Πώς να φτιάξετε εύκολα κρέπες

Πώς να φτιάξετε εύκολα κρέπες

Γιατί να ακριβοπληρώσετε μια κρέπα κάπου έξω, όταν μπορείτε να φτιάξετε απλά και γρήγορα κρέπες μόνοι σας στο σπίτι; Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το πώς να φτιάξετε κρέπες στο σπίτι χρησιμοποιώντας απλώς ένα αντικολλητικό τηγάνι. Φτιάξτε το φύλο και γεμίστε τις με ό,τι τραβάει η όρεξή σας: από μπέικον και τυριά που λιώνουν, μέχρι σοκολάτα και τριμμένο μπισκότο!

Συνταγή για 4 μεσαίες κρέπες.

Τι θα χρειαστείτε

1 κούπα πλήρες γάλα

1 κούπα αλεύρι

3 αυγά

1/2 κ.σ. ζάχαρη

1/2 κ.γλ. Αλάτι

2 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο

Πώς να φτιάξετε το μείγμα

Βήμα #1

Σπάστε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε τα καλά. Προσθέστε το αλάτι και συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι οι κρόκοι και τα ασπράδια να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.

Βήμα #2

Προσθέστε την μισή ποσότητα απ' το αλεύρι στα αυγά και χτυπήστε μέχρι να εμφανιστούν μικροί σβόλοι στο μείγμα. Ρίξτε στο μπολ το μισό γάλα και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να βάλετε στο μπολ όλο το αλεύρι και το γάλα.

Tip: Ρίχνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και το γάλα εξασφαλίζετε ότι ο χυλός δεν θα σβολιάσει.

Βήμα #3

Τελειώνοντας, προσθέστε πρώτα τη ζάχαρη κι έπειτα, το λιωμένο βούτυρο (μπορείτε να το λιώσετε το σε ένα μπρίκι ή στον φούρνο μικροκυμάτων πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία). Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και λείο.

Tip: Η τελική μορφή του μείγματος πρέπει να είναι παχύρευστη, λεία και με γαλακτερό χρώμα. Αν ο χυλός σάς προκύψει πολύ κιτρινωπός, προσθέστε λίγο ακόμη γάλα (όχι περισσότερο από μισή κούπα).

Πώς να τις ψήσετε (αν δεν έχετε κρεπιέρα)

Βήμα #1

Βάλτε στο μάτι της κουζίνας ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών. Ρυθμίστε σε μέτρια φωτιά και αφήστε το τηγάνι να ζεσταθεί. Όταν το τηγάνι ζεσταθεί, χύστε στο κέντρο του το 1/4 του μείγματος.

Τip: Οι “σωστές” κρέπες έχουν λεπτή ζύμη, γι' αυτό είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε όταν βάλετε το μείγμα στο τηγάνι. Χωρίστε το μείγμα σε 4 ίσες ποσότητες, μόλις το φτιάξετε.

Βήμα #2

Σηκώστε το τηγάνι απ' τη φωτιά και κουνήστε το με κυκλικές κινήσεις, ούτως ώστε το μείγμα να καλύψει όλη την επιφάνεια του σκεύους (αν το μείγμα δεν είναι αρκετό -επειδή το τηγάνι σας είναι μεγάλο- προσθέστε με φειδώ λίγο ακόμη μείγμα).

Αφήστε την κρέπα να ψηθεί μέχρι η πάνω της πλευρά να είναι λίγο νωπή. Με μία σπάτουλα σηκώστε την ελαφρά. Αν είναι ψημένη, η κάτω της πλευρά θα έχει, ας πούμε, “δαντελωτή” όψη.

Η ζύμη είναι λεπτή, οπότε δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 40-50 δευτερόλεπτα για να τη γυρίσετε.

Τιp: Αν το κέντρο της κρέπας είναι ακόμη υγρό, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να της δώσετε λίγο ακόμη χρόνο!

Βήμα #3

Η δύσκολη ώρα του γυρίσματος. Αν ήσασταν επαγγελματίες θα κάνατε το γνωστό ακροβατικό με την ιπτάμενη κρέπα. Όμως, αν διαβάζετε αυτό το άρθρο, δεν είστε. Επομένως: Περάστε την ξύλινη σπάτουλα κάτω από την κρέπα μέχρι να φτάσει στο κέντρο της (ούτως ώστε να υποστηρίζεται το περισσότερο βάρος της). Με γρήγορες κινήσεις, γυρίστε την κρέπα απ' την άλλη πλευρά. Τεντώστε τυχόν “ρυτίδες” της ζύμης και ψήστε για 20-30 δευτερόλεπτα ακόμη.

Για να βγάλετε την κρέπα με... ασφάλεια, μπορείτε να τοποθετήσετε ένα πιάτο μεγαλύτερο απ' το τηγάνι πάνω του και να αναποδογυρίσετε το σκεύος, για να πέσει η η κρέπα στην αγκαλιά του πιάτου σας.

Γεμίστε τις!

Αν είστε φίλοι των αλμυρών, δείτε σε προηγούμενο άρθρο του Μama365 5 πεντανόστιμεες ιδέες για αλμυρή γέμιση με κιμά, κοτόπουλο, χαλούμι, ζαμπόν και τυριά. 

Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, τότε η ζωή σας είναι πιο εύκολη: αφού ετοιμάσετε τη ζύμη, κόψτε κομμάτια από φρούτα της προτίμησής σας και περιχύσετε τα με σοκολάτα, τριμμένο μπισκότο και ξηρούς καρπούς, άχνη ζάχαρη, μερέντα ή -γιατί όχι;- όλα αυτά μαζί. Αν είστε τύποι πιο παραδοσιακοί, μπορείτε να περιχύσετε το φύλο με μέλι, τριμμένα καρύδια και κανέλα. 

Καλή επιτυχία!

v