Ο 5 ετών γιος μου κλαίει με το παραμικρό. Πώς να τον κάνω λιγότερο ευαίσθητο;

Ο 5 ετών γιος μου κλαίει με το παραμικρό. Πώς να τον κάνω λιγότερο ευαίσθητο;

Ερώτηση:
Ο 5 χρονών γιος μου αντιδρά σχεδόν πάντα σε ό,τι δεν του αρέσει με κλάματα. Από τον παιδικό μου είπαν πως, παρ’όλο που είναι αρκετά ώριμος για τη ηλικία του και ακολουθεί κανόνες, πρέπει να σκληρύνει και να μην είναι τόσο ευαίσθητος. Προσπαθώ να του εξηγήσω πως τα κλάματα δεν βοηθάνε και πως πρέπει να μην είναι αυτή η πρώτη του αντίδραση αλλά προφανώς δεν τα καταφέρνω. Τι να του πω; Μήπως είναι φυσιολογικό από την άλλη; Πάντα ήταν πιο ευαίσθητος, αλλά φοβάμαι πως τα άλλα παιδιά θα είναι αμείλικτα μαζί του αύριο μεθαύριο. Ευχαριστώ. 
Απάντηση:

Το κλάμα δηλώνει παράπονο. Ο γιος σας έχει κάποιο παράπονο. Αρχικά όταν κλαίει ρωτήστε τον τι του συμβαίνει και τι είναι αυτό που τον έχει ενοχλήσει. Στην συνέχεια μιλήστε μαζί του για αυτό. Μην τον μαλώνετε ποτέ όταν κλαίει. Δείξτε κατανόηση και υπομονή, αγάπη και τρυφερότητα. Βεβαιωθείτε επίσης ότι στο νηπιαγωγείο δεν είναι αυταρχικοί οι ιδιοκτήτες ή οι δασκάλες, ότι δεν φωνάζουν και δεν μαλώνουν τα παιδιά. Κάθε φορά που κλαίει ο γιος σας ακούστε το παράπονο του και εξηγήστε του ότι πάντα θα τον ακούτε και θα βρίσκετε μια λύση μαζί και πως δεν χρειάζεται να κλαίει, αρκεί να σας μιλήσει για ό,τι τον ενοχλεί. Βοηθήστε τον να μιλάει όταν στενοχωριέται, γίνετε μια ψυχική αγκαλιά όταν δεν νιώθει καλά και σιγά σιγά το κλάμα θα μετατραπεί σε λόγο. Κάντε διάλογο μαζί του γενικά, επιτρέψτε του να νιώθει ασφάλεια μαζί σας και να μην τον αφήνετε ποτέ να νιώθει αβοήθητος.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v