Γράμμα στην κολλητή μου, λίγο πριν γίνει μανούλα

Γράμμα στην κολλητή μου, λίγο πριν γίνει μανούλα

Διάβαζα ένα παραμύθι στην κόρη μου, πριν πέσει για ύπνο, τις προάλλες, όταν έλαβα ένα μήνυμα στο κινητό. Ήταν από την Άννα, την κολλητή μου, μία φωτογραφία ενός τεστ εγκυμοσύνης. Δεδομένης της εμπειρίας μου στον τομέα αυτόν, αναγνώρισα αμέσως ότι ήταν θετικό. Ήθελε να της το επιβεβαιώσω. Την πήρα αμέσως τηλέφωνο, έχοντας χάσει τα λόγια μου και σχεδόν κλαίγοντας. Λίγο αργότερα, έκατσα και της έγραψα το παρακάτω:

Ειλικρινά δεν φαντάζεσαι πόσο χαίρομαι και πόσο ανυπομονώ...

Στην διάρκεια των σχολικών μας χρόνων ήσουν πάντα η δυναμική και η γενναία. Αυτή που θα μου έλεγε «ας το δοκιμάσουμε», όταν εγώ θα έλεγα «δεν νομίζω πως είναι καλή ιδέα...». Και αργότερα έγινες η γυναίκα καριέρας -αλλά και φοβερή νοικοκυρά- που πάντα θαύμαζα.

Και τώρα θα αποκτήσεις μωρό! Θα γίνεις μαμά!

Όπως συμβαίνει στις περισσότερες σχολικές φιλίες, κάποια στιγμή στο Πανεπιστήμιο απομακρυνθήκαμε λίγο. Εσύ έφυγες σε άλλες πόλεις για να πετύχεις τον παντοτινό ακαδημαϊκό σου στόχο, ενώ εγώ έμεινα εδώ και ακολούθησα πιο συμβατικές σπουδές.

Αλλά εδώ και 20 χρόνια, πάντα επιστρέφαμε η μία στην άλλη. Και νιώθω απίστευτη τιμή που ήμουν από τους πρώτους που έμαθαν για την εγκυμοσύνη σου.

Εύχομαι να βιώσεις τόσο τις χαρές όσο και τις προκλήσεις της μητρότητας σε όλο τους το μεγαλείο. Δεν θα ήμουν η καλύτερή σου φίλη, αν σου ευχόμουν κάτι λιγότερο.

Σου εύχομαι (λίγες) πρωινές ναυτίες, αλλά πολλές αστείες ιστορίες με λιγούρες. Θα δεις ότι αργότερα θα τις θυμάσαι γελώντας και σίγουρα θα τις ανακαλείς. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι μια μέρα έστειλα τον άνδρα μου να μου φέρει μία χορτόπιτα από ένα συγκεκριμένο μαγαζί, την οποία ποτέ δεν άγγιξα, και θέλω να έχεις και εσύ τέτοιες αναμνήσεις.

Σου εύχομαι έναν εύκολο, αλλά αξιομνημόνευτο τοκετό.

Σου εύχομαι πολλή βοήθεια από τον άνδρα σου, τη μαμά σου και την πεθερά σου, τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα. Και από εμένα, φυσικά, απλά δεν ξέρω κατά πόσο θα θέλεις περισσότερα άτομα στο σπίτι, όταν θα νιώθεις εξαντλημένη από τον θηλασμό, τα ξενύχτια, τα μπιμπερό, τις αποστειρώσεις, τα αλλάγματα πάνας κ.ο.κ.

Σου εύχομαι ηλικιωμένες κυρίες στο σούπερ μάρκετ. Αυτές που σου λένε ότι το μωρό σου είναι το ομορφότερο που έχουν δει, μετά τα δικά τους παιδιά. Αυτές οι κυρίες θα σε βοηθήσουν να εκτιμήσεις το αγγελούδι σου, ακόμα κι αν έχεις ξαγρυπνήσει όλο το βράδυ από τα κλάματα επειδή βγάζει δόντια.

Σου εύχομαι ηλικιωμένες κυρίες στο μανάβικο. Αυτές που σε ρωτούν αν είσαι σίγουρη ότι το έχεις ντύσεις αρκετά ζεστά και παρατηρούν τι φρούτα και λαχανικά ψωνίζεις, έτοιμες να σχολιάσουν. Οι γυναίκες αυτές, μπορεί να είναι λίγο αγενείς, αλλά θα σε γεμίσουν με αυτοπεποίθηση για τις επιλογές που κάνεις για το παιδί σου. Θα μάθεις έτσι ότι είσαι η μόνη που ξέρει τι είναι καλύτερο για το παιδί σου, και πολύ σύντομα θα γυρίζεις την πλάτη στις συγκεκριμένες κυρίες, καθώς και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο που θα έχει επικριτική άποψη για όλα, γιατί θα εμπιστεύεσαι το ένστικτό σου.

Σου εύχομαι ο άνδρας σου να αποδειχθεί άξιος σύντροφος ως γονιός. Ξέρω, ξέρω, ζείτε μαζί χρόνια. Ετοιμάσου, όμως, τώρα να τον γνωρίσεις σε ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Θα δεις ποιος από τους δυο σας θα σηκώνεται αμέσως στο κλάμα του μωρού, στις 4 το ξημέρωμα, ποιος θα προσπαθεί να επιδιορθώσει την ενδοεπικοινωνία στις 5 το πρωί, μην έχοντας κοιμηθεί όλη νύχτα και ποιος θα πλένει τα άπειρα μπιμπερό, θήλαστρα, πιπίλες κ.λ.π. Αυτές είναι οι στιγμές που τεστάρεται πολύ σκληρά η σχέση, αλλά ξέρω ότι θα τα καταφέρετε και θα βγείτε πιο δυνατοί.

Εύχομαι να μην ανταγωνίζεστε ο ένας στον άλλον για τις γονικές σας ικανότητες.

Σου εύχομαι ατελείωτα πρωινά με πλαστελίνες, χώματα και μπογιές. Όσο πιο βρώμικο είναι το σπίτι σου μέχρι το μεσημέρι, τόσο καλύτερη μαμά γίνεσαι. Λέγοντας αυτό, δεν μπορώ παρά να υπογραμμίσω πόσο τέλειοι είναι οι μαρκαδόροι που φεύγουν με ένα πλύσιμο! Μόνο τέτοιους να πάρεις!

Σου εύχομαι φίλες που δεν έχουν ακόμα παιδιά. Προς Θεού! Δεν εύχομαι να μην αποκτήσουν. Αλλά να έχουν τον χρόνο να έρχονται από το σπίτι σου, να πίνετε ένα κρασί και να παραγγέλνετε πίτσα, τα βράδια που ο άνδρας σου θα δουλεύει μέχρι αργά και δεν θα μπορείς να βγεις.

Σου εύχομαι, βέβαια, και να μπορείς να βγεις κάποια βράδια. Είναι απαραίτητο, για να διατηρήσεις την ψυχική σου ηρεμία. Φρόντισε, όμως, τα περισσότερα από αυτά τα βράδια να είστε οι δυο σας, με τον άνδρα σου.

Σου εύχομαι παιδικές χαρές, baby-swimming, ραντεβού με άλλες μαμάδες για να παίζουν τα παιδιά σας, βόλτες σε πάρκα, παραμύθια το βράδυ και παιδικά εργαστηριάκια. Αυτές είναι κάποιες από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες ως μαμά, γιατί μου επιτρέπουν να παρατηρήσω πως αλληλεπιδρά η κόρη μου με άλλους και πώς ανακαλύπτει τον κόσμο.

Σου εύχομαι να διατηρήσεις και τα δικά σου ενδιαφέροντα και χόμπυ. Μην ξεχνάς ότι λατρεύεις να ζωγραφίζεις. Η δουλειά σου είναι δημιουργική και αξιοθαύμαστη. Προσπάθησε να βρίσκεις λίγο χρόνο να βλέπεις και τον αδερφό σου.

Τέλος, εύχομαι (και ελπίζω) ότι θα με παίρνεις τηλέφωνο. Να με παίρνεις ανά πάσα ώρα και στιγμή. Είτε θέλεις μία συμβουλή, είτε θέλεις συμπαράσταση ή απλά επειδή θες να χαλαρώσεις και να γελάσεις. Να με παίρνεις και θα μιλάμε. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ανυπομονώ να με συνοδεύσεις σε αυτό το απίστευτο στάδιο της ζωή, αγαπημένη μου. Και ξέρω ότι θα είσαι φανταστική.

v