δημιουργείτε ένα γαλήνιο και λειτουργικό οικιακό περιβάλλον. Μπορεί εσείς και ο άνδρας σας να μοιράζεστε τις δουλειές του σπιτιού, καθώς και άλλες σχετικές υποχρεώσεις, εξίσου ή μπορεί ο άνδρας σας να έχει ανάγκη να αναλαμβάνετε εσείς τις περισσότερες δουλειές στο σπίτι, γιατί εκείνος είναι «πνιγμένος» με άλλες. Όπως είπαμε και παραπάνω, σε μία υγιή σχέση, ο άνδρας θα πρέπει να έχει τον δικό του ρόλο. Φροντίστε, λοιπόν, να καλύπτετε αυτή του την ανάγκη με το να φροντίζετε εσείς το σπίτι, όσο εκείνος φροντίζει π.χ. για τα οικονομικά σας.

Μια ελκυστική σύντροφο

Έπειτα από αρκετά χρόνια γάμου, όπως ξέρουμε όλοι καλά, οι δύο σύντροφοι έχουν αποκτήσει πλέον αρκετή οικειότητα και άνεση –που είναι, βέβαια, επιθυμητό. Οι περισσότερες σύζυγοι και μαμάδες θα συμφωνήσετε ότι το πιο εύκολο για εσάς είναι κυκλοφορείτε όλη τη μέρα στο σπίτι με τις πυτζάμες σας. Ότι αργά το βράδυ θα προτιμήστε π.χ. να κοιμηθείτε, από το να κάνετε ένα μπάνιο. Δεν πειράζει κάποιες μέρες να γίνεται έτσι, αλλά μην αφήνετε αυτόν τον τρόπο ζωής να σας γίνει συνήθεια. Προσπαθήστε να γίνετε όσο πιο ελκυστική μπορείτε για τον άνδρα σας. Αφιερώστε μερικά λεπτά πριν επιστρέψει στο σπίτι για να φρεσκαριστείτε, να κάνετε ένα ντους, να περιποιηθείτε λίγο τον εαυτό σας. Θα δείτε πόσο πολύ θα βελτιώσετε την διάθεσή του όταν θα μπαίνει στο σπίτι και θα σας βλέπει. Εξάλλου, θα νιώσετε κι εσείς καλύτερα.

v