«Γιατί βάζω τα παιδιά μου για ύπνο στις 8.00»

«Γιατί βάζω τα παιδιά μου για ύπνο στις 8.00»

Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τον βραδινό ύπνο των παιδιών. Το καλοκαίρι, μάλιστα, τα πράγματα χειροτερεύουν, γιατί αργεί να νυχτώσει και τα παιδιά βρίσκονται σε τρομερή υπερένταση, με αποτέλεσμα να κοιμούνται στις 11.00 και στις 12.00 τα μεσάνυχτα. Λίγοι είναι οι γονείς που καταφέρνουν να κοιμίσουν τα παιδιά τους τόσο νωρίς, ώστε να χορτάσουν τον ύπνο και να απολαύσουν και οι ίδιοι μερικές στιγμές ηρεμίας. Η μαμά τεσσάρων μικρών παιδιών και blogger Becky Mansfield το έχει καταφέρει, και παρακάτω εξηγεί το πώς και κυρίως το γιατί βάζει τα παιδιά της για ύπνο στις 8.00 το βράδυ.

« 'Ποιος βάζει τα παιδιά τους για ύπνο στις 8.00 το βράδυ;', θα αναρωτηθείτε εύλογα. 'Εγώ', είναι η απάντηση, και μάλιστα το κάνω από τότε που θυμάμαι. Έχω εισπράξει αμέτρητα αρνητικά σχόλια γι'αυτό, όμως αφήστε με να σας εξηγήσω...

Έχουμε τέσσερα παιδιά (δείτε τα παρακάτω). Τα δύο μεγαλύτερα αγόρια μας είναι 8 και 6 ετών, ενώ τα μικρότερα παιδιά μας είναι 2 και 4. Είναι μικρά και παίζουν σαν μανιακά όλη την ημέρα. Επιπλέον, κανένα από τα τέσσερα δεν κοιμάται πια για μεσημέρι –απλά συμφωνούμε σε μία κοινή ώρα ησυχίας.

Μέχρι την ώρα του ύπνου, λοιπόν, είναι εξαντλημένα.

Το να κοιμούνται τα παιδιά νωρίς το βράδυ, είναι καλό για όλη μας την οικογένεια. Τα παιδιά είναι πιο χαρούμενα γιατί ξεκουράζονται αρκετά. Είναι καλό και για τον γάμο μας –ξέρετε ότι ένα από τα πράγματα που στρεσάρει και ανησυχεί τα παιδιά περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η σχέση των γονιών τους; Το διάβασα σε μία μελέτη πέρσι και μου έκανε εντύπωση. Ο άντρας μου κι εγώ είμαστε ζευγάρι από τα 15 μας, όμως συνεχίζουμε να θέλουμε να περνάμε χρόνο οι δυο μας το βράδυ, για να χαλαρώνουμε και να μιλάμε. Και μας κάνει καλό. Γι'αυτό, πολύ σπάνια αφήνουμε τα παιδιά να μείνουν ξύπνια αργότερα από τις 8.00, εκτός κι αν είναι κάποια ιδιαίτερη βραδιά.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μας, 6 και 8 ετών, μπορεί να μείνουν ξύπνια λίγο πιο αργά (τους αρέσει να διαβάζουν λίγο πριν κοιμηθούν). Αν έχει ποδόσφαιρο ή μπάσκετ μπορεί ενίοτε να κοιμηθούν και στις 10.00, αλλά πασχίζουμε αυτό να συμβαίνει σπάνια. Το γεγονός ότι τον χειμώνα πρέπει να ξυπνούν στις 7.00, για να είναι στις 8.00 στο σχολείο, δεν αφήνει πολλά περιθώρια –και τα παιδιά σε αυτή την ηλικία πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 10-11 ώρες κάθε βράδυ, οπότε είναι απαραίτητο μέχρι τις 9.00 να έχουν κοιμηθεί.

Τα περισσότερα βράδια έχουν κοιμηθεί μέχρι τις 8.45. Κρεμάω δίπλα στο κρεβάτι τους, σε μεγάλα χαρτιά, τις λέξεις που πρέπει να μάθουν για ορθογραφία για την επόμενη μέρα ή κάποιες μαθηματικές πράξεις που έχουν να απομνημονεύσουν και έτσι τις κοιτάζουν και τα παίρνει ο ύπνος.

Ο ύπνος είναι τρομερά σημαντικός. Τα παιδιά χρειάζονται ΠΟΛΥ ύπνο. Όταν δεν κοιμούνται όσες ώρες έχουν πραγματικά ανάγκη να κοιμούνται (οι ώρες αυτές κυμαίνονται ανά ηλικία), υπάρχουν επιπτώσεις σε ό,τι κάνουν το επόμενο πρωί (στην διάθεσή τους, στην αυτοσυγκέντρωσή τους κ.λ.π.). Δείτε στον παρακάτω πίνακα πόσες ώρες είναι αυτές:

ΗΛΙΚΙΑ  ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ
Νεογέννητα 0-3 μηνών14-17
Βρέφη 4-12 μηνών12-15
Νήπια 1-2 ετών11-14
Παιδιά 3-5 ετών10-13
Παιδιά 6-13 ετών 9-11
Έφηβοι 14-17 ετών 8-10

Τα περισσότερα παιδιά ηλικίας από 5 έως 12 ετών κοιμούνται περίπου 9,5 ώρες κάθε βράδυ, όμως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζονται περισσότερο. Όταν το σώμα τους δεν ξεκουράζεται όσο έχει ανάγκη, μπορεί να νιώθουν κουρασμένα ή νευρικά, ή μπορεί να μην σκέφτονται καθαρά. Μπορεί να δυσκολεύονται να ακολουθήσουν οδηγίες ή μπορεί να εκνευρίζονται και να θυμώνουν με το παραμικρό. Μια απλή σχολική εργασία, μπορεί να τους φανεί αδύνατη ή μπορεί να μην έχουν δυνάμεις να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, σπορ ή μουσικό όργανο.

Ένας ακόμα λόγος για να κοιμούνται τα παιδιά αρκετές ώρες κάθε βράδυ, είναι για να αναπτύσσονται σωστά. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει τόσο την ανάπτυξη όσο και το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, το οποίο τα προστατεύει, ώστε να μην αρρωσταίνουν. Με λίγα λόγια, ακόμα κι αν δεν αγαπούν τον ύπνο, τα παιδιά τον έχουν ανάγκη.

Οι γονείς από τη μεριά τους, είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν το πότε θα πάνε τα παιδιά για ύπνο. Όπως αποφασίζετε για το τι θα φάνε τα παιδιά σας και επιλέγετε όσο το δυνατόν πιο υγιεινές τροφές, είναι στο χέρι σας να αποφασίζετε να βοηθάτε το σώμα τους να ξεκουράζεται.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, είναι αποφάσεις που έχω πάρει εγώ για τα δικά μου παιδιά και δεν σημαίνει ότι για όλους τους γονείς πρέπει να ισχύουν τα ίδια. Αν, για παράδειγμα, δουλεύετε μέχρι αργά το βράδυ, το να κοιμίζετε τα παιδιά σας νωρίς είναι αδύνατο.

Αν, όμως, τα παιδιά σας δείχνουν κουρασμένα μέσα στη μέρα ή αν τα παίρνει ο ύπνος στο αυτοκίνητο, αυτά πιθανώς να είναι σημάδια ότι πρέπει να κοιμούνται λίγο νωρίτερα το βράδυ.

Κι αν ο άντρας σας επιστρέφει αργά από τη δουλειά και δεν προλαβαίνει να τα δει πριν κοιμηθούν, η λύση είναι να ξυπνά λίγο νωρίτερα το πρωί, οπότε να τα βλέπει τότε. Ο δικός μου άντρας ξυπνά μισή ώρα νωρίτερα από τα παιδιά, ώστε να ετοιμάζεται για τη δουλειά πριν σηκωθούν. Έτσι, έχει χρόνο να τα ξυπνά εκείνος κάθε πρωί, να τους φτιάχνει πρωινό και να τα ετοιμάζει για το σχολείο, ενώ εγώ κοιμάμαι λίγο παραπάνω. Τα παιδιά λατρεύουν τον χρόνο αυτό μαζί του, έτσι δεν παραπονιούνται αν το βράδυ τον βλέπουν μόνο για μία ώρα πριν κοιμηθούν.

Εγώ, από την άλλη, τα έχω πλύνει και ταΐσει μέχρι να επιστρέψει ο άντρας μου, οπότε ο χρόνος αυτός που θα περάσει μαζί τους πριν κοιμηθούν να είναι ποιοτικός. Ναι, μπορεί συνολικά να βλέπει τα παιδιά μας μόνο για 2 ώρες κάθε μέρα, αλλά όλο το Σαββατοκύριακο παίζει μαζί τους ασταμάτητα (πραγματικά παίζει, σαν μικρό παιδί!).

Δεν κρίνω κανέναν γονιό αν κοιμίζει τα παιδιά του αργότερα, γιατί έτσι τον βολεύει. Η μέθοδος αυτή λειτουργεί καλά, όμως, στην δική μας περίπτωση και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα!»

Πηγή: yourmodernfamily.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v