Πώς να κάνετε τον κάδο να ξεμυρίσει

Πώς να κάνετε τον κάδο να ξεμυρίσει

Ακόμη κι αν πετάτε τα σκουπίδια τακτικά, οι κάδοι απορριμάτων ενίοτε μυρίζουν άσχημα. Υπολείμματα τροφών, βρωμερές πάνες του μωρού, φρούτα και λαχανικά που ξεκίνησαν να σαπίζουν, δημιουργούν ατμόσφαιρα... βρώμας και δυσωδίας που είναι ικανή να κατακλύσει ολόκληρο το σπίτι. Δείτε πώς πρέπει να καθαρίζετε τους κάδους, μερικά μέτρα πρόληψης και πανεύκολα φυσικά tips για να απαλλαγείτε απ' τις δυσάρεστες οσμές.

Χρήσιμα tips για να… προλάβετε το κακό!

1. Χρησιμοποιήστε δύο σακούλες: Αν δεν προλαβαίνετε ή δεν μπορείτε να απομακρύνετε επί τόπου τα υπολείμματα κρέατος, τις φλούδες φρούτων και λαχανικών ή τα χαλασμένα τρόφιμα, τότε τυλίξτε τα σε μια σακούλα σκουπιδιών, δέστε τα καλά και πετάξτε την σακούλα… στην σακούλα. Εναλλακτικά –και πιο οικολογικά- μπορείτε να τυλίγετε τα «μυρωδάτα» τρόφιμα σε παλιές εφημερίδες, ώστε να μειώσετε την εξάπλωση της δυσοσμίας.

2. Οι φλούδες είναι λίπασμα: Αν έχετε κήπο ή αρκετές γλάστρες, ξεκινήστε να πετάτε τις φλούδες από λαχανικά και φρούτα εκεί. Αποτελούν φυσικό λίπασμα για τα φυτά σας.

3. Τοποθετήστε τον κάδο σε σκιερό και δροσερό μέρος: Ή, αν μη τι άλλο, μην εκθέτετε τα σκουπίδια σας στον ήλιο. Οι υψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη άσχημων μυρωδιών, γι’ αυτό φροντίστε ο κάδος σκουπιδιών σας να βρίσκεται σε ένα σκιερό σημείο.

4. Στρώστε τον πάτο του κάδου με μερικές εφημερίδες: Τοποθετώντας μερικές εφημερίδες στον πάτο του κάδου σας, θα αποτρέψετε τα βρώμικα υγρά να «ποτίσουν» το υλικό.

5. Αγοράστε κάδους με καπάκι: Οι «ακάλυπτοι» κάδοι σκουπιδιών επιτρέπουν, όπως είναι φυσικό, στις μυρωδιές να ταξιδέψουν όπου αυτές επιθυμούν.

6. Χρησιμοποιήστε αρωματικές σακούλες σκουπιδιών: Έχουν διαφορά στο κόστος σε σχέση με τις συμβατικές, αλλά είναι μια εύκολη και πρακτική λύση.

Πώς να καθαρίσετε τέλεια τον κάδο

Βήμα 1ο

Πρώτα απ’ όλα, αφαιρέστε τα σκουπίδια και τα υπολείμματα σκουπιδιών που βρίσκονται στον κάδο σας.

Βήμα 2ο

Χρειάζεστε νερό, ξίδι, μαγειρική σόδα και ένα μπουκάλι με αντλία σπρέι. Βάλτε αρκετό λευκό ξίδι στο μπουκάλι-σπρέι, αραιώστε το με νερό και ψεκάστε γενναιόδωρα τον κάδο. Πασπαλίστε με αρκετή μαγειρική σόδα.

Βήμα 3ο

Γεμίστε μέχρι τη μέση τον κάδο με χλιαρό νερό, κρατήστε τον και με τα δύο χέρια και με κυκλικές κινήσεις αναδεύστε το νερό στον κάδο, για να φτάσει το απολυμαντικό μείγμα παντού.

Βήμα 4ο

Με μια βούρτσα καθαρισμού με μακριά χειρολαβή, τρίψτε καλά το εσωτερικό του κάδου, ώστε να εξαφανίσετε υπολείμματα βρωμιάς και οσμές. Αναδεύστε ακόμη μία φορά και χύστε το βρώμικο νερό στη λεκάνη της τουαλέτας. Ξεπλύνετε με καθαρό νερό, γεμίζοντας και αδειάζοντας όσες φορές χρειαστεί και, τέλος, στεγνώστε τον με ένα πανάκι ή μια πετσέτα.

Πώς να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές

Η διαδικασία του προσεκτικού πλυσίματος δεν είναι πάντοτε επιλογή –ο χρόνος μπορεί να είναι περιορισμένος και οι δουλειές πολλές. Έτσι, αν θέλετε να ξεφορτωθείτε τις άσχημες μυρωδιές μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απ’ τα παρακάτω φυσικά υλικά που θα κάνουν τον κάδο σας να μοσχοβολά.

-Με μαγειρική σόδα

Αφού αφαιρέσετε τη σακούλα σκουπιδιών από τον κάδο, πασπαλίστε το εσωτερικό του με μαγειρική σόδα (το απόλυτο φυσικό απολυμαντικό!). Αφήστε τη σόδα να δράσει για ένα βράδυ και ξεπλύνετε τον κάδο το επόμενο πρωί.

Προσοχή: Η μαγειρική σόδα προτείνεται μόνο για πλαστικούς κάδους, αφού ενδέχεται να αλλοιώσει το μέταλλο.

-Με φλούδες εσπεριδοειδών

Οι φλούδες απ’ τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τα μανταρίνια ή τα λάιμ είναι φυσικά αποσμητικά χώρου. Ρίχνοντας μερικές σε άδειο κάδο σκουπιδιών και αφήνοντας τις για μερικές ώρες, θα λύσετε το πρόβλημα της δυσοσμίας.

Προσοχή: Μην αφήσετε τις φλούδες μέσα στον κάδο για πολύ, γιατί κινδυνεύετε να τις δείτε να αλλοιώνονται, να μουχλιάζουν και να κάνουν την κατάσταση χειρότερη. Ιδανικά, χρησιμοποιήστε ξηρές φλούδες

-Με φακελάκια τσαγιού

Αφήστε μερικά χρησιμοποιημένα φακελάκια τσαγιού σε άδειο κάδο για ένα βράδυ και οι άσχημες οσμές θα αντικατασταθούν από φυσική μυρωδιά φρεσκάδας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v