«Η απόφαση για ένα ακόμα παιδί δεν είναι ποτέ εύκολη»

«Η απόφαση για ένα ακόμα παιδί δεν είναι ποτέ εύκολη»

Πόσο καιρό σας πήρε να αποφασίσετε αν θα κάνετε παιδί; Και αφού το κάνατε, πόσο καιρό σας πήρε να αποφασίσετε αν θα κάνετε και δεύτερο; Ή μήπως ακόμα το σκέφτεστε; Γιατί -οι περισσότεροι γονείς θα συμφωνείτε- όταν ξέρεις πώς είναι να έχεις ήδη ένα παιδί και πόσο αλλάζει την ζωή σου από κάθε άποψη, η σκέψη για ένα ακόμα δεν έρχεται αβίαστα. Η μαμά-blogger Valerie Williams μοιράζεται μαζί μας τους προβληματισμούς που κάθε γονιός έχει πριν αποφασίσει για περισσότερα παιδιά και καταλήγει σε συμπεράσματα με τα οποία είμαστε βέβαιοι ότι πολλοί θα συμφωνήσετε.

«Η απόφαση να αποκτήσεις παιδί είναι προφανώς μεγάλη υπόθεση (δεδομένου ότι το προγραμματίζεις). Σημαίνει να είσαι έτοιμος να αλλάξεις για πάντα την ζωή σου και να δώσεις έναν εντελώς διαφορετικό ρυθμό στην οικογένεια και στο σπίτι σου. Αυτό που δεν φανταζόμουν ποτέ είναι το πόσο πιο δύσκολο είναι να πάρεις την απόφαση να αποκτήσεις περισσότερα παιδιά. Είναι τόσες πολλές οι παράμετροι -διαφορά ηλικίας ανάμεσα στα αδέρφια, ποιος θα τα κρατάει όταν δουλεύεις, οικονομικά, αν χρειάζεσαι μεγαλύτερο αυτοκίνητο, πόσο μεγάλο είναι το σπίτι- και η λίστα δεν έχει τέλος. Γι'αυτό, το να πάρεις απόφαση για ένα δεύτερο παιδί δεν είναι εύκολο.

Διάβαζα πρόσφατα σε ένα κείμενο μιας μαμάς για το θέμα αυτό, η οποία έλεγε ότι το οικονομικό είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας που πρέπει κανείς να σκεφτεί πριν αποκτήσει δεύτερο παιδί:

Το πρώτο μας παιδί πριν λίγο καιρό έκλεισε τα 2, και έχουμε συζητήσει το ενδεχόμενο να κάνουμε δεύτερο. Έχουμε αρχίσει να «προσπαθούμε χωρίς να προσπαθούμε» (χωρίς προφυλακτικό, αλλά και χωρίς να σκέφτομαι πότε έχω ωορρηξία και τα σχετικά).

Το είχαμε συζητήσει και στο παρελθόν και ο άνδρας μου το ήθελε πολύ, όμως η κουβέντα επιστρέφει πάντα στο οικονομικό όταν πρόκειται για παιδί, είτε είναι το πρώτο είτε το πέμπτο. Ανησυχεί γιατί, όντας απλά παντρεμένοι με το ζόρι καταφέρνουμε να βγάζουμε τον μήνα, και θα θέλαμε να μπορούμε να βάζουμε και κάποια χρήματα στην άκρη για μια ώρα ανάγκης. Πριν του γίνει αύξηση στην δουλειά, ήμασταν στην κλίμακα του αφορολόγητου, ενώ τώρα έχουμε να πληρώνουμε και του φόρους. Μαζί βγάζουμε 40.000 ευρώ τον χρόνο, και το καλό είναι ότι επειδή είμαι δημόσιος υπάλληλος έχω εξαιρετική ασφάλιση (σ.σ. Η γράφουσα ζει στην Αμερική).

Εσείς πώς αποφασίσατε να κάνετε δεύτερο παιδί; Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να σας έχει πει κάποιος πριν κάνετε κι άλλα παιδιά;

Το οικονομικό είναι, φυσικά, βασικός -αν όχι ο πρώτος- παράγοντας που θα επηρεάσει την απόφαση της απόκτησης παιδιού ενός ζευγαριού, αλλά η πίεση γίνεται ακόμα μεγαλύτερη εν όψει ενός δεύτερου. Όταν έχεις ήδη παιδί, έχεις εικόνα για τα έξοδα που περιλαμβάνει και ξέρεις ότι μπορεί να είναι ακόμα και απαγορευτικό. Αν δουλεύεις, ένα ακόμα παιδί μπορεί π.χ. να σημαίνει επιπλέον δίδακτρα στον παιδικό σταθμό, αν δεν έχεις κάποιον να στο κρατάει.

Εξάλλου, ένα ακόμα παιδί σημαίνει έξοδα για πάνες, γάλατα, ρούχα και πολλά ακόμα πράγματα, ανάλογα και με το αν το πρώτο παιδί έχει μεγαλώσει αρκετά ώστε να μην χρειάζεται τα δικά του. Οπωσδήποτε, δεν πρόκειται για απόφαση που μπορεί κανείς να πάρει ελαφρά τη καρδία. Ως γονιός, συνειδητοποιεί κανείς καλά τι σημαίνει να έχεις μωρό –περισσότερο από ό,τι υπολόγιζε πριν αποκτήσει παιδιά.

 

Ξέρω ότι στη δική μας περίπτωση, το να αποφασίσουμε να κάνουμε δεύτερο παιδί ήταν σχετικά εύκολο, δεδομένου ότι πάντα ξέραμε ότι θέλουμε να έχουμε δύο και εγώ έμενα έτσι κι αλλιώς στο σπίτι για να μεγαλώνω την κόρη μας. Ήταν η απόφαση για το τρίτο παιδί που μας πήρε χρόνια να «ράβουμε και να ξηλώνουμε», μέχρι τελικά να μείνω έγκυος κάπως απρόσμενα πριν μερικούς μήνες. Και μετά... απέβαλα. Θα ήμασταν ευτυχείς να έχουμε ένα ακόμα μωρό, αλλά τώρα που περάσαμε αυτό το δυσάρεστο γεγονός, ξέρω περισσότερο από ποτέ ότι θα πρέπει να σταματήσουμε στα δύο.

Κάποιες φορές η απόφαση δεν είναι εντελώς δική σου και αυτό ίσως τελικά να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, από το να διερωτάσαι διαρκώς ποιο είναι το σωστό. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά έπειτα από ό,τι περάσαμε, βλέπω πλέον ξεκάθαρα ότι η απόφαση ενός ακόμα παιδιού είναι πολύ προσωπική, για την κάθε οικογένεια, και σίγουρα δεν είναι κάτι που το ζευγάρι αποφασίζει χωρίς σκέψη. Υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που μεσολαβούν ώστε να το «παίζει» κανείς ήρωας με τέτοιες αποφάσεις.»

v