Πώς να μεγαλώσετε ένα δυναμικό κορίτσι

Πώς να μεγαλώσετε ένα δυναμικό κορίτσι

Οι μαμάδες με κόρες ξέρουν πολύ καλά πως όσο καμαρώνουν για τα υπέροχα, φανταστικά, πανέμορφα πλάσματα που μεγαλώνουν, άλλο τόσο αγωνιούν για τις δυσκολίες που το θηλυκό φύλο τους μπορεί να δημιουργήσει στην ζωή τους. Τα κορίτσια, καθώς μεγαλώνουν, μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ανταγωνιστικά μεταξύ τους, να νιώθουν ανασφάλεια για το σώμα τους, να πιέζονται προκειμένου να είναι όμορφα και έξυπνα και αθλητικά και καλόκαρδα και δημοφιλή και δυνατά και θαρραλέα και όλα αυτά ταυτόχρονα. Τι μπορεί να κάνει μια μαμά για να «δυναμώσει» την κόρη της εν όψει όλων αυτών των προκλήσεων; Πώς θα μεγαλώσει ένα κορίτσι δυνατό, έξυπνο και με αυτοπεποίθηση; Η μαμά-blogger Lizzie Heiselt απαριθμεί δέκα σπουδαίες συμβουλές:

Να αγαπάτε το σώμα σας

Είναι δύσκολο. Οι περισσότερες μαμάδες γκρινιάζουν διαρκώς για τα επιπλέον κιλά τους. Η αυτοπεποίθηση και η αυτό-αξία τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το μέγεθος και το σχήμα του σώματός τους. Δεν είναι εύκολο να αντισταθείτε στο να κοιτάζεστε κατσουφιασμένη στον καθρέφτη αλλά προσπαθήστε το. Προσπαθήστε στο σπίτι σας να μην συζητάτε διαρκώς για το πόσο παχιά νιώθετε ή για το πόσα κιλά θέλετε να χάσετε ή για την απογοήτευσή σας που δεν χωράτε στο παλιό σας τζιν. Και κυρίως προσπαθήστε να μην το κάνετε μπροστά στην κόρη σας, γιατί θα σχηματίσει την ίδια εικόνα για το σώμα της. Κάντε ό,τι μπορείτε για να της δείξετε ότι η αυτό-αξία της δεν είναι συνδεδεμένη ούτε με τον καθρέφτη ούτε με την ζυγαριά.

Η ομορφιά είναι θέμα συμπεριφοράς

Όταν αναφερόμαστε σε όμορφους ανθρώπους, συνήθως σχολιάζουμε την εμφάνισή τους. Συχνά, όμως όχι πάντα. Πολλοί όμορφοι άνθρωποι είναι όμορφοι χάρη στον τρόπο που συμπεριφέρονται: είναι καλοί και γενναιόδωροι, νοιάζονται για τους γύρω τους, είναι δοτικοί. Διδάξτε, λοιπόν, την κόρη σας ότι είναι ο τρόπος που φέρεται, ο οποίος της στρώνει τον δρόμο για να γίνει όμορφη και την απελευθερώνει από το άγχος του αν έχει ή όχι τέλεια μαλλιά ή τα πιο ίσια δόντια. Νιώθοντας αυτή την ελευθερία, φανταστείτε πόσα ωραία πράγματα μπορεί να κάνει για γίνει ο κόσμος πιο όμορφος...

Να καμαρώνετε για όσα κάνετε

Ως γονείς πολύ εύκολα γινόμαστε «μάρτυρες» για χάρη των παιδιών μας. Τα παιδιά, όμως, δεν το καταλαβαίνουν ποτέ. Εκτός κι αν αδράξουμε την ευκαιρία για να τους το δείξουμε. Αν τους δώσουμε να καταλάβουν όχι μόνο ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά σπουδαία πράγματα, αλλά και ότι είμαστε σπουδαίοι άνθρωποι.

Αν το κάναμε συχνά αυτό, όχι μόνο θα δίναμε και εμείς αξία σε όσα κάνουμε και δεν ακούμε ούτε ένα ευχαριστώ, αλλά και θα μαθαίναμε στα παιδιά να νιώθουν ευγνωμοσύνη -ένα πολύτιμο συναίσθημα για το μυαλό, το σώμα και την καρδιά τους- και να θέλουν και εκείνα να γίνουν σπουδαίοι άνθρωποι. Λέγοντας, για παράδειγμα, στην κόρη σας «δεν νιώθεις ωραία που έχεις μία τόσο όμορφη και ταλαντούχα μαμά;» της εμφυσάτε σε έναν βαθμό την ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας, καθώς και αυτοπεποίθηση και περηφάνια για το ποια είναι εκείνη.

Ο χρόνος με τον μπαμπά είναι σημαντικός

Τα κορίτσια έχουν ανάγκη από μια ισχυρή σχέση με τον μπαμπά τους. Έρευνες δείχνουν ότι τα κορίτσια που δεν έχουν στενές σχέσεις με τους μπαμπάδες τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καταστροφικές σχέσεις, να έχουν ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, να υποφέρουν από χαμηλή αυτοπεποίθηση και να μην πετύχουν ακαδημαϊκά. Οι μπαμπάδες έχουν την ικανότητα και την ευθύνη να μάθουν στις κόρες τους πώς πρέπει να τους φέρεται ένας άνδρας. Αν θέλετε να μεγαλώσετε μια κόρη που είναι αρκετά δυνατή ώστε να αποχωρίσει από μία καταχρηστική σχέση, ή που θα απαιτεί σεβασμό από τους άντρες , πρέπει να θεμελιώσει μία ισχυρή, υγιή και γεμάτη σεβασμό σχέση με τον μπαμπά της.

Το μυαλό της είναι η δύναμή της

Δεν είναι ντροπή το να είναι κανείς έξυπνος, όμως δυστυχώς τα κορίτσια μεγαλώνοντας δίνουν μεγαλύτερη αξία στο σώμα και την εμφάνισή τους, παρά στο μυαλό τους. Εξάλλου, σπάνια μία έξυπνη γυναίκα γίνεται πρότυπο στα μέσα ενημέρωσης. Οι κόρες μας, όμως, δεν θα πρέπει να αναρωτηθούν ποτέ τι είναι προτιμότερο: να είναι έξυπνες ή όμορφες. Και δεν θα πρέπει να νιώσουν ότι πρέπει να κρύβουν την ευφυΐα τους. Εξάλλου, έρευνες δείχνουν ότι συχνά τα κορίτσια έχουν το πλεονέκτημα, έναντι των αγοριών, ως προς την γλωσσική τους ικανότητα ή την συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Μπορείτε να βοηθήσετε την κόρη σας να δώσει έμφαση στις δυνάμεις της, δίνοντας σημασία σε όσα την ενδιαφέρουν, καλώντας την να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες (από το να μάθει πώς να αλλάζει ένα λάστιχο, μέχρι το πώς μαγειρεύουμε), και επαινώντας τις προσπάθειές της να κάνει το καλύτερο που μπορεί.

Η γυμναστική είναι τέλεια

Το να είναι σε καλή φυσική κατάσταση όχι μόνο θα βοηθήσει την κόρη σας να είναι υγιής και δραστήρια, αλλά θα της δώσει και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το σώμα της, δείχνοντάς της πόσα μπορεί να κάνει. Επίσης, η γυμναστική θα την βοηθήσει να διαχειρίζεται το άγχος, θα ενισχύσει τις επιδόσεις της στο σχολείο και θα της μάθει να βάζει στόχους. Τα δε ομαδικά αθλήματα θα της μάθουν να είναι μέλος μιας ομάδας και να συμβάλει στην επίτευξη ενός κοινού στόχου, χτίζοντας ταυτόχρονα γερές σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.

Να της μάθετε να δίνει 

Είτε πρόκειται για φιλανθρωπία είτε για μια μικρή προσφορά στον διπλανό, το να βοηθάμε τους ανθρώπους γύρω μας που έχουν ανάγκη είναι καθαρή αγάπη. Μαθαίνοντας στην κόρη σας να αναγνωρίζει πότε κάποιος έχει ανάγκη και να τον βοηθά, της δίνετε αφάνταστη δύναμη στο να επηρεάζει τον κόσμο, από λίγο έως πολύ. Την διδάσκετε, επίσης, να εμπιστεύεται τον εαυτό της και να γίνει, μεγαλώνοντας μια γυναίκα που θα μπορεί να «ανθίζει» και να νιώθει ολοκληρωμένη σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκεται, γιατί πάντα θα υπάρχει κάποιος που μοχθεί και μπορεί να κερδίσει από το ενδιαφέρον της.

Να ακολουθεί τον δικό της δρόμο

Χρειάζεται θάρρος για να προχωρήσει κάποιος κόντρα στο ρεύμα, όμως αυτό δεν θέλουμε; Κορίτσια που δεν φοβούνται να ακολουθούν το όνειρό τους, είτε πρόκειται για τις σπουδές τους είτε για την προσωπική τους ζωή και τις σχέσεις τους με τους άλλους. Κορίτσια που έχουν την αυτοπεποίθηση να παίρνουν αποφάσεις και να τις στηρίζουν. Αυτό θα το καταφέρει παρατηρώντας εσάς, φυσικά, αλλά και καθώς θα την ενθαρρύνετε να ακολουθεί τις αναζητήσεις της και να παίρνει δύσκολες αποφάσεις.

Διδάξτε της την προοπτική

Μπορεί η κόρη σας να βρίσκεται στο κέντρο του δικού σας κόσμου, όμως δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Η ταπεινότητα θα της δώσει την δύναμη να βοηθά τους άλλους, να κοιτάζει πέρα από τον εαυτό της και να καταλαβαίνει ότι είναι μέρος ενός όλου. Το τι μέρος θα αποφασίσει να είναι (δουλευταρού, εξαρτώμενη, γενναιόδωρη) είναι δικό της θέμα, αλλά τουλάχιστον εσείς θα της έχετε δώσει μια προοπτική της θέσης και των δυνατοτήτων της.

Τα πάντα είναι στο χέρι της

Το να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη της ζωής του, τόσο για τα μικρά όσο και για τα μεγάλα πράγματα, είναι δύσκολο και ο λόγος είναι ότι δεν μπορεί κανείς πάντα να ελέγχει ό,τι του συμβαίνει –και συμβαίνουν πολλά δυσάρεστα στην ζωή. Αλλά αν διδάξουμε και δείξουμε στην κόρη μας ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στις ίδιες τις καταστάσεις, αλλά στο πώς εμείς τις εκλαμβάνουμε, της εμφυσάμε την ικανότητα να επιλέγει εκείνη να είναι ευτυχισμένη. Ή ακόμα και να αναλαμβάνει τα ηνία σε μία δύσκολη κατάσταση. Δεν χρειάζεται να περιμένει κάποιον να κάνει κάτι για εκείνη. Μπορεί να το κάνει μόνη της.

v