Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να πείτε στα παιδιά σας

Τα 10 πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να πείτε στα παιδιά σας

Το κορυφαίο ερευνητικό κέντρο Pew στην Αμερική, πραγματοποίησε πρόσφατα μία δημοσκόπηση σε γονείς, δείχνοντάς τους μια λίστα 10 δεξιοτήτων και ρωτώντας τους ποια έκριναν ως τη σημαντικότερη για τα παιδιά τους και την προοδό τους. Η ικανότητα που επιλέχθηκε περισσότερο από κάθε άλλη, ήταν η επικοινωνία. Θεωρήθηκε δε σημαντικότερη και από άλλες «παραδοσιακές» δεξιότητες, όπως το διάβασμα, το γράψιμο, η ομαδική δουλειά και η λογική.

Η απάντηση των γονιών δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, δεδομένου ότι ζούμε σε μία εποχή που η επικοινωνία μας με τον κόσμο είναι διαρκής και ταυτόχρονα απαραίτητη, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Ωστόσο, αυτό που δεν συνειδητοποιούν συχνά οι γονείς, είναι τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν οι ίδιοι προκειμένου να αναπτύξουν τα παιδιά τους το εν λόγω ταλέντο. Στο βιβλίο του «Τα 10 σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να πείτε στα παιδιά σας», ο πατέρας, παππούς και οικογενειακός σύμβουλος Paul Axtell, συγκεντρώνει 10 σπουδαίες φράσεις ικανές όχι μόνο να ξεκινήσουν μία σοβαρή συζήτηση με τα παιδιά σας, αλλά και να διαπλάσουν την προσωπικότητά τους και, ως εκ τούτου, το μέλλον τους.

1. Μου αρέσεις/ Σε συμπαθώ

Η φράση αυτή διαφέρει από το «σ'αγαπώ», με την έννοια ότι λέει στο παιδί ότι σας αρέσει ως άνθρωπος. Χρησιμοποιήστε την εξίσου συχνά με τα «σ'αγαπώ» σας.

2. Μαθαίνεις γρήγορα

Η γνώση είναι φυσική διαδικασία για τα παιδιά, τα οποία συχνά την αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι. Μια τέτοια φράση, όσο ακόμα είναι μικρά, επηρεάζει τον τρόπο που μαθαίνουν αργότερα στην ζωή τους, όταν η διαδικασία της γνώσης θα γίνεται πιο δύσκολη.

3. Ευχαριστώ

Οι απλές φράσεις ευγένειας αποτελούν δείγμα σεβασμού. Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι πολύτιμες στη ζωή, και η εκπαίδευση του παιδιού σε αυτές πρέπει να ξεκινά νωρίς.

4. Τι θα έλεγες να συμφωνήσουμε να...

Με την φράση αυτή καθιερώνετε κάποιες βασικές συμφωνίες, για το πώς να συνεργάζεστε αρμονικά ως οικογένεια. Το να συμφωνείτε με το παιδί για κάτι, βοηθά ώστε να αποφεύγονται συγκρούσεις και θέτει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιλύονται προβλήματα, κάθε φορά που προκύπτουν.

5. Πες μου περισσότερα

Αυτή είναι μία απαίτηση προς το παιδί, προκειμένου να μοιράζεται τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του και τις ιδέες του μαζί σας. Δείχνει, ακόμα, ότι το ακούτε (και του μαθαίνει να κάνει το ίδιο), άρα ότι το νοιάζεστε.

6. Ας διαβάσουμε

Το να διαβάζετε στο παιδί σας έχει πάρα πολλά οφέλη! Το βοηθά να χτίζει τα εφόδια που χρειάζεται για να βρει την επιτυχία στην ζωή του. Εμπλουτίζει τη σχέση σας και ενσταλάζει μέσα του την αγάπη για τη γνώση. Τα δε βιβλία παρέχουν ένα παράθυρο, μία διέξοδο προς ολόκληρο τον κόσμο –προς νέους ανθρώπους, μέρη και ιδέες.

7. Όλοι κάνουμε λάθη

Προβλήματα προκύπτουν πάντα και κανείς δεν είναι τέλειος. Ο σκοπός είναι να μπορεί κανείς να αντιμετωπίζει τα προβλήματά του και να μαθαίνει από τα λάθη του. Όταν έρχεται μια στιγμή που τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα έχετε προγραμματίσει, και το λάθος είναι δικό σας, είναι μια καλή ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά σας ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη των πράξεών σας και προχωράτε στη ζωή σας. Τα παιδιά μπορεί να νιώσουν τρομερές ενοχές, αν δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας για τελειότητα. Δώστε τους, λοιπόν, λίγο «χώρο» για λάθη –θα τους κάνετε μεγάλο δώρο!

8. Συγγνώμη

Το καλύτερο είναι να προσέχετε τι λέτε και τι κάνετε, για να μην χρειαστεί να ζητήσετε συγγνώμη από το παιδί. Αν, όμως, χρειάζεται... είναι απαραίτητο να το λέτε!

9. Ποια είναι η δική σου γνώμη;

Το να ζητάτε τη γνώμη του παιδιού για κάτι, αποτελεί ιδανική ευκαιρία να εμπλακεί στις οικογενειακές συζητήσεις και να εκπαιδεύεται σιγά-σιγά στο να παίρνει αποφάσεις και ευθύνες για τις επιλογές του. Το να λένε αυτά που σκέφτονται και να ζητούν αυτό που θέλουν, είναι βασικά εφόδια που θα εξυπηρετήσουν τα παιδιά σας στην πορεία της ζωής τους.

10. Ναι

Παρόλο που και το «όχι» είναι  ορισμένες φορές απαραίτητο, οι γονείς πολύ συχνά το παρακάνουν με τη διαρκή άρνηση. Αν αρχίσετε να λέτε λίγα περισσότερα «ναι» στην οικογένειά σας, πιθανώς να διαπιστώσετε ότι τελικά δεν χρειάζονται τόσα πολλά «όχι».

Πηγή: parenting.com

v