Όταν δεν γίνεται αυτό που θέλει, ο γιος μου ξαπλώνει κάτω. Τι να κάνω;

Όταν δεν γίνεται αυτό που θέλει, ο γιος μου ξαπλώνει κάτω. Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Ο 27 μηνών γιος μου έχει αλλάξει συμπεριφορά τον τελευταίο καιρό. Όταν δεν γίνεται αυτό που θέλει, ξαπλώνει κάτω, ανεξάρτητα του πού είμαστε. Δεν κλαίει ούτε φωνάζει, απλά μένει ακίνητος. Αν είμαστε σε ελεγχόμενο χώρο, όπως στην είσοδο του σπιτιού, τον αγνοώ και συνήθως ύστερα από λίγη ώρα έρχεται από μόνος του, σαν να μην έγινε τίποτα. Όταν είμαστε σε δημόσιο χώρο, πώς πρέπει να φερθώ; Είναι μια φυσιολογική αντίδραση ή προσπαθεί να μου πει κάτι; Η σχέση του με τον μπαμπά του δεν είναι πολύ καλή, με την έννοια ότι ο μπαμπάς του τον μαλώνει συνέχεια, του φωνάζει και του λέει ότι δεν τον θέλει.
Απάντηση:

Ο γιος σας διαμαρτύρεται και βγάζει ένταση που δηλώνει ότι υπάρχει κάτι που τον ταλαιπωρεί ψυχικά.

Δυσκολεύεται να διαχειριστεί την ματαίωση, το οποίο είναι φυσιολογικό για την ηλικία του, αλλά όπως περιγράφετε φτάνει σε ακραίες αντιδράσεις. Εύλογα επισημαίνετε το θέμα της σχέσης με τον πατέρα που καθώς φαίνεται να είναι απορριπτικός προς το παιδί, κάτι που οδηγεί το ίδιο σε εσωτερικές συγκρούσεις και αγωνία. Για τον γιο σας δεν υπάρχει ήρεμο ψυχικό περιβάλλον από την στιγμή που ο πατέρας του τον απαξιώνει. Θα χρειαστεί ο σύζυγός σας να μιλήσει σε ειδικό για να δει ο ίδιος τα άλυτα ζητήματα που έχει με τον δικό του πατέρα, διαφορετικά θα παγιωθεί μια τυραννική σχέση μεταξύ τους και θα έχει σαν επέκταση έναν θυμό και μια έλλειψη αυτοσεβασμού στον γιο σας. Καλείστε ως μητέρα να προστατέψετε το παιδί και να βάλετε όρια στην συμπεριφορά του συζύγου. Δυναμώστε και λειτουργήστε προστατευτικά. Μιλήστε στο σύζυγό σας και επαναπροσδιορίστε την πορεία της οικογενειακής ζωής.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v