Η μύτη του 1 μηνός γιου μου είναι βουλωμένη από τη μέρα που γεννήθηκε. Τι να κάνω;

Η μύτη του 1 μηνός γιου μου είναι βουλωμένη από τη μέρα που γεννήθηκε. Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Η μύτη του 1 μηνός γιού μου είναι βουλωμένη από τη μέρα που γεννήθηκε στις 5/11/14. Βάζω ορό και τη ρουφάω με το Otrisanil αλλά δεν βλέπω να κάνει κάτι. Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάτι άλλο; Είναι μόλις 1 μήνα και φοβάμαι να του βάλω Otrivin, όμως φοβάμαι μην κάνει και ωτίτιδα. Τι να κάνω;
Απάντηση:

Η ρινική απόφραξη στα βρέφη και τα νεογνά είναι πολύ συχνή και οφείλεται στο μικρό εύρος των αεραγωγών, που γίνεται ακόμη μικρότερο σε κάποια ρινίτιδα.

Έχει όμως σημασία να διευκρινίσετε εάν η απόφραξη είναι συνεχής ή διαλείπουσα, και να προσπαθήσετε να καταλάβετε εάν το παιδί αναπνέει και από την μύτη όταν δεν υπάρχουν μύξες. Θα πρέπει να μιλήσετε και με τον παιδίατρό σας ή τον ωτορινολαρυγγολόγο, ώστε να αποκλεισθούν συγγενείς παθήσεις όπως π.χ. ατρησία των ρινικών χοανών, που μόνο ο ειδικός μπορεί να αποκλείσει. Όσον αφορά τον φυσιολογικό ορό μπορείτε να τον χρησιμοποιείτε άφοβα, όπως και το παιδικό Otrivin αλλά αυτό, με μέτρο.

*Παναγιώτης Μισυρλής Διευθυντής ΩΡΛ Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v