Σχεδόν 9 μήνες μετά τον τοκετό, ακόμα δεν έχω περίοδο. Είναι φυσιολογικό;

Σχεδόν 9 μήνες μετά τον τοκετό, ακόμα δεν έχω περίοδο. Είναι φυσιολογικό;

Ερώτηση:
Καλημέρα! Γέννησα στις 19 Μαΐου και θήλασα μέχρι 20 Δεκεμβρίου οπότε και σταμάτησε η παραγωγή γάλακτος. Από τότε ακόμη δεν αδιαθέτησα. Έκανα τεστ και βγήκε αρνητικό. Τι πρέπει να κάνω; Είναι φυσιολογικό;  
Απάντηση:

Το ότι θηλάσατε για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα είναι πολύ καλό, και ο θηλασμός ως γνωστόν αποτρέπει την ωοθηλακιορρηξία, οπότε δεν έρχεται περίοδος συνήθως. Από κει και ύστερα ο οργανισμός πρέπει να πάρει μπρος. Το ότι έχουν περάσει δυόμιση μήνες και δεν έχετε ακόμα περίοδο μπορεί να φταίει μια υψηλή προλακτίνη, μπορεί να φταίει ένα θέμα ανατομικό της μήτρας, γι’ αυτό καλό είναι να γίνει και ένας υπέρηχος -μπορεί να φταίει και ο θυρεοειδής. Οπότε, χρειάζεται ένα σετ ορμονικών εξετάσεων και μια υπερηχογραφική εκτίμηση από το γιατρό. Δεν φαίνεται πάντως κάτι ανησυχητικό.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v