10 πράγματα που δεν ξέρατε για τα μωρά που γεννιούνται καλοκαίρι

10 πράγματα που δεν ξέρατε για τα μωρά που γεννιούνται καλοκαίρι

Αν γεννήσατε ή ετοιμάζεστε να γεννήσετε το μωρό σας καλοκαίρι, ξέρετε ήδη ότι είστε αρκετά τυχερές από πολλές απόψεις: Λιγότερες ιώσεις, ιδανικότερος καιρός για απογευματινές βόλτες και... καλοκαιρινά γενέθλια στη βεράντα, όταν το παιδί μεγαλώσει. Αυτό, ίσως, που δεν ξέρετε είναι ότι τα μωρά που γεννιούνται καλοκαίρι έχουν ορισμένα... απρόβλεπτα -θετικά και αρνητικά- κοινά, σύμφωνα τουλάχιστον με τα παρακάτω συμπεράσματα επιστημονικών ερευνών. Πιο συγκεκριμένα:

Δεν προορίζονται για «μεγάλη» καριέρα: Ερευνητές του University of British Columbia μελέτησαν τις ημερομηνίες γέννησης των CEOs από περίπου 1.000 πολυεθνικές εταιρίες και βρήκαν ότι μόνο το 6% από αυτούς είχαν γεννηθεί τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Είναι άχαρα: Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sports Medicine έδειξε ότι περισσότερο ικανά στα αθλήματα είναι τα μωρά που γεννιούνται το φθινόπωρο, και λιγότερο όσα γεννιούνται τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο.

Είναι λιγότερο θλιμμένα: Η ηλιοφάνεια φαίνεται πως επηρεάζει την ψυχολογία των μωρών αυτών, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη του Vanderbilt University, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που γεννιούνται καλοκαίρι εμφανίζουν λιγότερες ψυχο-συναισθηματικές μεταπτώσεις, κατάθλιψη και σχιζοφρένεια.

Έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσλεξία: Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, τα μωρά που γεννιούνται στις αρχές του καλοκαιριού αποτελούν το 71% των περιπτώσεων δυσλεξίας.

Έχουν χαμηλότερο βάρος γέννησης: Έτσι λέει μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία γυναίκες που μένουν έγκυοι από Ιούνιο έως Αύγουστο φαίνεται πως γεννούν πιο βαριά μωρά, από γυναίκες που γεννούν τους μήνες αυτούς.

Αν είναι κορίτσια, είναι πιο έξυπνα: Αυτό το υποστηρίζει μελέτη του Columbia University Medical Center, σύμφωνα με την οποία άντρες που γεννιούνται τον Ιούνιο έχουν χαμηλότερο IQ από άντρες που γεννιούνται τον Δεκέμβριο, ενώ για τις γυναίκες ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

Είναι πιο «άγρια»: Επιστήμονες του Queensland University of Technology βρήκαν ότι τα... καλοκαιρινά μωρά δυσκολεύονται περισσότερα στις κοινωνικές συναναστροφές τους, έχουν πιο έντονο ταμπεραμέντο, χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη και είναι πιο νευρικά. Το αποδίδουν στο γεγονός ότι οι μαμάδες τους κατά την εγκυμοσύνη δεν έλαβαν την απαιτούμενη βιταμίνη D που επηρεάζει την ιδιοσυγκρασία του μωρού.

Έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για κοιλιοκάκη: Επιστήμονες στη Σουηδία βρήκαν ότι τα μωρά που γεννιούνται καλοκαίρι εμφανίζουν συχνότερα δυσανεξία στη γλουτένη, ίσως γιατί ξεκινούν τις στέρεες τροφές τον χειμώνα, οπότε επικρατούν οι ιώσεις.

Είναι πιο αισιόδοξα: Αυτό το λένε Βρετανοί και Σουηδοί επιστήμονες, που βρήκαν επίσης ότι οι γεννημένοι τον χειμώνα είναι πιο απαισιόδοξοι.

Έχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα όρασης: Δύο διαφορετικές μελέτες υποστηρίζουν το συμπέρασμα αυτό (δείτε εδώ και εδώ), ειδικά για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.

Πηγή: thestir.cafemom.com

v