Πώς να φτιάξετε σπιτική σάλτσα πέστο

Πώς να φτιάξετε σπιτική σάλτσα πέστο

Η σάλτσα πέστο με βασιλικό, σκόρδο και παρμεζάνα είναι μία απ' τις νοστιμότερες σάλτσες για να συνοδεύσετε τα ζυμαρικά σας. Τα καλά νέα είναι ότι είναι και εξαιρετικά εύκολο να την φτιάξετε μόνοι σας. Με λίγα απλά υλικά και ένα γουδί ή ένα μπλέντερ, μπορείτε να φτιάξετε ένα βαζάκι σπιτική πέστο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους. Αν έχετε χρόνο και όρεξη, προτιμήστε να παρασκευάσετε τη σάλτσα με γουδί. Αν το χτύπημα στο γουδί σας φαίνεται βουνό, το μίξερ θα εξυπηρετήσει ωραιότατα τους σκοπούς σας.

Τι θα χρειαστείτε

1 ματσάκι φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό (περίπου 200 γραμμάρια), πλυμένο και στεγνωμένο

3 σκελίδες σκόρδο

60 γρ. κουκουνάρι

80 γρ. παρμεζάνα

½ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

½ κ. γλ. ζάχαρη (προαιρετικά)

½ κ. γλ. αλάτι

½ κ. γλ. πιπέρι

Τι πρέπει να κάνετε

Bήμα 1ο

Λιώστε τις τρεις σκελίδες σκόρδου στο γουδί ή συνθλίψτε τις με ένα πιρούνι ή κουτάλι αφού τις ψιλοκόψετε.

Βήμα 2ο

Βάλτε για λίγο το κουκουνάρι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να ροδίσει, ανακατεύοντας συνέχεια και ρίξτε το στο μπολ ή το μίξερ μαζί με την φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Βήμα 3ο

Πλύνετε και στεγνώστε καλά τα φύλλα του βασιλικού και φροντίστε να απομακρύνετε τα κοτσάνια, για να μην πικρίσει η πέστο. Περάστε τα από το μίξερ για να πολτοποιηθούν και προσθέστε τα στο μπολ. Χτυπήστε όλα τα υλικά καλά στο γουδί.

Βήμα 4ο

Προσθέστε λίγο-λίγο το ελαιόλαδο στο μπολ ή το μίξερ και χτυπήστε -ή ανακατέψτε αντίστοιχα- μέχρι το μείγμα να αποκτήσει υφή πάστας. Προς το τέλος της διαδικασίας, ρίξτε το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη (προαιρετικά) και δώστε στη σάλτσα σας το... τελειωτικό χτύπημα.

Αποθήκευση

Βάλτε τη σάλτσα πέστο σε ένα γυάλινο βάζο και αποθηκεύστε την στο ψυγείο. Για να διατηρηθεί «ζωντανή», καλύψτε την με ελαιόλαδο. 

Με τη σάλτσα πέστο μπορείτε να σερβίρετε τα ζυμαρικά σας, καθώς και φιλέτο σολομού που θα ψήσετε στο γκριλ ή ακόμα και τα μοσχαρίσια φιλετάκια σας. Μπορείτε, ακόμα, να φτιάξετε μπρουσκέτες με πέστο και φρέσκια ντομάτα.

Καλή επιτυχία!

v