Δείτε πώς μια απλή φωτογραφία βοηθά να διαγνωστεί ο παιδικός καρκίνος

Δείτε πώς μια απλή φωτογραφία βοηθά να διαγνωστεί ο παιδικός καρκίνος

Αν η Τζούλι Φιτζέραλντ δεν είχε χρησιμοποιήσει φλας φωτογραφίζοντας τον δίχρονο Αvery από το Ιλινόι των Η.Π.Α., ίσως δεν θα είχε μάθει έγκαιρα για τον προχωρημένο καρκίνο στο μάτι του δίχρονου γιου της. Η ιστορία αυτής της οικογένειας ήρθε να προστεθεί στη λίστα με αντίστοιχα περιστατικά που υποδεικνύουν ότι τα «κόκκινα μάτια» στις φωτογραφίες με φλας μπορούν να προδώσουν τον καρκίνο στο μάτι!

Η απίστευτη ιστορία του μικρού Έιβερι

Η Τζούλι Φιτζέραλντ είχε διαβάσει ένα άρθρο σύμφωνα με το οποίο μια γυναίκα ανακάλυψε ότι κάποιο μέλος της οικογένειάς της είχε καρκίνο στο μάτι, εξαιτίας μιας φωτογραφίας με φλας, στην οποία ο πάσχοντας εμφανιζόταν με το ένα μάτι κόκκινο (όπως συνήθως συμβαίνει όταν χρησιμοποιείται φλας) και το άλλο λευκό.

Έτσι, αποφάσισε να κάνει το «τεστ της φωτογραφικής μηχανής» στον δίχρονο γιο της. Η μαρτυρία της μητέρας σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι είναι συγκλονιστική: «Δεν ήθελα να τραβήξω την φωτογραφία. Το στομάχι μου είχε σφιχτεί από τον φόβο, όμως τράβηξα τη φωτογραφία και… μπουμ! Ολόκληρη η μία κόρη του ματιού του ήταν άσπρη και τότε το συνειδητοποίησα».

Το μάτι του μικρού Έιβερι ήταν κατά 75% καλυμμένο από όγκους. Διαγνώστηκε με ρετινοβλάστωμα, έναν σπάνιο όγκο της παιδικής ηλικίας που προσβάλει τον αμφιβληστροειδή. Ένα από τα συμπτώματα του όγκου, είναι το άσπρο χρώμα της κόρης του ματιού όταν το «χτυπάει» έντονο φως (λευκοκορία), σύμφωνα με τους οφθαλμιάτρους. Εξαιτίας την εξάπλωσης των όγκων στον αμφιβληστροειδή του άτυχου Έιβερι οι γιατροί αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν το προσβεβλημένο απ’ τη νόσο μάτι. «Αν δεν το βγάζαμε, ο καρκίνος θα εξαπλωνόταν στο αίμα και τον εγκέφαλό του», εξηγεί η μαμά του.

 

Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση του πατέρα του μικρού, ο οποίος σοκαρισμένος με το γεγονός ότι μία απλή φωτογραφία έκανε τη γυναίκα του να επιμείνει να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις και, τελικά να σωθεί το παιδί από ενδεχόμενη εξάπλωση του καρκίνου, είπε: «Ακούστε τη γυναίκα σας. Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και μην καθυστερείτε ποτέ μα ποτέ να το ψάξετε.».

Έχει νόημα να κάνετε το «τεστ της κάμερας»

Σύμφωνα με τον Αμερικανό καθηγητή Οφθαλμιατρικής Michael W. Stewart είναι απολύτως ασφαλές να χρησιμοποιούνται οι φωτογραφίες με φλας από τους γονείς, για να διαπιστώσουν αν η κόρη ή οι κόρες του ματιού του παιδιού είναι λευκές. Ωστόσο, ο ειδικός υπογραμμίζει, ότι το «τεστ της κάμερας» δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επαρκή διάγνωση του ρετινοβλαστώματος.

Ο Μ. W. Stewart παρακινεί τους γονείς να βγάλουν αρκετές φωτογραφίες με φλας τα παιδιά τους και, στη συνέχεια, να τις παρατηρήσουν. Αν δουν ότι έστω και σε μία φωτογραφία η μία ή και οι δύο κόρες φαίνονται λευκές, τότε πρέπει να επικοινωνήσουν με παιδό-οφθαλμίατρο για να προχωρήσουν σε μια σειρά εξετάσεων που θα δείξουν αν πρόκειται για καρκίνο ή όχι (αξονική και μαγνητική τομογραφία/,υπερηχογράφημα και βαθυσκόπηση).  «Είναι σαφώς προτιμότερο να κάνετε μια εξέταση που θα δείξει αρνητικά αποτελέσματα, παρά να την παραβλέψετε», συμβουλεύει ο οφθαλμίατρος τους γονείς.

Πηγή: usatoday.com

v