Πώς να κάνετε το καθάρισμα του σπιτιού γρηγορότερο

Πώς να κάνετε το καθάρισμα του σπιτιού γρηγορότερο

Τα παιδιά παίζουν με όποιο παιχνίδι απέκτησαν από τη μέρα που γεννήθηκαν και μετά τα αφήνουν όλα στο πάτωμα (το οποίο προηγουμένως έχουν ζωγραφίσει με κηρομπογιές), ο καλός σας δεν πήρε τα σκουπίδια μαζί του, εσείς έχετε αφήσει ένα ταψί άπλυτο από την προήγουμενη μέρα και το σπίτι έχει μέρες να σκουπιστεί και να ξεσκονιστεί. Μην πανικοβάλλεστε! Οργανώστε το χρόνο σας, βάλτε προτεραιότητες (και μουσική) και ανασκουμπωθείτε. Ακολουθούν πέντε συμβουλές, που θα σας βοηθήσουν να ξεμπερδέψετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα με το καθάρισμα του σπιτιού, ώστε να σας μείνει χρόνος να παίξετε με το παιδάκι σας, να ξεκουραστείτε ή να βάλετε σίδερο.

1. Καθαριστικά σε ετοιμότητα

Φροντίστε να έχετε σε ετοιμότητα τα καθαριστικά σας. Συγκεντρώστε σφουγγάρια, χλωρίνες, γάντια και καθαριστικά μέσα σ’έναν κουβά, ούτως ώστε να μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε ανά πάσα στιγμή, χωρίς να χρειάζεται να τα ψάξετε ή να τα συγκεντρώσετε. Φτιάξτε περισσότερους από έναν «σταθμούς» καθαρισμού μέσα στο σπίτι: έχετε... ετοιμοπόλεμο έναν κουβά με καθαριστικά κάτω από το νεροχύτη, έναν κάτω από τον νιπτήρα κι έναν στο μπαλκόνι ή τη βεράντα σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να κάνετε το καθάρισμα του εκάστοτε δωματίου γρηγορότερο.

2. Ξεκινήστε από χαρτιά/ ρούχα/ πιάτα.

 

Πριν αρχίσετε να καθαρίζετε, να σφουγγαρίζετε και να τρίβετε ξεφορτωθείτε ό,τι μπαίνει στο δρόμο σας. Το πρώτο βήμα για ένα γρήγορο καθάρισμα είναι το να τακτοποιήσετε και να ξεκαθαρίσετε τα παντός είδους αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι σας. Βάλτε τα άπλυτα ρούχα στο καλάθι των απλύτων, τα καθαρά στις κρεμάστρες τους, τα βιβλία στη βιβλιοθήκη κ.ο.κ. Πριν αρχίσετε να καθαρίζετε ένα δωμάτιο, σιγουρευτείτε ότι δεν θα βρεθεί στο δρόμο της... απολύμανσης τίποτα περιττό. Είναι πολύ πιο γρήγορο να χωρίσετε τις δουλειές σε στάδια (τακτοποίηση- ξεσκόνισμα- σκούπισμα- σφουγγάρισμα), παρά να τα βάζετε αντικείμενα στη θέση τους, όσο -ας πούμε- ξεσκονίζετε.

3. Βάλτε... ξυπνητήρι και μουσική

Μπορεί να ακούγεται αστείο ή περίεργο, αλλά θα δείτε ότι τα tips αυτά είναι πολύ αποτελεσματικά. Αποφασίστε ποιο είναι το minimum χρόνου που χρειάζεστε για να ολοκληρώσετε τον καθαρισμό ενός δωματίου και βάλτε ένα ξυπνητήρι να χτυπήσει την κατάλληλη ώρα. Αντιμετωπίστε τον περιορισμένο χρόνο σαν παιχνίδι και κάντε τις δουλειές σε γρήγορο ρυθμό προσπαθώντας να νικήσετε το νοερό τικ-τακ. Για να ζωηρέψετε κι άλλο το ρυθμό -και τη διάθεσή σας- ακούστε, όσο καθαρίζετε, την αγαπημένη σας μουσική (ζητήστε την κατανόηση της οικογένειας -δεν θα ήταν μικρόψυχο να σημειώσετε ότι γι' αυτούς καθαρίζετε).

4. Ξεκινήστε από τα δύσκολα και διαλέξτε τις μάχες σας

Αν το να καθαρίσετε το μπάνιο σάς φαίνεται βουνό, ξεκινήστε απ' αυτό. Όταν στο τέλος της σειράς εργασιών βρίσκεται η χειρότερη, η πιο χρονοβόρα δουλειά του κόσμου, ο καθένας τείνει να αργοπορεί. Ξεμπερδέψτε με τα δύσκολα και, όταν έρθει η σειρά των εύκολων, θα νιώσετε ότι είστε ένα βήμα πριν το τέλος. 

Προσπαθήστε να μην σας πιάσει υστερία καθαρίζοντας! Αν τα τζάμια σάς φαίνονται λίγο βρώμικα, μην παρατήσετε ό,τι κάνετε για να τα κάνετε ευθύς αμέσως να αστράψουν -σημειώστε νοερά μια ημερομηνία στο κοντινό μέλλον και καθαρίστε τα τότε. Θέστε απ' την αρχή τα standards για την εκάστοτε Επιχείρηση: Καθαρό Σπίτι. Στην περίπτωση που θέλετε να λάμψει κάθε γωνιά του, οι συμβουλές για γρήγορο καθάρισμα σάς είναι μάλλον άχρηστες.

5. Ζητήστε βοήθεια από τους υπόλοιπους!

Δεν μένετε μόνη, συζείτε με ορισμένους ανθρώπους που, προφανώς, μένουν στο σπίτι όσο κι εσείς. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να είναι όλες οι δουλειές αποκλειστικά δική σας αρμοδιότητα. Ζητήστε βοήθεια από το σύζυγο και τα παιδιά, εφόσον βρίσκονται στην κατάλληλη ηλικία. Σίγουρα υπάρχουν δουλειές στις οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν τα μέλη της οικογένειάς σας: ο σύντροφός σας είναι σίγουρα ικανός να κάνει ό,τι κι εσείς και τα παδιά μπορούν να αναλάβουν μικρό -δουλειές ανάλογα με την ηλικία τους (ξεχώρισμα των ρούχων σε σκούρα και λευκά, τοποθέτηση πιάτων στο πλυντήριο, τακτοποίηση μικροαντικειμένων κ.ο.κ.).

v