Είμαι 48 ετών και προσπαθώ να κάνω παιδί χωρίς «δανεικά» ωάρια. Έχω ελπίδες;

Είμαι 48 ετών και προσπαθώ να κάνω παιδί χωρίς «δανεικά» ωάρια. Έχω ελπίδες;

Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Γνωρίζω ότι η απόκτηση ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία που είμαι εγώ, δηλαδή στα 48 που μόλις έκλεισα, είναι πάρα πολύ σπάνιο και δύσκολο να επιτευχθεί. Σας γράφω παρακάτω τι εξετάσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Έχω ήδη 2 παιδιά, δίδυμα, 25 ετών, αλλά η ζωή μου τα έφερε έτσι, ώστε σήμερα που μιλάμε να ζω με έναν άλλον άντρα, ο οποίος δεν έχει παιδιά και είναι 50 ετών περίπου. Έτσι, θέλουμε πολύ να αποκτήσουμε ένα παιδάκι μαζί, αν το θελήσει ο Θεός, και αν βοηθήσει και η επιστήμη, όσο της επιτρέπεται. Μαστογραφία, τεστ ΠΑΠ, υπέρηχος μήτρας και ωοθηκών, φυσιολογικά. Σαλπιγγογραφία, πολύ καλή έως άριστη, και PRL 18.3, E2 60, FSH 5.1, LH 4.6, TSH 3.2. Σπερμοδιάγραμμα αριθμ. Σπερματοζωαρίων 95 εκατ. /ml, κινητικότητα ολική την 1η ώρα 37,5 εκατ./ml και φυσιολογικά σπερματοζωάρια 15%. Όλες αυτές οι εργαστηριακές εξετάσεις έχουν γίνει πριν περίπου ένα 6μηνο. Έχω δει αρκετούς γιατρούς, για να καταλήξω σε αυτόν που είμαι σήμερα. Βαρέθηκα να ακούω να μου λένε για δανεικά ωάρια. Σε ένα κέντρο εξωσωματικής, μόνο, θεώρησαν σωστό να δούνε πρώτα, πώς είναι τα δικά μου ωάρια και μετά να μπορούμε να μιλήσουμε για δανεικά. Το ίδιο είπε και ο γιατρός που με παρακολουθεί σήμερα, ο οποίος έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση υπογονιμότητας και στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Εγώ, όμως, δεν θέλω δανεικά ωάρια, ούτε ο σύζυγός μου θέλει. Τώρα που μιλάμε, είμαι στον 3ο κύκλο παρακολούθησης ωορρηξίας με κλομιφαίνη και ένεση PREGRYL. Στον 1ο  κύκλο, με ένα χάπι την ημέρα, έκανα 2 ωοθυλάκια, ένα από αριστερά και ένα από δεξιά. Στον 2ο κύκλο, έκανα 4 συνολικά, 3 από αριστερά  και 1 από δεξιά, με 2 χάπια/μέρα. Στον 3ο κύκλο, έκανα 4 ωοθυλάκια από τη δεξιά ωοθήκη και 2 από την αριστερή, πάλι με 2 χάπια/μέρα. Η ωορρηξία δεν έχει γίνει ακόμα και έχω μεγάλη αγωνία. Ξέρω ότι δεν πρέπει να αγχώνομαι, γιατί οι πιθανότητες είναι πολύ λίγες. Μετά από έναν κύκλο ακόμη με κλομιφέν, θα προχωρήσουμε μάλλον σε εξωσωματική σε φυσικό κύκλο, γιατί δεν θέλω να επιβαρυνθώ με πολλά φάρμακα και ό,τι γίνει… Συγχωρέστε με για το μεγάλο κείμενο, αλλά νομίζω πως έπρεπε να σας πω ακριβώς πώς έχουν τα πράγματα. Ευχαριστώ πολύ και περιμένω και τη δική σας άποψη για το αν έχω κάποιες ελπίδες.
Απάντηση:

Η ηλικία σας το ξέρετε πολύ καλά, αποτελεί ένα δύσκολο πρόβλημα όταν δεν έχει κάνει κανείς παιδί. Εσείς μου λέτε ότι έχετε κάνει ήδη δίδυμα στα 25, οπότε το κάνει πολύ πιο εύκολο το θέμα. Έχετε ελπίδες, οι ελπίδες όμως είναι λίγες όπως καταλαβαίνετε. Από εκεί και ύστερα θέλει επιμονή, υπομονή και σύντομα θα τα καταφέρετε.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr.

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v