5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε πριν γεννήσετε

5 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε πριν γεννήσετε

Αν έχετε από καιρό μπει στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, έχετε πια μια τεράστια κοιλιά που σας κάνει δυσκίνητη και δεύτερον, όπου να 'ναι το μωρό που μεγαλώνει μέσα στην τεράστια αυτή κοιλιά θα κάνει την ηρωική του έξοδο κι εσείς, θα γίνετε και επισήμως μανούλα. Δεν είναι στις προθέσεις μας να σας τρομάξουμε, αλλά, ας είμαστε ειλικρινείς: οι πρώτοι μήνες της ζωής του μωρού θα είναι υπέροχοι, αλλά θα απαιτήσουν την απόλυτη αφοσίωσή σας. Γι' αυτό, όσο είναι ακόμη καιρός, σας προτείνουμε να κάνετε όλα αυτά που για χάρη του μονάκριβού σας θα στερηθείτε ή δεν θα προλαβαίνετε να κάνετε. Όπως...

Κάντε τα beauté σας

Δεν θα ισχυριστούμε ότι «ποτέ ξανά δεν θα βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας», αλλά η αλήθεια είναι ότι για τους πρώτους τουλάχιστον μήνες της ζωής του μωρού, δεν αναμένεται να υπάρχει χρόνος για περιποίηση. Στον χρόνο, λοιπόν, που υπολείπεται μέχρι το μαιευτήριο, κλείστε τα απαραίτητα ραντεβού με τους ειδικούς ή τις φίλες σας και περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Κάντε αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ, μάσκα προσώπου (μπορείτε να δείτε εδώ πώς να τη φτιάξετε μόνη σας) και ό,τι άλλο τραβάει η (γυναικεία) όρεξή σας. Μπορούμε να σας βεβαιώσουμε, ότι για ορισμένες μέρες μετά τον τοκετό δεν θα έχετε ούτε χρόνο, ούτε διάθεση να υποδεχτείτε στο σπίτι την μικρή παρέλαση αισθητικών, κομμωτών κ.ο.κ.. Και το να πάτε για χαλάουα με το βρέφος να κρέμεται από το στήθος σας είναι μάλλον ανύπαρκτη επιλογή. 

Κάντε βόλτες μ' αυτούς που αγαπάτε

Οι μέρες της ελευθερίας είναι μετρημένες! Ή, μάλλον, ας μην υπερβάλλουμε: δεν πρόκειται να βρεθείτε ξαφνικά σιδηροδέσμια, αλλά –το ξέρετε ήδη- έξοδοι, ποτάκια και άσκοπα ξενύχτια τέλος. Για την ακρίβεια, όλα αυτά δεν θα βγουν οριστικά από τη ζωή σας, απλώς για να συμβούν, θα απαιτείται ένα καλοδουλεμένο στρατηγικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει γιαγιάδες, νταντάδες και λοιπούς συμμάχους σε κομβικές θέσεις ευθύνης. Πριν έρθει το μωρό, λοιπόν, ρίξτε το έξω αφιερώνοντας χρόνο στους αγαπημένους σας ανθρώπους. Κανονίστε ρομαντικά ραντεβού με τον καλό σας (κατά προτίμηση κάπου που θα υπάρχει και φαγητό, καθ’ ότι μία λιγουρίτσα είναι βέβαιο, θα σας έρθει) βγείτε για απογευματινά καφεδάκια με τις φίλες σας και δείτε όσες περισσότερες ταινίες μπορείτε. 

Κάντε σεξ

Ε, ναι! Εξυπακούεται. Όταν έρθει στον κόσμο το μωράκι σας, η όρεξη για σεξ θα μειωθεί σημαντικά –τουλάχιστον τις πρώτες ημέρες. Ο κόλπος σας θα είναι ταλαιπωρημένος ή, αν έχετε υποβληθεί σε καισαρική, η τομή θα είναι κάπως ενοχλητική και ο ύπνος θα σας λείπει πολύ περισσότερο από το σεξ. Επομένως, τώρα είναι η ευκαιρία να το γλεντήσετε! Σιγά-σιγά και με προσοχή, αν η εγκυμοσύνη σας είναι προχωρημένη, δώστε του να καταλάβει! Δείτε σε προηγούμε άρθρο μας ποιες στάσεις θα σας βοηθήσουν να απολαύσετε το σεξ στην εγκυμοσύνη.

«Γεμίστε» ύπνο και ξεκούραση

Εφ όσον διανύετε το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, έχετε σταματήσει ή πρόκειται να σταματήσετε στο άμεσο μέλλον να δουλεύετε. Αυτό σημαίνει ότι, αφού ξεμπερδέψετε με τα των προετοιμασιών για το νέο μέλος της οικογένειας, μπορείτε να χαλαρώσετε, να ξαπλώσετε και να κοιμηθείτε σαν να μην υπάρχει αύριο. Έχετε λίγες μέρες πριν η ζωή σας γεμίσει με τη μεγαλύτερη ευθύνη του κόσμου –τη μητρότητα. Δικαιούστε μερικές διακοπές, λοιπόν. Αράξτε με το βιβλίο σας σε μια δροσερή γωνιά, δείτε οποιαδήποτε ανούσια σειρά σας κάνει κέφι, χουζουρέψτε τα πρωινά και, προπάντων, «ρίξτε» μικρά υπνάκια όπου και όποτε μπορείτε.

Οργανωθείτε!

Λογικά έχετε ήδη φροντίσει να φρεσκάρετε το δωμάτιο, να συναρμολογήσετε την κούνια και την αλλαξιέρα, να αγοράσετε ρουχαλάκια και, γενικώς, αν είστε ένα βήμα πριν το μαιευτήριο, έχετε ήδη κάνει όλα τα απαραίτητα για το μωρό. Επειδή ένα μυαλό το έχετε (κι αυτό κάπως λειψό, απ’ το πάρτι ορμονών που έχει στηθεί στον οργανισμό σας), εμείς σας προτείνουμε μερικές ακόμη έξυπνες ιδέες που θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε σωστά.

1. Βρείτε παιδίατρο. Το να βρείτε έναν καλό παιδίατρο είναι σημαντικότερο (και δυσκολότερο) από το να βρείτε ριλάξ/ καρότσι κ.λπ. σε συμφέρουσα τιμή. Γι’ αυτό φροντίστε να ενημερωθείτε από έμπειρες μαμάδες για τις επιλογές σας.

2. Φτιάξτε φαγητό και καταψύξτε το. Τις πρώτες ημέρες μετά το μαιευτήριο, το νεογέννητο θα καταναλώνει τον περισσότερο από τον χρόνο σας. Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε φαγητά που διατηρούνται στην κατάψυξη, ούτως ώστε να έχετε σπιτικό φαγητό εκείνες τις δύσκολες μέρες.

3. Κάντε… εξάσκηση. Μάθετε πώς να «κλείνετε» και να ανοίγετε το καροτσάκι, το πάρκο και τις άλλες μωρό-συσκευές, για να γλιτώσετε πολύτιμο χρόνο αργότερα.

4. Φτιάξτε την βαλίτσα για το μαιευτήριο. Το μωρό δεν θα σας ρωτήσει πότε σας βολεύει να κάνει την εμφάνισή του –απλά θα την κάνει. Ετοιμαστείτε για κάθε ενδεχόμενο, πακετάροντας από νωρίς. Μπορείτε να συμβουλευτείτε τη λίστα που έχουμε φτιάξει με όλα τα απαραίτητα για το νοσοκομείο.

v