Μακιγιάζ στην εγκυμοσύνη: Μήπως βλάπτει το έμβρυο;

Μακιγιάζ στην εγκυμοσύνη: Μήπως βλάπτει το έμβρυο;

Θα πρέπει μια γυναίκα να σταματά να βάφεται και να χρησιμοποιεί καλλυντικά όταν είναι έγκυος; Νέα έρευνα υπογραμμίζει ενδεχόμενους κινδύνους, συνδέοντας για πρώτη φορά την έκθεση σε κοινά χημικά συστατικά, όπως οι φθαλάτες, με προβλήματα όπως π.χ. μειωμένο I.Q. στο παιδί.

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Columbia εξέτασαν τα επίπεδα φθαλικών σε 328 γυναίκες από χαμηλές εισοδηματικά τάξεις, μέσω δειγμάτων ούρων που λάμβαναν κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης τους. Επτά χρόνια αργότερα, οι γυναίκες αυτές έδωσαν στους επιστήμονες τα τεστ IQ των παιδιών τους. Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είχαν εκτεθεί στα υψηλότερα επίπεδα φθαλικών ενώσεων DnBP και DiBP εμφάνισαν δείκτη νοημοσύνης κατά 6,6 και 7,6 μονάδες χαμηλότερο από ό, τι τα παιδιά των μητέρων που είχαν χαμηλότερα επίπεδα φθαλικών.

Αυτό που έκανε εντύπωση στους επιστήμονες, πάντως, είναι ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν περισσότερο σε φθαλικές ενώσεις έχουν επίπεδο νοημοσύνης εντός του μέσου όρου που ισχύει παγκοσμίως, αποδεικνύοντας ότι τα περισσότερα παιδιά έχουν εκτεθεί στην επιβλαβή χημική ουσία.

Οι φθαλικές ενώσεις είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν ενδοκρινικές διαταραχές, ενώ έχουν αποδειχθεί σε μελέτες να προκαλούν μια σειρά προβλημάτων, από στειρότητα μέχρι γενετικές ανωμαλίες. Επίσης, είναι εν δυνάμει καρκινογόνες. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη φορά που συνδέονται με το IQ του παιδιού.

Βέβαια, αν νομίζετε ότι η λύση είναι απλά να αποφεύγετε τις φθαλικές ενώσεις, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Οι φθαλικοί εστέρες βρίσκονται παντού, από το χρώμα της ταπετσαρίας μέχρι τα πλαστικά δοχεία τροφίμων. Βρίσκονται, επίσης, σε εκατοντάδες προϊόντα ομορφιάς, συμπεριλαμβανομένων των σαπουνιών, των βερνικιών των νυχιών, των κραγιόν και των αρωμάτων. Και το χειρότερο είναι ότι δεν περιλαμβάνονται στις ετικέτες των προϊόντων αυτών. Ενίοτε μπορεί να αναφέρονται στις ετικέτες απλά ως «άρωμα». Το μόνο ενθαρρυντικό σημείο είναι ότι πολλά φυσικά και βιολογικά προϊόντα τονίζουν πλέον στις ετικέτες τους ότι είναι phalate-free. Καλό είναι, λοιπόν, να ελέγχετε τις ετικέτες και εσείς.

Τι θα πρέπει, λοιπόν, να προσέχει μία έγκυος; Οι επιστήμονες συνιστούν να χρησιμοποιεί όσο το δυνατό πιο φυσικά, βιολογικά προϊόντα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο για το μακιγιάζ όσο και για τα υπόλοιπα καλλυντικά και οικιακά καθαριστικά, ειδικά αν έρχονται σε επαφή με το δέρμα της. Όπως καταλήγουν, «ένα μωρό στη μήτρα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε οτιδήποτε εκτίθεται η μητέρα. Πρέπει, λοιπόν, να είστε πολύ προσεκτικές.»

Πηγή: yahoo.com

v