4 νηστίσιμες συνταγές που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

4 νηστίσιμες συνταγές που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει!

Εκτός από αυτήν πριν το Πάσχα, μία ακόμη περίοδος νηστείας κρύβεται στο μέσο του καλοκαιριού, κατά την ορθόδοξη παράδοση: η νηστεία πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Αν έχετε αποφασίσει να νηστέψετε τις ημέρες πριν την μεγάλη θρησκευτική γιορτή, τότε οι παρακάτω  νηστίσιμες, πρωτότυπες συνταγές είναι ό,τι πρέπει για σας.

Σπαγγέτι με λαχανικά, σουσάμι και ταχίνι

Υλικά

1 πακέτο μακαρόνια

200 γρ. μπρόκολο, κομμένο σε μικρές τούφες

200 γρ. κουνουπίδι, κομμένο σε μικρές τούφες

100 γρ. ταχίνι

80 ml σησαμέλαιο

2 καρότα, ψιλοκομμένα

1 πράσο (το άσπρο κομμάτι), ψιλοκομμένο

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους

Λίγο σουσάμι

Λίγο κύμινο

Λίγο φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Αλάτι/ Πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζετε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Σε μία κατσαρόλα, ρίχνετε το σησαμέλαιο και τσιγαρίζετε το πράσο και το καρότο. Προσθέτετε τα υπόλοιπα λαχανικά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ζεσταθούν, χωρίς να ψηθούν και να μαραθούν. Ρίχνετε το κύμινο και αλατοπιπερώνετε.

Ρίχνετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα με τα λαχανικά, ανακατεύετε και σερβίρετε πασπαλίζοντας με σουσάμι και 1 κουταλιά ταχίνι σε κάθε πιάτο.

Λαδένια ή Λαδόπιτα Κιμώλου

(Φωτογραφία: icookgreek.com)

Υλικά

750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φακελάκι μαγιά στιγμής

1 κ.γλ. ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι

1 ½ ποτήρι χλιαρό νερό (περίπου)

3 ώριμες ντομάτες

3 ξερά κρεμμύδια

2 χρωματιστές πιπεριές

¼ φλ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. ρίγανη

Λίγες ψιλοκομμένες ελιές

Λίγη κάπαρη

Αλάτι/ Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια λεκάνη, βάλτε το αλεύρι, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Προσθέστε τις τέσσερις κουταλιές ελαιόλαδο και ζυμώστε τα υλικά. Λίγο-λίγο, προσθέστε το νερό και το αλάτι και συνεχίστε να ζυμώνετε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιόμορφη και να μην κολλάει στα χέρια σας.

Λαδώστε ελαφρά ένα μπολ και ρίξτε μέσα τη ζύμη. Σκεπάστε το με μια μεμβράνη ή πετσέτα και αφήστε την να διπλασιάσει τον όγκο της, για μία περίπου ώρα. Μέχρι να «ανέβει η ζύμη», ψιλοκόψτε τις ντομάτες, τις πιπεριές και τα κρεμμύδια σε καρέ (δηλαδή, σε μικρά τετραγωνάκια).

Όταν η ζύμη φουσκώσει, λαδώστε ένα ρηχό ταψί για πίτα (περίπου 36 εκατοστών) και απλώστε τη ζύμη έτσι, ώστε να «πιάσει» όλη την επιφάνειά του. Τοποθετήστε πάνω στη ζύμη τα ψιλοκομμένα λαχανικά και προσθέστε τις ελιές και την κάπαρη. Πασπαλίστε με ρίγανη, αλατοπιπερώστε και περιχύστε με το ¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο.

Ψήστε στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 50 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η λαδένια.

Πηγή: argiro.gr

Κοκκινιστοί ρεβυθοκεφτέδες

Υλικά

600-700 γρ. ρεβίθια βρασμένα

Λίγο ελαιόλαδο

1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένο

½ κ. γλ. κύμινο

1 ½ κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

Λίγος φρέσκος μαϊντανός , ψιλοκομμένος

Αλάτι/ Πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

½ φλ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 κλωναράκι σέλινο, ψιλοκομμένο

400-450 γρ. ντοματάκια, ψιλοκομμένο

½ κ.γλ. ζάχαρη

Αλάτι/ Πιπέρι

Εκτέλεση

Πολτοποιήστε τα ρεβίθια στο μπλέντερ και προσθέστε αλάτι, πιπέρι, σκόρδο, κύμινο, λίγο ελαιόλαδο και το μπέικιν πάουντερ. Συνεχίστε το χτύπημα λίγο ακόμη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βάλτε το μείγμα σε βαθύ σκεύος, προσθέστε το μαϊντανό και αφήστε το να «ξεκουραστεί» για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, πλάστε κεφτεδάκια, τηγανίστε τα σε καυτό λάδι και «περάστε» τα από απορροφητικό χαρτί.

Για τη σάλτσα ντομάτας: Σοτάρετε σε ζεστό λάδι το κρεμμύδι και το σέλινο και στη συνέχεια, βάλτε στο κατσαρολάκι τα ντοματάκια, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο και ένα φλιτζάνι νερό. Βράστε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και ρίξτε μέσα τους ρεβιθοκεφτέδες. Αφήστε τα όλα μαζί να πάρουν μία, δύο βράσεις και το φαγητό σας είναι έτοιμο.

Μπορείτε να σερβίρετε με ριζάκι ή μακαρόνια.

Πηγή: icookgreek.com

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ρόκα

(Φωτογραφία: tumblr.com)

Υλικά

1/2 φλ. ελαιόλαδο

2 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο

1 μέτριο κρεμμύδι

1 φλ. φάβα

5-7 φλ. νερό

Αλάτι/ Πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα

2 μεγάλα κρεμμύδια

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 ματσάκια ρόκα

1 κ.γ. ζάχαρη

3 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 1/3 του φλιτζανιού λάδι. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Το προσθέτετε στην κατσαρόλα και το σοτάρετε για 6-8 λεπτά.

Προσθέτετε τη φάβα και ανακατεύετε για 2 λεπτά ακόμη. Ρίχνετε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί η φάβα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά. Όταν πάρει την πρώτη βράση, ξεσκεπάστε την, χαμηλώστε τη φωτιά και ανακατεύστε συχνά για να μην κολλήσει. Προσθέστε νερό όσο ανακατεύετε.

Όταν η φάβα αποκτήσει υφή ρευστού πουρέ (περίπου 1 ½ ώρα μετά), την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε αλάτι. Τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε για 1 ώρα. Το μείγμα που θα προκύψει, πρέπει να είναι αρκετά πηχτό.

Καθαρίστε τα 2 κρεμμύδια και κόψτε τα σε φέτες. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε τις 3 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να μαγειρευτούν για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσθέστε τη ζάχαρη και συνεχίστε το μαγείρεμα για ακόμα 5-10 λεπτά, μέχρι να βαθύνει περισσότερο το χρώμα τους.

Κόψτε σε «χοντρά» κομμάτια την πλυμένη ρόκα και ρίξτε την στο τηγάνι με τα κρεμμύδια. Αφήστε την να μαγειρευτεί για 6-7 λεπτά. Όταν μαραθεί η ρόκα, αποσύρετε από τη φωτιά το τηγάνι και πασπαλίστε με αλάτι και ξίδι.

Σερβίρετε τη φάβα σε μια μεγάλη πιατέλα και περιχύστε τη με τη γαρνιτούρα κρεμμυδιού και ρόκας.

Πηγή: dietup.gr

 

v