Πώς να περάσετε δημιουργικό χρόνο με το μωρό

Πώς να περάσετε δημιουργικό χρόνο με το μωρό

Το ότι το νεογέννητό σας δεν μπορεί να σηκώσει ακόμη το κεφάλι του, να μιλήσει ή να κρατήσει στα χέρια του μια κουδουνίστρα, δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το παιχνίδι! Συγκεντρώσαμε ορισμένα διασκεδαστικά παιχνίδια και δραστηριότητες, που θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ισχυρούς δεσμούς με το μωρό σας ενώ αυτό θα διασκεδάζει δημιουργικά.

Γιατί να παίξετε με το νεογέννητο;

Το παιχνίδι με το μωρό σας δεν ξεκινά όταν αρχίζει να περπατά. Παίζοντας με το μωρό, όταν είναι ακόμη νεογέννητο, θέτετε τα θεμέλια για την πνευματική, συναισθηματική, κινητική και κοινωνική του ανάπτυξη, γι' αυτό αφιερώστε του χρόνο και προσφέρετέ του όσο περισσότερες εμπειρίες παιχνιδιού μπορείτε

Το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας τα βρέφη κοιμούνται και τρώνε, αλλά όταν είναι ξύπνια τους αρέσει πολύ να εξερευνούν. Στα μωρά αρέσει πολύ να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους και τον περιβάλλοντα χώρο και για ένα νέο γονιό δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από το να παρατηρεί το μωρό του να ανακαλύπτει τον κόσμο. Το κοινό παιχνίδι μωρού-γονιού, δεν δίνει μόνο τη δυνατότητα στο βρέφος να αναπτύξει τις σωματικές και πνευματικές του δεξιότητες, δίνει και την ευκαιρία στον γονιό να μοιραστεί με το νεοφερμένο μέλος της οικογένειας ποιοτικό χρόνο. Το διαδίκτυο προσφέρει μεγάλη ποικιλία προτάσεων σχετικά με αυτό ακριβώς το ζήτημα. Για παράδειγμα, στην ιστοσελίδα των Pampers μπορείτε να βρείτε έναν «αναλυτικό οδηγό» δραστηριοτήτων για μωρά.

Δραστηριότητες για βρέφη ενός μήνα

Μόμπιλο

Στα βρέφη αρέσουν πολύ τα μόμπιλο –τα βρεφικά παιχνίδια που συνήθως τοποθετούνται πάνω από την κούνια. Επιλέξτε ένα με λαμπερά χρώματα και, εάν το τοποθετήσετε στο κρεβάτι του μωρού, φροντίστε απλώς να μην το φτάνει.

Μουσική

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μουσική συμβάλει στην αρμονική ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών. Επιπλέον, ακούγοντας παρέα μουσική ή τραγουδώντας στο μωρό σας, θα προάγετε την μεταξύ σας ανταλλαγή συναισθημάτων και θα το κάνετε να νιώσει ασφαλές και ήρεμο, αφού για τα βρέφη η φωνή της μαμάς –που την ξέρουν από τότε που έμεναν μέσα στην κοιλιά της- είναι το καλύτερο χαλαρωτικό. Όταν το μωρό σας είναι ξύπνιο, μπορείτε να επιλέγετε ζωηρή μουσική και όταν νυστάζει απαλότερη . Κρατήστε το μωρό στα χέρια σας ή βάλτε το σε έναν μάρσιπο και χορέψτε μαζί του.

Βρεφικό μασάζ

Αγγίζοντας απαλά τα χέρια και τα πόδια του μωρού σας, το βοηθάτε να τονώσει το νευρικό του σύστημα, δημιουργώντας συνάψεις στον εγκέφαλο. Ταυτόχρονα, το βρεφικό μασάζ ανακουφίζει από τους κολικούς, τα αέρια και τις κράμπες, χαλαρώνει τους μύες που βρίσκονται σε ένταση και βελτιώνει την επικοινωνία του μωρού με τον γονιό μέσω των αγγιγμάτων και της ανταλλαγής οσμών.

Δραστηριότητες για βρέφη από 1 έως 3 μηνών

Βιβλία

Στα μεγαλύτερα νεογέννητα αρέσει να κοιτάζουν βιβλία με πολλά, έντονα χρώματα και εικόνες με χρωματικές αντιθέσεις. Πάρτε στο μωρό σας βρεφικά βιβλία από χοντρό χαρτόνι ή μαλακό υλικό -ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει την ιστορία, θα απολαύσει τόσο τις εικόνες όσο και τη φωνή και την αφοσίωση των γονιών του κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης. Σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία βιβλίων για μωρά ακόμη και 3 μηνών.

Κουδουνίστρες

Οι κουδουνίστρες και τα μαλακά παιχνίδια που παράγουν ζωηρούς ήχους είναι διασκεδαστικά για τα βρέφη αυτής της ηλικίας. Εάν το μωρό σας δεν μπορεί να κάνει μόνο του τα παιχνίδια να κουδουνίσουν, βοηθήστε το οδηγώντας και σφίγγοντας τα χεράκια του πάνω στο σωστό σημείο. Έτσι, όχι μόνο θα το διασκεδάσετε, αλλά θα συμβάλετε στην κινητική του ανάπτυξη, καθώς το μωρό σας θα βελτιώσει το συγχρονισμό ματιού-αυτιού-χεριού.

Γκριμάτσες και χαμόγελα

Οι αστείες γκριμάτσες είναι ένα από τα διασκεδαστικότερα βρεφικά παιχνίδια! Όσο πιο άφοβα επιδοθείτε σε αστείες γκριμάτσες και μορφασμούς, τόσο περισσότερα χαμόγελα και κραυγές ενθουσιασμού θα κερδίσετε! Το μωρό σας θα ξετρελαθεί βλέποντάς σας να βγάζετε έξω τη γλώσσα σας, να φουσκώνετε τα μάγουλά σας και να κάνετε αστείους θορύβους με το στόμα σας –γι’ αυτό… μορφάστε χωρίς ντροπή!

v