Πώς είναι τα αγόρια στην εφηβεία: 7 μεγάλες αλήθειες

Πώς είναι τα αγόρια στην εφηβεία: 7 μεγάλες αλήθειες

Το πέρασμα από την παιδικότητα στην ενηλικίωση είναι δύσκολη υπόθεση τόσο για τους εφήβους, όσο και για τους γονείς τους. Νεύρα, αντιδραστικότητα, ακμή, υπερβολική ευαισθησία, δυνατή μουσική κι αναπάντεχα κλάματα συνοδεύουν συνήθως τα δύσκολα (για όλη την οικογένεια) χρόνια της εφηβείας. Συγκεντρώσαμε επτά πικρές αλήθειες για τα έφηβα αγόρια που είτε θα σας βοηθήσουν να… προετοιμαστείτε ψυχολογικά -αν το αγόρι σας είναι ακόμη μικρό- είτε να νιώσετε πως τα «βάσανά» σας δεν είναι μοναδικά.

Τα αγόρια, λοιπόν, στην εφηβεία…

Δεν θέλουν να γίνεστε εκδηλωτικοί μπροστά στους φίλους τους

«Άσε με ήσυχο ρε μαμά!», θα πει (σχεδόν) σίγουρα ο γιος σας, αν επιχειρήσετε να του δώσετε κανένα φιλί ενώπιον των φίλων του. Αν, μάλιστα, συμπεριλαμβάνεται και κάποιο κορίτσι για το οποίο ενδιαφέρεται στην παρέα, τότε ο Τρίτος Παγκόσμιος είναι προ των πυλών. Ένα 15χρονο αγόρι θέλει να φαίνεται (και βιάζεται να γίνει) άντρας και πιστεύει ότι τα φιλάκια είναι για μωρά (τουλάχιστον τα… δημόσια φιλάκια).

Δεν συμπαθούν ιδιαίτερα το σαπούνι

Αλήθεια πανανθρώπινη και αιώνια… Για κάποιο μυστηριώδη και ανεξερεύνητο λόγο, τα αγόρια διανύοντας την εφηβεία αναπτύσσουν μια σχέση μίσους με το νερό και το σαπούνι. Φράσεις όπως «Άνοιξε κανένα παράθυρο» ή «Πάλι δεν θα κάνεις μπάνιο;» αποτελούν ρουτίνα για μια οικογένεια με αγόρι στην εφηβεία.

Κλείνονται για ύποπτα πολλή ώρα στο μπάνιο…

Και -όπως μόλις ξεκαθαρίσαμε- όχι γιατί είναι λάτρεις της καθαριότητας και των beaute. Γύρω στα δώδεκα το αγνό σας αγγελούδι θα ανακαλύψει το πουλάκι του. Η ανακάλυψη αυτή προβλέπεται να το συναρπάσει, επομένως, αν το αγόρι σας είναι ακόμη παιδί, προετοιμαστείτε για πολλά «Χτύπα καμιά πόρτα ρε μαμά!».

Ο υπολογιστής, τα ακουστικά και τα video games είναι οι πιο πιστοί τους φίλοι

Το αγόρι σας πέρασε από διάφορες φάσεις και είχε πολλά «κολλήματα» -όταν ήταν μικρός έπαιζε με αυτοκινητάκια, Lego και μινιατούρες δεινοσαύρων και πειρατών. Τώρα λοιπόν, ήρθε η εποχή των ηλεκτρονικών. Τα αγόρια στην εφηβεία συνήθως ανακαλύπτουν ένα παιχνίδι το οποίο παίζουν μανιωδώς με τους διαδικτυακούς τους φίλους, όπως επίσης και ένα είδος μουσικής το οποίο ενδέχεται να καθορίσει το χτένισμα, το ύφος και τα ρούχα τους για ένα διάστημα.

Αρχίζουν να ερωτεύονται (και είναι πολύ γλυκό!)

Το αγοράκι σας δεν είναι πια παιδί. Το ερωτικό ενδιαφέρον για το άλλο φύλο κάνει τη δυναμική του εμφάνιση την περίοδο της εφηβείας δημιουργώντας φαινόμενα... πρωτοφανή. Μπορεί να αρχίσει να αρωματίζεται με κολόνια για χάρη του αντικειμένου του πόθου του, να κοκαλώνει τα μαλλιά του με διάφορα προϊόντα styling, να ακούει ξανά και ξανά μπαλάντες με θλιμμένους, ερωτικούς στίχους και, κάποτε, θα ειπωθεί το «αναπόφευκτο»: «Μαμά, μπορείς να πάρεις τον μπαμπά και να βγείτε σήμερα το βράδυ; Θέλω να έρθουμε με την Μαρία να δούμε καμιά ταινία Όχι. Δεν θα δουν ταινία.

Το δωμάτιό τους μοιάζει βομβαρδισμένο

Κάλτσες πεταμένες στο πάτωμα, στοίβες βιβλίων/φωτοτυπιών/ τετραδίων του σχολείου πάνω στο γραφείο του, βαριά μυρωδιά εφηβικών ορμονών πλανάται στο χώρο, ντουλάπια και συρτάρια που αποφάσισε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει και παπούτσια εκσφενδονισμένα στις γωνίες. Το μέσο αγορίστικο εφηβικό δωμάτιο είναι ο εφιάλτης της μέσης ελληνίδας μάνας. 

Η φωνή και το σώμα τους αλλάζει με έναν κάπως… κωμικοτραγικό τρόπο!

Μπαίνοντας στο Γυμνάσιο, θα αρχίσει η μεταμόρφωση: οι ορμόνες θα στήσουν πάρτι, η ανάπτυξη θα είναι αλματώδης, τρίχες θα αρχίσουν να πετάγονται σποραδικά και η φωνή που ωριμάζει θα γίνει πραγματικά αστεία. Είναι η περίοδος που αγόρια και κορίτσια, προσπαθώντας να συνηθίσουν το καινούριο τους μέγεθος, γίνονται ζημιάρικα και άγαρμπα με έναν τρόπο χαριτωμένα άχαρο. 

(Συμβουλή: μην κάνετε το λάθος να επισημαίνετε όλες αυτές τις αλλαγές –θα του δημιουργήσετε στρες, το οποίο πιθανά να μετουσιωθεί σε επιθετικότητα -«Παράτα με, ρε μαμά!»)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v