Ο 25 μηνών γιος μου δεν παίζει με άλλα παιδιά. Θα τον βοηθήσει ο παιδικός σταθμός;

Ο 25 μηνών γιος μου δεν παίζει με άλλα παιδιά. Θα τον βοηθήσει ο παιδικός σταθμός;

Ερώτηση:
Έχουμε έναν γιο 27 μηνών και σε λίγες μέρες ξεκινάει παιδικό σταθμό. Έχω διαβάσει σε συμβουλές σας ότι η απομάκρυνση από το σπίτι συνιστάται από τα 4, επειδή όμως βλέπουμε ότι έχουμε ένα παιδί που δεν δείχνει καθόλου ενδιαφέρον να παίξει με άλλα παιδιά, αλλά μαζί μας.Ακόμα και στα πάρτι ή ακόμα και σε παιδότοπους, θέλει να παίζει αλλά να είμαστε παρόντες, κοντά του. Επίσης, είναι διστακτικό σαν παιδί γενικά. Φοβάται σε κάθε τι καινούργιο, ακόμα και σε ένα καινούργιο παιχνίδι, θέλει πρώτα να το επεξεργαστεί και μετά να βάλουμε μπαταρίες. Τρομάζει εύκολα. Είναι ένα καταπληκτικό παιδί, επικοινωνούμε από πολύ νωρίς μαζί του, σαν να είναι μεγάλος, αλλά αυτό μας έχει προβληματίσει. Τον πηγαίνουμε κολυμβητήριο (baby swimming) και βλέπω ότι όλα τα άλλα παιδιά αποχωρίζονται κανονικά τις μαμάδες τους, όμως εμάς μας λέει η δασκάλα να κάτσουμε απέναντι στην πισίνα. Ο δικός μου τότε μόνο κλαίει και τελικά κάθομαι κοντά του. Ίσως επειδή τα άλλα παιδιά έχουν αδέλφια και είναι αλλιώς ή πάνε παιδικό σταθμό είναι πιο ανεξάρτητα; Αποφασίσαμε ορθά να τον πάμε παιδικό σταθμό; Θα τον βοηθήσει; Βέβαια, θα ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο να τον κρατήσουμε στο σπίτι μέχρι τα 4, αλλά σχετικά με αυτά που σας αναφέρω θα τον βοηθήσει ο παιδικός; Σας ευχαριστώ θερμά.
Απάντηση:

Ο γιος σας χρειάζεται πρώτα να εδραιώσει μαζί σας μια ασφαλή σχέση και ύστερα να πάει στον παιδικό σταθμό. Με την σκέψη που κάνετε είναι σαν να προτείνετε σαν λύση "έκθεση στον φόβο". Σαν να λέτε στο παιδί σας "βλέπω πως φοβάσαι αλλά θα σε ρίξω στα βαθιά για να το ξεπεράσεις". Καταλαβαίνετε πως αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος διαχείρισης. Φροντίστε την δική σας σχέση καθώς και την σχέση με τον πατέρα να είναι ασφαλείς κι ύστερα θα μπορέσει να σας αποχωριστεί χωρίς να γδαρθεί η ψυχούλα του. Χρειάζεται να βρείτε την αιτία που δεν επιτρέπει στον γιο σας να αισθανθεί εμπιστοσύνη. Απευθυνθείτε σε ειδικό με σκοπό να μιλήσετε για την δυναμική της οικογένειας έτσι ώστε να εντοπίσετε το σημείο που δεν λειτουργεί κατάλληλα η συμπεριφορά σας για τον γιο σας. Καθυστερήστε τον σταθμό μέχρι να διορθώσετε την λειτουργία μέσα στην οικογένεια και να δείτε το παιδί σας να νιώθει πιο ασφαλές. Για τώρα, ο παιδικός σταθμός στο παιδί σας θα λειτουργούσε ως τραυματική εμπειρία.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v