«Οι 15 υποσχέσεις που δίνω στον γιο μου»

«Οι 15 υποσχέσεις που δίνω στον γιο μου»

Οι περισσότερες μαμάδες αφιερώνουν πολύ χρόνο για να σκεφτούν πώς θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Τι μαθήματα να τους δώσουν και πώς να τα πείσουν για την αιώνια, ανιδιοτελή αγάπη τους. Η μαμά-blogger Stephanie Guillen απέκτησε τον γιο της στα 18 και μερικά χρόνια μετά χώρισε. Πλέον ο γιος της είναι ο μοναδικός άνδρας της ζωής της και γι'αυτόν θέλησε να γράψει 15 υποσχέσεις που είμαστε βέβαιοι πως κάθε μαμά θα έδινε στον γιο της!

Υπόσχομαι να ακούω

Υπόσχομαι να δίνω σημασία σε όσα μου λες, στα συναισθήματα και τις εμπειρίες σου, και να μην τα υποτιμώ. Ακόμα κι όταν έχω την τάση να επέμβω για να διορθώσω ένα πρόβλημα, υπόσχομαι πρώτα να ακούω και να καταλαβαίνω τι θες να μου πεις.

Υπόσχομαι να θυμάμαι πώς ήμουν εγώ

Υπόσχομαι να μην ξεχάσω ποτέ πόσο ντροπή και αμηχανία ένιωθα όταν πήγα για πρώτη φορά στο σχολείο, που το μόνο που ήθελα ήταν να τρέξω στη μαμά μου. Υπόσχομαι να μην ξεχάσω πώς είναι να είσαι ένας πληγωμένος έφηβος ή ένας μπερδεμένος φοιτητής. Υπόσχομαι να βάλω τα δυνατά μου για να θυμάμαι πώς ήταν όταν ήμουν παιδί, για να σε καταλαβαίνω πάντα και να μπορώ να σε καθοδηγώ. Γιατί τα συναισθήματα αυτά είναι σημαντικά και αληθινά.

Υπόσχομαι να σε δεχτώ όπως ακριβώς είσαι

Σε ξέρω καλύτερα από τον καθένα και μπορώ να δω το φως που έχεις μέσα σου. Υπόσχομαι να προσπερνώ κάθε ταμπέλα και χαρακτηρισμό και να σε αποδέχομαι πάντα γι'αυτό που είσαι.

Υπόσχομαι να ενθουσιάζομαι κάθε φορά που σε βλέπω

Η καλύτερη στιγμή της ημέρας μου είναι όταν βλέπω το πρόσωπό σου. Όταν σηκώνεσαι σιγά-σιγά από το κρεβάτι σου και έρχεσαι στο δικό μου, με τα πρησμένα από τον ύπνο ματάκια σου και ένα τεράστιο χαμόγελο και το μόνο που θέλω είναι να σε σφίξω στην αγκαλιά μου! (Ναι! Μια ακόμα μέρα μαζί! Καλημέρα!)

Υπόσχομαι να σε αφήνω να εξερευνείς και να έχεις εμπειρίες

Είναι εύκολο (και ενστικτώδες) να θέλω να σε έχω συνέχεια κοντά μου, για να σε προστατεύω, όμως ξέρω ότι είσαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Για να μεγαλώσεις και να ωριμάσεις πρέπει να γνωρίσεις τα καλά και τα κακά της ζωής, συχνά χωρίς εμένα. Όσο κι αν αυτό με τρομάζει, υπόσχομαι να σε ενθαρρύνω σε τέτοιες εμπειρίες.

Υπόσχομαι να σε κρατώ ασφαλή και υγιή

Σου θυμίζω καθημερινά ότι οι κανόνες που σου βάζω είναι για να σε κρατούν ασφαλή και υγιή. Ξέρεις ότι δεν θέτω αυθαίρετους κανόνες, ούτε έχω παράλογες απαιτήσεις και ότι όλα γίνονται με έναν σκοπό. Υπόσχομαι να συνεχίσω να κάνω ό,τι μπορώ για να σε κρατώ ασφαλή και υγιή, ακόμα κι όταν θα έχεις μεγαλώσει.

Υπόσχομαι να πιστεύω σε όσα αγαπάς και ονειρεύεσαι

Υπόσχομαι ότι ποτέ δεν θα επιμείνω να ακολουθήσεις έναν συγκεκριμένο δρόμο στην ζωή σου, μόνο και μόνο για να έχεις χρήματα και δύναμη ή για να έχεις μια εξιδανικευμένη «σίγουρη και άνετη» ζωή. Υπόσχομαι να παροτρύνω τα όνειρά σου και να σε βοηθώ να εξερευνάς τα πάθη σου, αλλά και να πιστεύω σε εσένα όσο πιστεύεις εσύ στον εαυτό σου.

Υπόσχομαι να σε αφήνω να κάνεις λάθη

Αυτή ίσως είναι μία από τις πιο δύσκολες προκλήσεις για έναν γονιό. Στο μυαλό μου καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικό κάποιες φορές να πάθεις για να μάθεις, γιατί τότε είναι που γνωρίζεις τα όριά σου και δημιουργείς τον χαρακτήρα σου. Αλλά, η σκέψη ότι κάποια στιγμή θα πονέσεις πολύ... με σκοτώνει. Δεν είναι περίεργο που κάποιες μαμάδες είναι τόσο υπερπροστατευτικές. Υπόσχομαι, όμως, να βάζω τα συναισθήματά μου στην άκρη και να σε αφήνω να μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Υπόσχομαι να είμαι πρώτα μαμά και μετά φίλη σου

Υπόσχομαι να σε μεγαλώνω «με προοπτική», που σημαίνει ότι δεν θα σου αρέσουν πάντα αυτά που θα σου λέω. Φίλους θα κάνεις πολλούς. Αυτό που χρειάζεσαι από εμένα είναι μία μαμά που να φροντίζει για ό,τι είναι καλύτερο για εσένα, ανεξάρτητα από το αν εσύ το καταλαβαίνεις την δεδομένη στιγμή.

Υπόσχομαι να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ και να ζητώ συγγνώμη όταν δεν θα τα καταφέρνω

Ξέρω ότι δεν είμαι τέλεια. Ότι χάνω την υπομονή μου όταν πιέζομαι και γίνομαι γκρινιάρα όταν είμαι κουρασμένη. Ξέρω ότι κάνω ό,τι μπορώ για να παίρνω πάντα τις σωστές αποφάσεις, όμως πολλές φορές αποτυγχάνω. Ξέρω ότι είμαι άνθρωπος. Και έτσι υπόσχομαι να ζητώ συγγνώμη όταν τα κάνω θάλασσα, όπως όλοι οι άνθρωποι.

Υπόσχομαι να σέβομαι το φύλο σου και να σε προετοιμάζω για να γίνεις άνδρας, ακόμα κι όταν δεν καταλαβαίνω

Δεν ξέρω πώς είναι να είσαι γεμάτος τεστοστερόνη, ή να είσαι σωματικά πιο δυνατός από το αντίθετο φύλο. Δεν μοιράζομαι το ίδιο πάθος για τους υπερ-ήρωες ή για τα τηλεκατευθυνόμενα αυτοκίνητα. Όλα αυτά τα βλέπω όπως θα τα έβλεπε ένα οποιοδήποτε κορίτσι. Ωστόσο, υπόσχομαι να σε σέβομαι γι'αυτό που είσαι. Θα αποδέχομαι πάντα την πιο σκληρή και ανυπότακτη φύση σου και θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να σε προετοιμάσω για την ανδρική σου ηλικία.

Υπόσχομαι να είμαι ειλικρινής

Υπόσχομαι να μοιράζομαι μαζί σου τις απόψεις και τις εμπειρίες μου με ειλικρινή τρόπο, και να παραδέχομαι ότι δεν γνωρίζω κάτι, όταν πραγματικά δεν το γνωρίζω.

Υπόσχομαι να είμαι καλή σε όποια ή όποιον αγαπήσεις

Υπόσχομαι να μην γίνω η κακιά πεθερά που πιστεύει ότι κανένας στον κόσμο δεν είναι αρκετά καλός για τον γιο της. Ελπίζω να σε μεγαλώσω με αρκετό αυτοσεβασμό και πίστη στον εαυτό σου, έτσι ώστε να επιλέξεις τον κατάλληλο άνθρωπο για εσένα. Κι αν είσαι εσύ χαρούμενος, τότε είμαι κι εγώ.

Υπόσχομαι να σε αγαπώ, άνευ όρων

Θα έχεις πάντα την αγάπη μου, ό,τι κι αν λες ή κάνεις ή γίνεις. Είναι άνευ όρων.

Υπόσχομαι να σε αφήσω να φύγεις

«Μπορείς να στεγάσεις το σώμα του παιδιού σου, αλλά όχι την ψυχή του», λέει ένα ποίημα. Κάποτε μοιράστηκα μαζί σου το ίδιο σώμα. Η καρδιά σου χτυπούσε μέσα μου, μαζί με την δική μου καρδιά, και όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, είναι μία απίστευτα πρωτόγονη εμπειρία. Η διαδικασία να σε αφήνω να φεύγεις από κοντά μου είναι αδιανόητη, αλλά υπόσχομαι ότι θα το κάνω. Υπόσχομαι ότι θα σε αφήσω να πάρεις τον δρόμο σου, ξέροντας ότι έκανα το καλύτερο που μπορώ για να σε προετοιμάσω για ό,τι πρόκειται να βιώσεις.

Δεν μπορώ, όμως, να υποσχεθώ ότι δεν θα κλάψω.

v