Η 4,5 μηνών κόρη μου εμφανίζει κολικούς κατά τον θηλασμό. Να τον σταματήσω;

Η 4,5 μηνών κόρη μου εμφανίζει κολικούς κατά τον θηλασμό. Να τον σταματήσω;

Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 4,5 μηνών και τη θηλάζω αποκλειστικά. Εδώ και ένα μήνα κατά τη διάρκεια του γεύματος, την πιάνουν κολικοί. Αρχικά, συνέβαινε στο ένα γεύμα της ημέρας, όμως σταδιακά, μέρα με τη μέρα αυτό αυξάνεται με αποτέλεσμα σήμερα να μην μπορεί να θηλάσει πάνω από 5 λεπτά σε κανένα γεύμα της ημέρας. Παρόλ’αυτά, το βάρος της αυξάνεται κανονικά. Να σημειώσω ότι εδώ κι ένα μήνα απέχω πλήρως από τα γαλακτοκομικά και οποιοδήποτε τρόφιμο προκαλεί αλλεργίες. Σκέφτηκα να κάνω μια αποχή από το θηλασμό, να βγάζω το γάλα μου με θήλαστρο και να της δίνω ξένο γάλα για μωρά με δυσανεξία στη λακτόζη. Πιστεύετε ότι μια τέτοια δοκιμή θα βοηθούσε; 
Απάντηση:

Οι κολικοί είναι ένα από τα πιο συνήθη αίτια ταλαιπωρίας των βρεφών. Έχουν κατά καιρούς ενοχοποιηθεί πολλοί παράγοντες χωρίς όμως κάποια θεωρία να έχει αποδεχτεί με βεβαιότητα. Σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για μια καλοήθη κατάσταση που υφίεται αυτόματα και οπωσδήποτε ο μητρικός θηλασμός, με όλα τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στο βρέφος, δεν τους επιδεινώνει. Συνεχίστε το θηλασμό, μην τροποποιείτε από μόνη σας τη σύσταση της δικής σας διατροφής ή μην επιλέγετε ειδικά γάλατα για το μωρό σας χωρίς τη γνώμη ειδικού. Ο παιδίατρός σας που έχει την κυρίως γνώση και ευθύνη για την ανάπτυξη του μωρού σας θα σας κατευθύνει.

*Παναγιώτου Αικατερίνη, Επιμελήτρια Παιδιατρικού Τμήματος Ευρωκλινικής Παίδων
 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v