Ο γιος μου είναι υπερευαίσθητος. Φταίει που μεγαλώνει κυρίως με τη μαμά του;

Ο γιος μου είναι υπερευαίσθητος. Φταίει που μεγαλώνει κυρίως με τη μαμά του;

Ερώτηση:
Είμαι μπαμπάς ενός μικρού που είναι 3 ετών και υγιέστατος σωματικά. Μεγαλώνει κυρίως με την μητέρα, λόγω της δουλειάς μου, και το πρόβλημα είναι ότι έχω διαπιστώσει πως εμφανίζει υπερευαισθησία μέχρι ένα βαθμό. Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό; Εάν συμμετέχω στην διαπαιδαγώγησή του πιο ενεργά προλαβαίνω να αλλάξω κάτι; Είναι πολύ έξυπνο παιδί, απλά δεν δείχνει πυγμή, ούτε δυναμικότητα και κλαίει πανεύκολα. Ευχαριστώ.
Απάντηση:

Χρειάζεται να συμμετέχετε ενεργά στην ζωή του γιου σας, άσχετα από το αν δείχνει υπερευαισθησία. Είναι πλέον στην ηλικία που η σχέση μαζί σας θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη, καθώς είναι η στιγμή που θα διαχωριστεί από την μητέρα και θα γίνετε πάλι το ζευγάρι εσείς με το παιδί, ενώ μέχρι τώρα ήταν το παιδί με την μαμά και ο μπαμπάς. Όπως καταλαβαίνετε, για να πραγματοποιηθούν αυτές οι αλλαγές, χρειάζεται η παρουσία σας και η επικοινωνία με τον γιο σας. Επενδύστε στην σχέση σας διότι είναι ο καιρός που θα ταυτιστεί μαζί σας και θα λύσει το Οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Επιτρέψτε του να σας γνωρίσει και να βρει τον χώρο μέσα σας, με σκοπό να δημιουργήσει μια ακέραιη ταυτότητα. Παράλληλα, ως προς την υπερευαισθησία που ρωτάτε, αναρωτηθείτε αν και η μητέρα του είναι υπερευαίσθητη. Μπείτε δυναμικά στην ζωή του παιδιού σας, επιτρέψτε του να ταυτιστεί μαζί σας καθώς θα διαχωρίζεται από την μητέρα. Πραγματώστε την ευθύνη σας απέναντι στο παιδί σας.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v