Τα «δύσκολα» παιδιά στο φαγητό είναι επιρρεπή σε άγχος και κατάθλιψη

Τα «δύσκολα» παιδιά στο φαγητό είναι επιρρεπή σε άγχος και κατάθλιψη

Έρευνα μελετητών του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Βόρειας Καρολίνας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας «Pediatrics», εξέτασε 917 παιδιά από 2 έως 6 ετών και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η «επιλεκτική διατροφή» (picky eating) συνδέεται με διαταραχές άγχους και ελλειμματικής προσοχής ή/και τάσεις κατάθλιψης. Τα αποτελέσματα της έρευνας, βασίστηκαν στις συνεντεύξεις των γονιών σε διάστημα τριών ετών.

Βασισμένοι στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, οι ερευνητές τα κατηγοριοποίησαν σε τρεις κατηγορίες:

1. Παιδιά με «φυσιολογικές» (συνηθισμένες) ιδιοτροπίες στο φαγητό –αντιπάθεια σε όσπρια, λαχανικά κ.ο.κ.

2. Παιδιά που δέχονται περιορισμένες τροφές –αυτές είναι οι περιπτώσεις όπου οι γονείς αναγκάζονται να μαγειρέψουν ξεχωριστό φαγητό γι’ αυτά.

3. Παιδιά ιδιαίτερα ιδιότροπα στο φαγητό, που, ταυτόχρονα, δεν συμπαθούν τη συνήθεια να τρώνε μαζί με άλλους.

«Τα παιδιά στα οποία αναφερόμαστε», δήλωσε η Νάνσι Ζούκερ επικεφαλής της έρευνας, «δεν είναι παιδιά που απλά αρνούνται να φάνε μπρόκολο. Είναι παιδιά με εξαιρετικά περιορισμένες διατροφικές επιλογές, ιδιαίτερα επιλεκτικά.».  Το 18% των παιδιών που μελετήθηκαν, εντάχθηκαν από τους ερευνητές στην κατηγορία των παιδιών που δέχονται περιορισμένες τροφές. Στην τρίτη κατηγορία –αυτή που περιλαμβάνει τους εξαιρετικά «δύσκολους» στο φαγητό- ανήκει μόνο το 3% του συνόλου. Το άθροισμα των δύο αυτών κατηγοριών (21% του δείγματος) συνδέεται με συμπτώματα κατάθλιψης και προβλήματα συμπεριφοράς. Τα παιδιά με έντονο πρόβλημα διατροφικής ιδιοτροπίας βρέθηκε να έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθούν στο μέλλον με κατάθλιψη ή διαταραχή κοινωνικού άγχους, σε σχέση με τα «βολικότερα» στο φαγητό παιδιά. 

Δύο χρόνια μετά τις αρχικές συνεντεύξεις, οι ερευνητές επανεξέτασαν τα παιδιά με ιδιοτροπίες στο φαγητό. Το αποτέλεσμα ήταν ανησυχητικό: δύο χρόνια μετά την αρχική αξιολόγηση, τα παιδιά που είχε θεωρηθεί ότι έχουν μετρίου ή έντονου βαθμού διατροφικές ιδιοτροπίες, είχαν αυξημένα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής.

Οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους γονείς με ιδιαίτερα ιδιότροπα παιδιά στο φαγητό, καθώς, σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι ιδιοτροπίες αυτές μπορεί να είναι επιβλαβείς τόσο για το σώμα, όσο και για το νου και την ψυχή. Η επιλεκτικότητα είναι, ωστόσο, ως ένα βαθμό απόλυτα κατανοητή για τα παιδιά μικρής ηλικίας, επομένως μη βιαστείτε να πανικοβληθείτε. Οι επιστήμονες συνιστούν να αποφεύγεται η πίεση και υπενθυμίζουν στους γονείς ότι η άρνηση των παιδιών τους μπορεί να οφείλεται στην ανεπτυγμένη αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.

Πηγή: webmd.com

v