Όταν η κόρη μας νιώθει άγχος θέλει να μας βρίσει. Είναι φυσιολογικό;

Όταν η κόρη μας νιώθει άγχος θέλει να μας βρίσει. Είναι φυσιολογικό;

Ερώτηση:
Η 6χρονη κόρη μας εδώ και 4 μήνες μας αναφέρει ότι όταν αισθάνεται άγχος ή φόβο μας λέει ότι νιώθει την ανάγκη να μας χαρακτηρίσει με άσχημες λέξεις, π.χ. μαμά ή μπαμπα είσαι χαζός, είσαι κακή μάγισσα, είσαι ηλίθιος, και μόλις αυτό το εκφράσει, αμέσως μετά η ίδια πάλι μας λέει ότι δεν το εννοεί και ότι το κάνει γιατί νιώθει φόβο και αυτός ο τρόπος την βοηθά να ξεπεράσει τους φόβους της. Οι φόβοι έχουν να κάνουν κυρίως με άγχος αποχωρισμού ή με φόβους μην τυχόν τη μαλώσουμε ή βρεθεί μπροστά σε έντονη συζήτηση μεταξύ μας ή όταν θα πρέπει το βράδυ να πάει στο δωμάτιό της να κοιμηθεί ή όταν δει κάποιον εφιάλτη. Όταν της είπαμε ότι αύτη η συμπεριφορά μας στενοχωρεί και ότι δεν μας αρέσει να μας αποκαλεί έτσι, ακόμη κι αν δεν το εννοεί, μας είπε ότι δεν θα το λέει μπροστά μας αλλά θα πηγαίνει στην τουαλέτα να τα λέει ώστε να μην την ακούμε και στενοχωριόμαστε, αλλά ότι δεν μπορεί με τίποτα να το σταματήσει γιατί ισχυρίζεται ότι την ανακουφίζει από το φόβο. Παρακαλώ πείτε μας τι να κάνουμε.  
Απάντηση:

Η έμφαση χρειάζεται να δοθεί στο γιατί το παιδί σας φοβάται. Τι συμβαίνει και έχει φόβο και θυμό; Προφανώς υπάρχει μια συνθήκη μέσα στο σπίτι που την ταλαιπωρεί. Ακούγεται σαν να επικρατεί ένταση. Μήπως είστε αυστηροί; Αναρωτηθείτε για την συμπεριφορά σας και διερευνήστε τι έγινε πριν 4 μήνες που ξεκίνησε αυτή η επιθυμία της κόρης σας να σας μιλήσει λίγο επιθετικά. Πιθανόν να είναι θυμωμένη μαζί σας αλλά γιατί; Θα χρειαστεί να δείτε έναν παιδοψυχολόγο  για να μπορέσετε να κατανοήσετε τι συμβαίνει. Το ότι θέλει να σας πει κακιά μάγισσα είναι το λιγότερο. Το πρόβλημα είναι στο τι συμβαίνει και νιώθει έτσι η κόρη σας. Μήπως την δυσκολεύετε πολύ με κάποια δική σας συμπεριφορά; Θα μπορούσατε να επισκεφθείτε έναν παιδοψυχολόγο, για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την δυσλειτουργία.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v