Πώς να καθαρίσετε σωστά το παρκέ

Πώς να καθαρίσετε σωστά το παρκέ

Τα ξύλινα πατώματα –προγυαλισμένα ή laminate- είναι καλαίσθητα και πολύ «ζεστά». Είναι όμως, ταυτόχρονα, και σημαντικά ευπαθή, γι’ αυτό και ο καθαρισμός τους απαιτεί προσοχή και ιδιαίτερη φροντίδα. Δείτε τα σημαντικότερα tips για τον σωστό καθαρισμό των ξύλινων πατωμάτων του σπιτιού σας.

Ναι στην ηλεκτρική σκούπα

Για την καθημερινή φροντίδα του πατώματός σας, συνιστάται το συχνό σκούπισμα με ηλεκτρική σκούπα, αλλά με προσοχή. Αν η βούρτσα είναι σκληρή, πρέπει να προσέξετε να μην γδάρετε το πάτωμα. Ρυθμίστε, λοιπόν, την ηλεκτρική σκούπα στην ειδική ένδειξη για πατώματα. Εναλλακτικά, εφόσον διαθέτετε, εξαιρετική λύση για καθάρισμα και αποστείρωση του ξύλου είναι ο ατμοκαθαριστής.

Όχι στο σφουγγάρισμα

Τα ξύλινα πατώματα είναι ευαίσθητα στο νερό καθώς, αν βραχούν, φουσκώνουν και καταστρέφονται. Επιπλέον, τα καλής ποιότητας ξύλινα πατώματα δεν χρειάζονται καν χημικά για το καθάρισμά τους. Αποφύγετε, λοιπόν, τις σφουγγαρίστρες και προτιμήστε νωπά πανιά. Αν χρειάζεται να απολυμάνετε το πάτωμα, μία φορά στο τόσο, μπορείτε να ρίξετε λίγο ξύδι σε νερό, να βουτύξετε εκεί ένα πανί και αφού το στραγγίξετε καλά να καθαρίσετε το πάτωμα.

Επίσης, η τεχνική για να καθαρίσει το πάτωμα, καθώς το «περνάτε» με νωπό πανί, είναι παράλληλα με τη φορά των ξύλινων ταβλών του πατώματος και με κατεύθυνση προς την πόρτα ή την μπαλκονόπορτα του σπιτιού.

Προσοχή στους λεκέδες

Σχετικά με την αφαίρεση των λεκέδων στο ξύλινο πάτωμα, μεγάλο ρόλο στο να επιλέξετε τρόπο καθαρισμού παίζει το υλικό του πατώματος και ειδικά το βερνίκι του. Αν το πάτωμα του σπιτιού σας είναι παλιό, τότε είναι πιθανό οι λεκέδες να έχουν εισχωρήσει στο ξύλο. Στην περίπτωση αυτή το πάτωμα έχει βερνίκι με βάση το κερί και για τον καθαρισμό του θα πρέπει να αποφύγετε τα σκληρά καθαριστικά γιατί μπορεί να το φθείρουν μόνιμα. Αντίθετα, αν το πάτωμα έχει σκούρες κηλίδες ή κηλίδες από τακούνια, τρίψτε το με μαλλί χάλυβα (θα βρείτε σε μαγαζί με καθαριστικά) και κερί για πατώματα. Αν η κηλίδα επιμένει ρίξτε της λίγο ξύδι και αφήστε το να «ποτίσει» για μία ώρα. Στη συνέχεια καθαρίστε με ένα νωπό πανί.

Αν το πάτωμα έχει κηλίδες από λάδι, τρίψτε τον λεκέ με ένα απαλό σφουγγαράκι και λίγο απορρυπαντικό για να διασπαστεί το λίπος και σκουπίστε με ένα νωπό βετέξ. Αφήστε, έπειτα, το σημείο να στεγνώσει.

Αν το πάτωμα είναι laminate οι λεκέδες πρέπει να καθαρίζονται άμεσα, με τους παραπάνω τρόπους. Αν, ωστόσο, ο λεκές είναι έντονος, π.χ. από μελάνι ή κραγιόν, μπορείτε να τον καθαρίσετε με λίγο ασετόν.

Για το γυάλισμα

Όταν το ξύλινο δάπεδο (παρκέ) χάσει την αρχική του λάμψη, τότε θα πρέπει να περαστεί με ένα ειδικό υγρό που περιέχει κερί για την περιποίηση ξύλινων επιφανειών. Τα πιο συνηθισμένα συνιστούν τον καθαρισμό του δαπέδου (σκούπισμα), την εφαρμογή με πανί του υγρού, ελαφρύ τρίψιμο, στέγνωμα για 20 με 25 λεπτά και γυάλισμα με καθαρό και στεγνό πανί. Ανάλογα με την χρήση, ένα ξύλινο δάπεδο θα πρέπει να συντηρείται με κερί τουλάχιστον δυο φορές τον χρόνο.

Προσοχή, όμως: Αν το δάπεδο έχει καλυφθεί από ουρεθάνη ή ακρυλικό, θα χρειαστεί διαφορετική φροντίδα από το πάτωμα που έχει καλυφθεί με κερί. Στην περίπτωση αυτή είναι σημαντικό να γνωρίζετε το ακριβές υλικό του πατώματός σας, ώστε να το γυαλίζετε με το σωστό προϊόν που θα σας συστήσει ο κατασκευαστής. Όπως και να έχει, μην εφαρμόσετε ποτέ στιλβωτικά επίπλων στο ξύλο. Μπορεί να προκαλέσουν κηλίδες, θαμπάδα ή να αφήσουν υπολείμματα, που θα κάνουν δύσκολη τη συντήρησή του.

Τσάι για άμεση φυσική λάμψη

Το τσάι, περιέχει δεψικό οξύ, που θα κάνει το πάτωμά σας να λάμψει άμεσα. Σε χλιαρό νερό βάλτε δύο, τρία φακελάκια μαύρο τσάι και αφήστε το για λίγα λεπτά να «δέσει». Βάλτε το τσάι σε ένα κουβά. Βουτήξτε στο τσάι ένα μαλακό πανί τόσο ώστε να είναι νωπό, όχι εντελώς εμποτισμένο με το υγρό, ούτως ώστε να στεγνώσει γρήγορα –θυμηθείτε ότι η υγρασία είναι εχθρός του ξύλου. Τρίψτε μαλακά με το πανάκι το παρκέ και απολαύστε τη θεαματική αλλαγή.

Και να θυμάστε: Όσο περισσότερο προσέχετε και προστατεύετε το πάτωμα στην καθημερινότητά σας (αποφεύγοντας τα τακούνια, τοποθετώντας τσοχάκια στα έπιπλα, καθαρίζοντας άμεσα τους λεκέδες και γυαλίζοντάς το όσο συχνά χρειάζεται), τόσο περισσότερα χρόνια θα συνεχίσει να δείχνει σαν καινούργιο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v