Πόσες είναι οι απαραίτητες ώρες ύπνου για κάθε ηλικία;

Πόσες είναι οι απαραίτητες ώρες ύπνου για κάθε ηλικία;

Ακούμε καθημερινά πολλά για το πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα μωρό, ένα παιδί, ένας έφηβος, αλλά και οι ενήλικες. Προκειμένου να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να καταλήξουν στις ώρες που πραγματικά έχει ανάγκη να κοιμάται ένα άτομο στις μέρες μας, ανάλογα με την ηλικία του, αλλά και τις ανάγκες του για ξεκούραση, επιστήμονες από το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο (NSF) δημοσίευσαν μία νέα, επικαιροποιημένη οδηγία που έχει σημασία να διαβάσετε.

Η νέα αυτή έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Sleep Health, το επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Ιδρύματος για τον Ύπνο, βασίζεται σε αναλυτική επισκόπηση δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών που αφορούν στον ύπνο και την υγεία. Στον παρακάτω πίνακα, λοιπόν, θα δείτε αναλυτικά πόσες ώρες έχει πραγματικά ανάγκη να κοιμάται ο κάθε άνθρωπος στις μέρες μας, σε αντιδιαστολή με τις ώρες που συνιστούσαν οι ειδικοί να κοιμόμαστε μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι παραπάνω ώρες είναι ενδεικτικές και ότι ο ύπνος που χρειάζεται ο καθένας, βάσει των δικών του αναγκών, μπορεί να διαφέρει. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι 8 ώρες βραδινού ύπνου που είχαμε μάθει ότι είναι απαραίτητες για να λειτουργούμε φυσιολογικά μέσα στη μέρα, πιθανώς τελικά να είναι υπερτιμημένες, αφού οι περισσότεροι ενήλικες μπορούν να λειτουργήσουν και με λιγότερες.

Το ίδιο ισχύει και με τον ύπνο των μωρών και των παιδιών, καθώς οι μελέτες αποδεικνύουν ότι πολλά είναι τα παιδιά που δεν χρειάζονται τόσες πολλές ώρες ύπνου όσες πιστευόταν παλιά, άρα οι γονείς δεν θα πρέπει να ανησυχούν αν π.χ. το 3 ετών παιδί τους κοιμάται μόνο 10 ώρες την ημέρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v