Κάνει κακό στο παιδί να το φωνάζουμε με δύο ονόματα;

Κάνει κακό στο παιδί να το φωνάζουμε με δύο ονόματα;

Ερώτηση:
Κάνει κακό στο παιδί μου αν το φωνάζουμε με δύο ονόματα; Τώρα είναι 8 μηνών και θα βαπτιστεί με δύο ονόματα τα οποία δεν γίνονται ένα. Τέλος, από ποια ηλικία το παιδί μπορεί να έχει δική του άποψη και να επιλέξει αν θέλει ένα από τα δυο ονόματα; 
Απάντηση:

Το όνομα για το παιδί είναι μια ταυτότητα. Συνήθως, καθώς δίνετε ένα όνομα ως γονείς επιτρέπετε και έναν χώρο ταύτισης με τον κάτοχο προέλευσης του ονόματος. Ακόμη πιο απαιτητικό ψυχικά είναι όταν δίνετε όνομα νεκρού διότι έτσι το παιδί σηκώνει βάρος μέσα από τον τρόπο που τον βιώνουν οι συγγενείς του χαμένου προσώπου. Ιδανικά ένα όνομα θα ήταν καλύτερο. Τα δυο ονόματα δηλώνουν μια ανταγωνιστική διάθεση ικανοποίησης άλλων θεμάτων που δεν αφορούν το παιδί. Εφόσον όμως έχετε κάνει την επιλογή σας, φροντίστε να μην χωριστείτε σε ομάδες, δηλαδή η μια οικογένεια να φωνάζει το παιδί με το ένα όνομα και η άλλη με το δεύτερο. Στο σχολείο ίσως συμβεί αυτόματα ή μπορεί να φτάσει κάποια στιγμή ο ίδιος να διαλέξει. Πιο φρόνιμο ίσως θα ήταν να τον/την βαφτίζατε και με τα δύο, αλλά να τον/την φωνάζατε με το ένα.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v