Γιατί ο 17 μηνών γιος μου χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο όταν θυμώνει;

Γιατί ο 17 μηνών γιος μου χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο όταν θυμώνει;

Ερώτηση:
Ο 17 μηνών γιος μας χτυπάει το κεφάλι του στο πάτωμα ή στον τοίχο όταν θυμώνει, συνήθως όταν του αρνούμαστε κάτι. Ως αποτέλεσμα, μια φορά πόνεσε τόσο, που άρχισε να κλαίει. Δεν ξέρουμε πώς να τον διαχειριστούμε. Πού οφείλεται αυτή η αντίδραση, αφού δεν έχει δει από εμάς κάτι ανάλογο;
Απάντηση:

Θα χρειαστεί να διαχειριστείτε διαφορετικά την άρνηση όταν σας ζητάει κάτι ο γιος σας, εφόσον πάρουμε σαν δεδομένο ότι δέχεστε αρκετά από αυτά που σας ζητάει (δηλαδή ότι δεν αρνείστε συνεχώς). Αντί λοιπόν να του λέτε "όχι, αυτό δεν μπορεί να γίνει", μπορείτε να απαντάτε προτείνοντάς του εναλλακτικές, δηλαδή: "αγαπούλα μου, θα ήταν καλύτερα αυτό να το κάνουμε το απόγευμα και τώρα να κάναμε το άλλο", "να το φας αυτό μετά το γεύμα σου", κλπ. Δεν πρέπει να αρνείστε κατηγορηματικά, αλλά δείχνοντάς του θέληση να το ικανοποιήσετε κάποια άλλη στιγμή ή επισημαίνοντάς του πως κάτι που ζητάει δεν μπορεί να πραγματωθεί για τους λόγους που θα του εξηγείτε. Δημιουργήστε ένα κλίμα εμπιστοσύνης.

* Η Μαρία Σαράντη είναι Κλινική Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v