Τι ακριβώς δείχνει η αυχενική διαφάνεια: Δείτε το βίντεο!

Τι ακριβώς δείχνει η αυχενική διαφάνεια: Δείτε το βίντεο!

Κάθε έγκυος, μεταξύ της 11ης και 13ης εβδομάδας + 6 ημέρες ή αλλιώς όταν το κεφαλουριαίο μήκος του εμβρύου είναι μεταξύ 45 με 84 χιλιοστά, πρέπει να πραγματοποιεί τον προγεννητικό έλεγχο Α επιπέδου, προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι το μωράκι που κυοφορεί είναι υγιές και αναπτύσσεται κανονικά. Μέρος του ελέγχου Α επιπέδου είναι και η σημαντικότατη αυχενική διαφάνεια, μια υπερηχογραφική εξέταση που μεταξύ άλλων διαγιγνώσκει τυχόν σοβαρές ανωμαλίες στο έμβρυο, ενώ υπολογίζει και τις πιθανότητες για σύνδρομο Down και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Στο βίντεο που ακολουθεί θα δείτε πώς ακριβώς γίνεται η αυχενική διαφάνεια διακοιλιακά και ποιά συγκεκριμένα σημεία του εμβρύου ελέγχει, ενώ παρακάτω θα δείτε εξηγήσεις για το τι δείχνει η κάθε μέτρηση:

Τι δείχνει η αυχενική διαφάνεια

-Το ορατό ή μη ορατό ρινικό οστό: Στα έμβρυα με σύνδρομο Down το ρινικό οστό απουσιάζει κατά 60-70%.
-Την ροή του αίματος στον φλεβώδη πόρο, στο ήπαρ του εμβρύου: Η ανώμαλη ροή σχετίζεται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, συγγενείς καρδιοπάθειες και πτωχή έκβαση της κύησης. Το 80% των εμβρύων με σύνδρομο Down έχουν ανωμαλίες.
-Το μήκος της άνω γνάθου: Στα έμβρυα με σύνδρομο Down το μέσο μήκος της άνω γνάθου είναι μικρότερο από τις φυσιολογικές τιμές.
- Το κεφαλουριαίο μήκος: Στα έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες υπάρχει καθυστέρηση ανάπτυξης.
-Την παρουσία μεγακύστης, η οποία αυξάνει την πιθανότητα για χρωμοσωμικές ανωμαλίες.
- Το πάχος της αυχενικής διαφάνειας (στον αυχένα του εμβρύου): Όσο πιο λεπτό είναι το πάχος τόσο πιο μικρός είναι ο κίνδυνος για σύνδρομο Down.

- Άλλα στοιχεία, όπως την παρουσία εξόμφαλου και τη μονήρης ομφαλική αρτηρία.

Προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα ο γιατρός συνυπολογίζει την ηλικία και το ιατρικό ιστορικό της μητέρας, ενώ η έγκυος πραγματοποιεί και βιοχημικό έλεγχο, στον οποίον ελέγχονται τα επίπεδα των ορμονών PAPP-A και β-hCG. Με όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να καταλήξει ο γιατρός στο κατά πόσο υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για χρωμοσωμικές ανωμαλίες και τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

v