«6 πράγματα που εύχομαι να μην είχα πει στα παιδιά μου»

«6 πράγματα που εύχομαι να μην είχα πει στα παιδιά μου»

Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με τις καλύτερες προοπτικές για το μέλλον τους. Συνηθίζουμε να τους απαγγέλουμε τσιτάτα περί ανιδιοτέλειας και σκληρής δουλειάς που πάντα αποδίδει, γιατί θέλουμε με όλη μας την καρδιά να γίνουν πάνω απ'όλα καλοί και χρήσιμοι άνθρωποι. Γεγονός, όμως, είναι ότι ο κόσμος δεν είναι αγγελικά πλασμένος και πολλοί από εμάς χρειάστηκε να «φάμε πολλά χαστούκια» για να το καταλάβουμε. Επιδιώκοντας πάντα να εμφυσήσει αξίες ηθικής στα παιδιά της, η μαμά και συγγραφέας Tina Plantamura, απευθυνόμενη σ' αυτά, εξηγεί γιατί ίσως δεν θα έπρεπε να τους έχει πει τις παρακάτω φράσεις και... είμαστε βέβαιοι, πολλοί από εσάς θα συμφωνήσετε μαζί της.

Οι 6 φράσεις που, όπως λέει η μαμά και συγγραφέας, δεν θα έπρεπε να έχει πει στα παιδιά της (και τι θα έπρεπε, αντίθετα, να τους πει):

«Δεν χρωστάς τίποτα, σε κανέναν»

Έχετε μία μεγάλη ευθύνη στη ζωή σας: Να αποτελέσετε μέρος μιας θετικής αλλαγής σε αυτόν τον κόσμο. Αν δεν είστε μέρος αυτού, είστε εναντίον του. Χρωστάτε σε όλους (περιλαμβανομένου του εαυτού σας) καλοσύνη, έλεος, υπομονή, σεβασμό και ενσυναίσθηση. Κάθε άνθρωπος δίνει μία δική του, προσωπική μάχη. Ο καθένας έχει ένα κεφάλαιο στη ζωή του που δεν θέλει να διαβάσει φωναχτά. Μπορεί να βρεθήκατε στη ζωή κάποιου, τη στιγμή που βιώνει την πιο δύσκολη περιπέτεια. Το λιγότερο που έχετε να κάνετε είναι να είστε καλοί μαζί του. Δεν είναι τόσο δύσκολο.

«Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν χαρίζεται»

Αυτό είναι παρεμφερές του «Τι έγινε πρώτα, η κότα ή το αυγό;», αλλά λίγο πιο γελοίο. Θα έπρεπε να περιμένετε κάποιον να δείξει ότι σας σέβεται, για να τον σεβαστείτε κι εσείς; Θα έπρεπε να πιστεύετε ότι κανείς δεν σας σέβεται μέχρι να κερδίσετε τον σεβασμό του; Μπορείτε να εισπράττετε σεβασμό, χωρίς εσείς να σέβεστε τους άλλους; Μπορείτε να σέβεστε τους άλλους και αυτόματα να περιμένετε ότι θα σέβονται κι εσάς; Αν δεν κερδίσετε τον σεβασμό κάποιου, θα πρέπει να του φέρεστε άσχημα; Εσείς και μόνο είστε υπεύθυνοι για τον τρόπο που συμπεριφέρεστε, ανεξάρτητα από το αν οι άλλοι σας σέβονται. Γι'αυτό, σας παρακαλώ, να δείχνετε πάντα σεβασμό.

«Να είσαι ο εαυτός σου και οι άνθρωποι θα δουν πόσο ταλαντούχος / ικανός / επιθυμητός είσαι!»

Πολλές ακόμα λογικές φράσεις κάνουν την παραπάνω να ακούγεται παράλογη: Βγες από το αυγό σου. Κάνε την παρουσία σου αισθητή. Να ξέρεις πότε να μιλάς και πότε να σωπαίνεις. Αν δεν ζητήσεις, δεν θα πάρεις. Η επιμονή, η ταπεινοφροσύνη και η σκόπιμη προσπάθεια θα σας βοηθήσουν να λάμψετε και να γίνετε παραγωγικοί άνθρωποι.
Σας παρακαλώ, μόνο, μην υπάρχετε απλά σε αυτόν τον κόσμο περιμένοντας να πάρετε αυτό που θέλετε μόνο και μόνο επειδή είστε γλυκούληδες. Επίσης, να ξέρετε ότι μερικές φορές θα «φάτε τα μούτρα σας» και κανείς δεν θα το προσέξει, παρά μόνο εσείς. Κάτι που με οδηγεί στο επόμενο...

«Η σκληρή δουλειά αποδίδει πάντα.»

Απλά όχι πάντα. Ενίοτε, η πιο σκληρή δουλειά και οι πιο επιμελείς προσπάθειες φέρνουν το χειρότερο αποτέλεσμα: το τίποτα. Η ζωή μερικές φορές είναι άδικη. Πρέπει να δουλέψετε σκληρά, όπως και να έχει όμως, γιατί η καθόλου δουλειά δεν φέρνει ΠΟΤΕ τίποτα.

«Πρέπει να κυνηγήσεις την καριέρα των ονείρων σου για να ευτυχίσεις.»

Βρείτε 15 ανθρώπους και ρωτήστε τους αν ασκούν την δουλειά των ονείρων τους. Στη συνέχεια, ρωτήστε τους αν είναι ευχαριστημένοι με τη ζωή τους. Οι απαντήσεις τους θα σας εκπλήξουν. Δεν χρειάζονται όλοι μία φανταστική, ανταποδοτική καριέρα για να ευτυχίσουν στη ζωή. Κάποιοι άνθρωποι εργάζονται στον τομέα της επιλογής τους, κάνοντας ακριβώς αυτό που πάντα ήθελαν και είναι δυστυχισμένοι. Κάποιοι άλλοι, απλά έχουν μια δουλειά κι όμως ζουν τις πιο 'γεμάτες' ζωές. Και κάποιοι αγαπούν την καριέρα τους, αλλά περιμένουν περισσότερα από την προσωπική τους ζωή. Να κυνηγάτε τα όνειρά σας, αλλά προτεραιότητά σας να είναι η βιωσιμότητα. Το να δουλεύετε σκληρά για να στηρίξετε τον εαυτό σας, μπορεί να είναι πιο ανταποδοτικό από το να είστε 30 ετών και να περιμένετε για την ιδανική καριέρα, ενώ ακόμα κοιμάστε στο εφηβικό σας κρεβάτι. Και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγετε αυτό είναι να βεβαιωθείτε ότι βγάζετε τα έξοδά σας, ακόμα κι αν δεν κάνετε την δουλειά των ονείρων σας.

«Είσαι ξεχωριστός/ μοναδικός/ ο καλύτερος!»

Δεν είστε ούτε καλύτεροι, ούτε χειρότεροι, ούτε πιο σημαντικοί, αλλά ούτε και λιγότερο, από οποιονδήποτε στον κόσμο αυτόν. Κάθε άνθρωπος που γνωρίζετε είναι καλύτερος από εσάς σε κάτι. Κάθε άνθρωπος που γνωρίζετε παλεύει με κάτι, το οποίο για εσάς είναι εύκολο. Χρησιμοποιήστε τις δυνάμεις σας για να κάνετε τον κόσμο αυτό λίγο καλύτερο, λίγο πιο ευχάριστο (γιατί μόνο όταν είναι καλύτερος για τους άλλους, μπορεί να είναι καλύτερος και για εσάς). Ζητήστε και αποδεχθείτε τη βοήθεια όταν τη χρειάζεστε. Ποτέ να μην φέρεστε σαν οποιοσδήποτε ή οτιδήποτε να είναι ανώτερο ή κατώτερό σας.

Πηγή: ravishly.com

v