6 πράγματα που συμβαίνουν στον κόλπο μετά τον τοκετό

6 πράγματα που συμβαίνουν στον κόλπο μετά τον τοκετό

Αν επιλέξατε το μωρό σας να κάνει τη μεγάλη έξοδο με φυσικό τοκετό, τότε το ξέρετε ήδη: ο κόλπος και η γύρω του περιοχή δεν βγαίνουν αλώβητες απ' αυτό τον αγώνα. Αν απ' την άλλη, το μωράκι σας είναι καθ'οδόν, τότε δείτε ποια είναι τα έξι συνηθέστερα πράγματα που συμβαίνουν στο αιδοίο μιας γυναίκας που γεννάει φυσικά.

Κόλπος σε κατάσταση... χαλάρωσης

Το προφανές: στον κόλπο σας στριμώχτηκε και τελικά πέρασε ένα μωρό δύο, τριών ή τεσσάρων κιλών. Ο γυναικείος κόλπος είναι ένα εξαιρετικά ελαστικό όργανο. Είναι βέβαιο ότι μετά τον τοκετό θα επανέλθει στο πρότερο πάχος του, ωστόσο αυτό θα πάρει μερικές ημέρες. Είναι, λοιπόν, αναμενόμενο τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννα, να νιώθετε την αλλαγή. Ορισμένες γυναίκες καταθέτουν, ότι λόγω της χαλάρωσης του μυϊκού πυελικού τοιχώματος, όταν σκύβουν/γελάνε/φτερνίζονται ή τεντώνονται απελευθερώνονται κολπικά αέρια (σαν αυτά που ενίοτε μας εκθέτουν στο σεξ).

Υπάρχει το ενδεχόμενο ακράτειας

Για μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχετε ακράτεια το 40% των γυναικών που γέννησαν φυσικά βιώνουν αυτή τη δυσάρεστη συνέπεια. Συνήθως πρόκειται για πολύ μικρή διαρροή ούρων όταν η μαμά γελάει η βήχει. Η ακράτεια οφείλεται στη χαλάρωση των μυών του κόλπου, που μετά το… σοκ της γέννας παύουν να στηρίζουν την ουροδόχο κύστη όπως πριν.

Ράμματα

Κατ’ αρχάς, δεν είναι απαραίτητο ότι θα κάνετε ράμματα κατά τον τοκετό. Σε περίπτωση περινεοτομής –τομής δηλαδή στο άνοιγμα του κόλπου, ανάμεσα στον κόλπο και τον πρωκτό- ο γιατρός σας θα σας κάνει μερικά ράμματα. Λίγα ράμματα ίσως χρειαστούν για να βοηθηθείτε στη γέννα και ανεξαρτήτως περινεοτομής. Σε κάθε περίπτωση, τα ράμματα δεν θα σας ενοχλήσουν ιδιαίτερα και μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα απορροφηθούν από τον οργανισμό, χωρίς να χρειαστεί επέμβαση γιατρού.

«Μετομόρφωση»

Αν γεννήσετε φυσικά, το αιδοίο σας αναπόφευκτα θα ταλαιπωρηθεί –το άνοιγμα του κόλπου σας μπορεί να ξεπεράσει τα 10 εκατοστά. Είναι λοιπόν απόλυτα φυσικό η όψη του κόλπου και της γύρω εξωτερικής περιοχής να αλλάξει. Επίσης, το χρώμα του δέρματος γύρω από τον κόλπο ενδέχεται να σκουρύνει, εξαιτίας ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στο σώμα μιας νέας μαμάς.

Αναμένεται ξηρασία

Μετά τον τοκετό ίσως διαπιστώσετε ότι ο κόλπος σας είναι ξηρός -ανεξάρτητα απ’ το πόσο σας ελκύει ερωτικά ο σύντροφός σας. Η ξηρότητα οφείλεται, σύμφωνα με τους γυναικολόγους, στο θηλασμό και όχι στη γέννα. Μετά τον τοκετό, η μητέρα παράγει λιγότερα οιστρογόνα, ούτως ώστε ο οργανισμός της να δοθεί ολοκληρωτικά στην παραγωγή γάλακτος για το βρέφος.

Εκκρίσεις και μυρωδιές είναι μέσα στο πρόγραμμα

Η αυξημένη έκκριση υγρών κατά την περίοδο της λοχείας διαρκεί συνήθως από 8 έως 10 ημέρες. Από εκεί και μετά, το αίμα θα μειώνεται και από την 15η ημέρα και μετά το χρώμα τους θα γίνεται πιο κιτρινωπό. Τα υγρά σ’ αυτή τη φάση ενδέχεται να έχουν μια ελαφρά μυρωδιά –είναι φυσικό. Αν, ωστόσο, η περίοδος της λοχείας κρατήσει περισσότερο απ’ όσο σας έχει πει ο γυναικολόγος σας ή αν η μυρωδιά των υγρών σας φαίνεται ιδιαίτερα έντονη, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μόλυνσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v