8 συνήθειες των ευτυχισμένων μαμάδων

8 συνήθειες των ευτυχισμένων μαμάδων

Οι περισσότερες μαμάδες έχουν ένα εξαιρετικά σημαντικό -και κακοπληρωμένο- επάγγελμα. Μεγαλώνουν παιδιά. Κι αυτή η δουλειά είναι η ομορφότερη και η δυσκολότερη δουλειά που μπορεί να κάνει κανείς. Κάποιες μαμάδες, ωστόσο, δείχνουν να έχουν βρει το ελιξήριο της ευτυχίας. Ίσως έχετε δει μια τέτοια μαμά στο super market, που ενώ κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό που κλαίει γοερά και της τραβάει τα μαλλιά και στο χέρι της το 3χρονο που γκρεμίζει κάποια στοίβα με κονσέρβες, έχει στο πρόσωπό της ένα ζεστό, ειλικρινές χαμόγελο ευτυχίας και υπομονής. Και, έτσι, γεννάται το εύλογο ερώτημα: Πώς τα καταφέρνει;

Ξέρουν ότι δεν υπάρχει το «τέλειο παιδί»

Δεν είναι ζήτημα περιορισμένων προσδοκιών, είναι ζήτημα ρεαλισμού –άλλο τα όνειρα, κι άλλο οι φαντασιώσεις. Οι χαρούμενες μαμάδες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει παιδί που δεν κλαίει/ δεν λερώνεται/ δεν αρρωσταίνει/ δεν κάνει ζημιές/ δεν σε κάνει ρεζίλι σε δημόσιους χώρους. Όσο οι εξωπραγματικές προσδοκίες μειώνονται, τόσο τα επίπεδα άγχους πέφτουν.

Διαλέγουν προσεκτικά τις μάχες τους

Ένα από τα σημαντικότερα tip ευτυχίας και ηρεμίας για μία μαμά είναι ότι δεν πρέπει να τσακώνεται με κάθε αφορμή. Τα παιδιά -ζωή να ‘χουν!- θα δώσουν δεκάδες αφορμές για καυγάδες. Εσείς όμως είστε ο ενήλικας σ’ αυτή τη σχέση, κι από εσάς εξαρτάται αν θα χαλάσετε τη μέρα σας με έναν ατελέσφορο τσακωμό ή αν θα τον αποφύγετε διατηρώντας την ψυχραιμία (και το χαμόγελό σας).

Ένα ακατάστατο σπίτι δεν τις βγάζει εκτός εαυτού

Πόση καλή διάθεση έχει χαθεί στη θέα του ακατάστατου –ή, καλύτερα, βομβαρδισμένου- σαλονιού ή του τεράστιου λεκέ στη μοκέτα της κουζίνας; Κι όμως, το ξέρετε: δεν έχει βρεθεί ο τρόπος να συμβιβαστούν οι έννοιες «παιδί» και «καθαριότητα»/ «τάξη». Η ζωή «δεν βγαίνει» αν ταράζεστε για κάθε λεκέ, για κάθε πιάτο που έμεινε άπλυτο, για κάθε ανεπανόρθωτη ζημιά στο πάτωμα και τους τοίχους. Πάρτε απόφαση ότι η σφουγγαρίστρα θα είναι ο κολλητός σας ή προσπαθήστε να αδιαφορήσετε και θα βρείτε την… χαρά σας.

Έχουν δίπλα τους έναν μπαμπά που νοιάζεται

Όταν μια μαμά είναι ευτυχισμένη και χαρούμενη τότε συνήθως έχει δίπλα της έναν μπαμπά τρυφερό και στοργικό που της δίνει δύναμη, την εμψυχώνει, καλύπτει τα κενά που αφήνει και προσφέρει απλόχερα την αγάπη του. Ένας σύντροφος αδιάφορος ή εγωιστής -πόσο μάλλον βίαιος ή νευρικός- μπαίνει εμπόδιο στην ευτυχία τόσο της μαμάς, όσο και των παιδιών.

Δεν νοιάζονται για τη γνώμη των άλλων

Αν ανησυχείτε και δαπανάτε σκέψη για το τι πιστεύει η μαμά σας/ η πεθερά σας/ η γειτόνισσά σας/ η κουνιάδα σας ή θεία σας απ’ το Σικάγο, είναι λογικό κι επόμενο να νιώθετε πίεση και άγχος. Τα παιδιά γεννήθηκαν από εσάς και μεγαλώνουν υπό την δική σας επίβλεψη και ευθύνη. Οι γνώμες του περίγυρου (πρέπει να) είναι καλοδεχούμενες, αλλά όχι οδηγός των πράξεών σας.

Νιώθουν ευγνώμονες γι’ αυτά που έχουν, όχι δυστυχείς γι’ αυτά που δεν έχουν

Από τα χρήματα που δεν φτάνουν ή δεν περισσεύουν, μέχρι την έλλειψη ύπνου ή τις ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, τα εμπόδια δεν λείπουν απ’ τη ζωή της μέσης οικογένειας. Όχι, δεν είναι εύκολο να κάνετε τη φωνούλα που ακούγεται στο μυαλό σας και σας θυμίζει όλα τα καθημερινά προβλήματα να σιωπήσει. Μπορείτε όμως να προσπαθήσετε να αναλογιστείτε όλα αυτά που έχετε την τύχη να απολαμβάνετε –και που δεν είναι καθόλου αυτονόητα ούτε μικρά.

Λένε πάντα «ναι» στα φιλιά και τις αγκαλιές

Το ένα, το μεγαλύτερο, το μοναδικό μυστικό ευτυχίας όλων των μαμάδων: Τα χάδια και οι αγκαλιές με τα παιδιά, που μπορούν να κάνουν τον βαθύτερο πόνο πιο μαλακό και το χειρότερο άγχος να φύγει. Θα έπρεπε, ίσως, τα χάδια να συνταγογραφούνται -«Πάρτε αγκαλιά το παιδάκι σας, φιλήστε το, χαϊδέψτε το και μυρίστε το πέντε φορές τη μέρα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v