5 τέλεια πάρκα στην Αττική με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

5 τέλεια πάρκα στην Αττική με εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά

Πότε ήταν η τελευταία φορά που το παιδί σας σκάλισε το χώμα; Έχει φυτέψει ποτέ του έστω κι ένα μικρό σποράκι; Έχει ταΐσει κοτούλες ή έχει ανέβει ποτέ σε πόνυ; Πριν βιαστείτε να απαντήσετε πως οι παραπάνω δραστηριότητες είναι σχεδόν αδύνατες για ένα παιδί της πόλης, μάθετε ότι τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά πάρκα αναψυχής, στα οποία πραγματοποιούνται επί τούτου εκπαιδευτικά προγράμματα γνωριμίας με την φύση και τον πολιτισμό και ευαισθητοποίησης των παιδιών για το περιβάλλον. Τώρα που ο καιρός το επιτρέπει, είναι ιδανική ευκαιρία να τα επισκεφθείτε και να χαρίσετε στο παιδί σας μια πρωτόγνωρη εμπειρία διασκέδασης και μάθησης.

Πολιτιστικό Πάρκο

Το Πολιτιστικό Πάρκο, στην Κερατέα, στο 16ο χλμ. της Αττικής οδού προς Λαύριο, αποτελεί φορέα πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων. Σε μία έκταση 25.000 τ.μ., το πάρκο είναι ένας μαγευτικός καταπράσινος χώρος που τον διασχίζει ένα ποταμάκι, τον δροσίζουν λιμνούλες και τον περπατούν ελεύθερα δεκάδες ζωάκια.

Εκεί, πέρα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται για μαθητές σχολείων, μπορείτε να βρεθείτε κάθε Σαββατοκύριακο, προκειμένου να συμμετέχει το παιδί σας σε κάποιο πρόγραμμα, όπως τα «Παλιά επαγγέλματα» που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή ή τα «Βότανα» που θα ακολουθήσει. Το κάθε πρόγραμμα διαρκεί μία ώρα και το κόστος συμμετοχής είναι 7 ευρώ και 3 ευρώ η είσοδος για τον γονέα.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Κέντρο της Γης

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γη, έχοντας σκοπό την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής και κοινωνικής νοημοσύνης και συνείδησης, έχει δημιουργήσει έναν υπέροχο υπαίθριο χώρο στο Ίλιον, το οποίο συνορεύει με το πάρκο Αντ. Τρίτση, στον οποίον πραγματοποιεί εξαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από 3 ετών. Σε αυτά, μέσα από βιωματικές δραστηριότητες, τα παιδιά μαθαίνουν να αγαπούν τη φύση, καλλιεργώντας την, γνωρίζοντας τα έντομα και συμμετέχοντας σε ενδιαφέρουσες φυσικές δραστηριότητες.

Το Κέντρο της Γης είναι ανοιχτό καθημερινά για επισκέψεις και ξεναγήσεις, ενώ ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή στις 10 το πρωί. Το κόστος συμμετοχής, ανάλογα με το πρόγραμμα, δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Στο βάθος ...κήπος!

Λίγα μέτρα παραδίπλα, στο τεραστίων διαστάσεων Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνη Τρίτση», βρίσκεται και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «ΕΔΡΑ», ο οποίος, μέσω της Παιδικής Πολιτιστικής Λέσχης «ΕΚΦΡΑΣΗ», υλοποιεί το πρόγραμμα «Στο βάθος... ΚΗΠΟΣ!», για παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Σε αυτό τα παιδιά μαθαίνουν για τα φυτά, τα δέντρα και τα λαχανικά. Τα καλλιεργούν, τα γεύονται, τα μυρίζουν και περνούν υπέροχα Κυριακάτικα πρωινά με ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στη γη.

Μάλιστα, την Κυριακή 26 Απριλίου στις 11.00, μικροί και μεγάλοι καλούνται να συμμετέχουν στην δράση καθαρισμού Let's do it Greece!, που θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για μία εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα, στην οποία πολίτες αναλαμβάνουν να καθαρίσουν την χώρα τους! Αν βρεθείτε, λοιπόν, με τα παιδιά σας εκεί θα συμμετέχετε στο σημαντικό έργο καθαρισμού του Πάρκου Τρίτση.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Βιωματικό Πάρκο Paradise Park

Πιθανώς να γνωρίζετε το Paradise Park για τα άκρως οργανωμένα γηπεδάκια ποδοσφαίρου. Ωστόσο, στον ίδιο χώρο φιλοξενείται και το εξαιρετικό βιωματικό πάρκο Junior Paradise, στο οποίο τα παιδιά, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικές δραστηριότητες που... τείνουν να εξαλειφθούν από τον σύγχρονο τρόπο ζωής. «Από την ελιά στο ελαιόλαδο», «Από το σιτάρι στο ψωμί», «Ο μικρός κτηνοτρόφος», «Ο μικρός μελισσοκόμος» είναι κάποιες μόνο από τις θεματικές, οι οποίες μέσα από το παιχνίδι και την επαφή του παιδιού με τα ζώα και τα φυτά, το μαθαίνουν να γνωρίζει και να αγαπά τη φύση. Το κάθε πρόγραμμα διαρκεί 1,5 ώρα και στο διάστημα αυτό τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά από το εξειδικευμένο προσωπικό, π.χ. ταΐζουν ζωάκια, ανεβαίνουν σε πόνυ, παρατηρούν και μαθαίνουν πώς «λειτουργεί» η φύση. Την ίδια ώρα οι γονείς απολαμβάνουν τον καφέ τους σε ξεχωριστό χώρο του πάρκου.

Το Paradise Park βρίσκεται στο 12ο χιλιόμετρο εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στον κόμβο της Μεταμόρφωσης. Το πάρκο λειτουργεί καθημερινά με προγράμματα για σχολεία. Κατά τα άλλα, στα προγράμματα του Σαββατοκύριακου, αυτή την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα «Μικρός Κτηνοτρόφος», ενώ την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει «Πρωτομαγιάτικο πρόγραμμα». Μπορείτε να «κλείσετε» την συμμετοχή σας μέσω Groupon, με κόστος εισιτηρίου 9,90 ευρώ.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Περιβόλι στη Βάρη

Το Περιβόλι είναι ό,τι ακριβώς λέει το όνομά του! Ένα περιβόλι, όπως όλα τα άλλα, με τα μποστάνια του, τις φάρμες του και πολλά ακόμα μυστικά που το παιδί καλείται να ανακαλύψει. Σε αυτό μπορείτε να βρεθείτε οποιοδήποτε Σαββατοκύριακο με τα παιδιά σας, είτε για να συμμετέχουν σε κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είτε για να χαλαρώσετε σε ένα περιβάλλον ηρεμίας και πρασίνου. Ενδεικτικά, το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Απριλίου, από τις 10.00 έως τις 18.00 τα παιδιά θα φυτέψουν σε αυγά, θα περπατήσουν στο Περιβόλι για να γνωρίσουν την φύση, ενώ οι γονείς μπορούν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα Tai-Chi! Τα δε απογεύματα πραγματοποιείται το πρόγραμμα Μικροί Κηπουροί.

Παράλληλα, στον χώρο υπάρχει και κουζίνα, όπου μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακές νοστιμιές, με προϊόντα από το περιβόλι, σε πολύ χαμηλές τιμές, ή απλά τον καφέ σας!

Η είσοδος στο Περιβόλι είναι δωρεάν, ενώ το κόστος της προαιρετικής συμμετοχής στο κάθε πρόγραμμα είναι 5 ευρώ.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v