Tι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου χτυπήσει το κεφάλι του

Tι πρέπει να κάνω αν το παιδί μου χτυπήσει το κεφάλι του

«Παιδί είναι, θα πέσει, θα χτυπήσει» λέει ορθά η κοινή ρήση. Και, πράγματι, τα παιδιά είναι υπερκινητικά και δραστήρια. Έχουν, όμως, και άγνοια κινδύνου. Έτσι, πότε-πότε είναι απόλυτα λογικό να σημειώνονται μικρά ατυχηματάκια. Ίσως η πιο ανησυχητική περίπτωση παιδικού ατυχήματος, είναι οι φορές το παιδί παραπονιέται ότι χτύπησε το κεφάλι του. Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε τότε; Πότε πρέπει να ανησυχήσετε ή να πάτε στον γιατρό;

Υπάρχουν 2 επίφοβες ηλικιακές ομάδες για τραυματισμούς στο κεφάλι

-Παιδιά μεταξύ 0-4 ετών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν στο κεφάλι απ' ό,τι ένα παιδί Δημοτικού. Πριν την ηλικία των 4 χρονών, τα παιδιά δεν έχουν ακόμη απόλυτο μυΐκό έλεγχο του κεφαλιού και του λαιμού τους, με αποτέλεσμα να στερούνται καλού σωματικού συντονισμού.

-Αντίστοιχα, οι έφηβοι ηλικίας 15-19 ετών, είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο ρίσκο και ταυτόχρονα αρκετά δραστήριοι. Έτσι, καταλαμβάνουν κι αυτοί μια θέση στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τραύματα στο κεφάλι.

Η διάσειση είναι εγκεφαλικός τραυματισμός!

Η διάσειση είναι υπαρκτός κίνδυνος που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ' όψιν αν το παιδί χτυπήσει το κεφάλι του! Μπορεί να επιφέρει σοβαρές επιπλοκές, όπως αιμορραγία στον εγκέφαλο ή εγκεφαλική βλάβη, γι΄αυτό πρέπει έπειτα από ένα χτύπημα του κεφαλιού να εξαλείφεται η πιθανότητα το παιδί να έχει πάθει διάσειση.

Ενδέχεται το παιδί να μην καταλάβει ότι έχει διάσειση

Πιστεύεται ότι διάσειση ίσον υπνηλία ή συσκότιση. Αντιθέτως, πολλοί άνθρωποι με διάσειση δεν αντιλήφθηκαν καθόλου τον εγκεφαλικό τραυματισμό που έπαθαν. Τα συμπτώματα κυμαίνονται από ήπια, έως σοβαρά, κι έτσι το παιδί με ελαφριά διάσειση, μπορεί να νομίζει ότι είναι μια χαρά και να συνεχίσει να παίζει. Γι' αυτό, είναι πολύ σημαντικό ιδίως για τα παιδιά μικρής ηλικίας, να εξετάζεται το ενδεχόμενο διάσεισης ανεξάρτητα απ' το πώς λένε ότι νιώθουν.

Πώς θα καταλάβετε ότι παιδί έχει πάθει διάσειση

Τα συχνότερα συμπτώματα εγκεφαλικού τραυματισμού, είναι τα ακόλουθα:

-Υπνηλία ή απώλεια αισθήσεων

-Σύγχυση ή απώλεια μνήμης

-'Εντονος πονοκέφαλος

-Ναυτία και εμετός

-Δυσκολία στο περπάτημα

-Ασυνήθιστες κινήσεις των ματιών

-Μυϊκή αδυναμία

Τι να κάνετε όταν το παιδί χτυπήσει

Η ανησυχία ενός ανθρώπου που έχει υπ' ευθύνη του ένα παιδί είναι, πολύ λογικά, τεράστια και ένα ατύχημα πρέπει πάντα να σας ενεργοποιεί! Αν το παιδί χτυπήσει στο κεφάλι του, πρέπει να σταματήσει αμέσως ό,τι κάνει, και προσπαθήστε να το ακινητοποιήσετε με πολλή προσοχή. Οι τραυματισμοί στο κεφάλι που έχουν ως αποτέλεσμα διάσειση, συχνά σχετίζονται με τραυματισμό και στην σπονδυλική στήλη ή το λαιμό. Γι' αυτό, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη μετακίνηση του παιδιού.

Ξαπλώστε και ακινητοποιήστε με ψυχραιμία το παιδί στον τόπο του ατυχήματος και προσπαθήστε να καταλάβετε πόσο σημαντικό ήταν το χτύπημα. Εξετάστε αν έχει ζαλάδα ή ναυτία, αν νιώθει αποπροσανατολισμένο, αν υπάρχει απώλεια μνήμης ή κάποιο από τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Κάντε στο παιδί μερικές απλές ερωτήσεις, όπως πώς ονομάζεται ή ποια/ος είστε, για να διαπιστώσετε αν έχει υποστεί εγκεφαλικό τραυματισμό. Αν το παιδί έχει επίμονο πονοκέφαλο, συνεχόμενη υπνηλία, διαρκείς εμετούς, έντονη ζαλάδα ή απώλεια μνήμης, πρέπει να το μεταφέρετε στο νοσοκομείο.

Ένας γιατρός είναι σίγουρα σε θέση να καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης, εξετάζοντας το παιδί. Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από μία ελαφριά διάσειση, και με την κατάλληλη φροντίδα το παιδί θα γίνει σύντομα καλά.

Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για μόνιμες βλάβες στην κατάσταση της υγείας του παιδιού, ειδικά αν αυτό λειτουργεί εντελώς φυσιολογικά περί τις 4 με 6 ώρες μετά το χτύπημα.

Πρώτες βοήθειες για τραύμα στο κεφάλι

  1. Αν το παιδί έχει ανοιχτό τραύμα στο κεφάλι, σταματήστε την αιμορραγία εφαρμόζοντας σταθερή πίεση με ένα καθαρό πανί στην πληγή. Αν ο τραυματισμός είναι σοβαρός, προσέξτε να μην μετακινήσετε το κεφάλι του παιδιού. Αν το αίμα βρέξει το πανί, μην το αφαιρέσετε, παρά τοποθετήστε ένα άλλο από πάνω του, μέχρι να μεταφερθεί το παιδί στο νοσοκομείο και πιθανώς να κάνει ράμματα. Σε καμία περίπτωση μην πλύνετε την πληγή.
  2. Αν το παιδί δεν έχει ανοιχτό τραύμα, αλλά οίδημα στο κεφάλι, εφαρμόστε παγοκύστες στην περιοχή του οιδήματος.
  3. Για ήπιο τραυματισμό δεν απαιτείται συγκεκριμένη αντιμετώπιση, αρκεί να παρακολουθείτε το παιδί στενά για ανησυχητικά συμπτώματα, για το επόμενο 24ωρο. Ένα ήπιο αναλγητικό μπορεί να αποτρέψει ενδεχόμενο πονοκέφαλο.
v