Ο 21 μηνών γιος μου νευριάζει και ουρλιάζει όταν δεν γίνεται το δικό του. Τι να κάνω;

Ο 21 μηνών γιος μου νευριάζει και ουρλιάζει όταν δεν γίνεται το δικό του. Τι να κάνω;

Ερώτηση:
Γεια σας. Έχω ένα αγοράκι 21 μηνών. Το τελευταίο διάστημα η συμπεριφορά του άλλαξε εντελώς. Έχει γίνει τρομερά νευρικό, δεν θέλει να ακούει "όχι", ζηλεύει τα παιχνίδια των άλλων παιδιών και όταν δεν του τα δίνουν, πέφτει κάτω και χτυπιέται. Φοβάμαι να τον πάω σε μέρη που υπάρχουν πολλά παιδιά. Στο σπίτι θέλει συνεχώς να τον παίρνω αγκαλιά για να τον ανεβάζω στους πάγκους και να "εξερευνά" τα ντουλάπια και όταν αρνούμαι, τρελαίνεται από τα νεύρα. Πάντα προσπαθώ να του εξηγώ με ήρεμο τρόπο αλλά όχι μόνο δεν καταλαβαίνει, αλλά εξοργίζεται περισσότερο και κάνει βίαιες κινήσεις προς το μέρος μου. Το αποτέλεσμα είναι να χάνω την ψυχραιμία μου, αφού τον έχω όλη μέρα μόνη μου, να του ουρλιάζω και να τον ταρακουνάω. Το πρωί, για παράδειγμα, μου λέει "γάλα". Ενώ πηγαίνω να του το φτιάξω λέγοντάς του "πάω να σου φτιάξω γάλα", τρέχει πίσω μου ουρλιάζοντας και κλαίγοντας, επειδή δεν έχει υπομονή. Δεν αντέχω άλλο. 
Απάντηση:

Έχετε μπει σε έναν φαύλο κύκλο από τον οποίο χρειάζεται να βγείτε. Κάθε φορά που αρνείστε το παιδί σας τροφοδοτείτε την ανασφάλειά του και έτσι συνεχίζεται η ψυχική ταλαιπωρία και για τους δυο. Κρατήστε την ψυχραιμία σας, μην το ταρακουνάτε, δείξτε του υπομονή και καλοσύνη συνεχώς κι εκείνος με την σειρά του θα ηρεμήσει και έτσι δεν θα πνίγεστε ούτε εσείς από την ανάγκη του αλλά ούτε κι εκείνος από την αίσθηση ότι δεν "τον χωράτε" και δεν τον θέλετε. Εσείς είστε ο ενήλικας, εσείς επιλέξατε να τον φέρετε στον κόσμο, εσείς χρειάζεται να βρείτε τον τρόπο. Κι ο τρόπος είναι να μπορεί να νιώθει ασφάλεια το παιδί μαζί σας. Δείξτε κατανόηση και αγάπη. Όσο πιο ασφαλής θα νιώθει τόσο πιο ελεύθερη θα είστε. Επιτρέψτε του να εμπιστεύεται τις αντιδράσεις σας και να μην φοβάται την απόρριψη.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v