6 μύθοι και αλήθειες του καλοκαιριού

6 μύθοι και αλήθειες του καλοκαιριού

Αληθεύει ότι τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν το καλοκαίρι ή ότι τα all inclusive ξενοδοχεία αποτελούν παράδεισο για τις οικογένειες; Τι είναι αλήθεια και τι μύθος για τα καλοκαίρια με τα παιδιά;

Μύθος 1: Το καλοκαίρι τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν

Λάθος! Όχι μόνο αρρωσταίνουν, αλλά οι καλοκαιρινές ιώσεις κρατούν τρεις και πέντε μέρες με υψηλό πυρετό. Ιώσεις που δεν φέρουν πολλές φορές άλλα συμπτώματα και αναγκάζεται κανείς να σκεφτεί τα χειρότερα. Κι όπως κάθε ίωση που σέβεται τον εαυτό της τελειώνει με μια διάρροια δύο ημερών... εκτός αν ξεκινά μια καινούργια ίωση που ακούει στο όνομα γαστρεντερίτιδα και όλη η οικογένεια πια εξαντλείται! Η Υπομονή είναι ο καλύτερος σύμβουλος και η καθημερινή πορτοκαλάδα άκρως απαραίτητη.

Αλήθεια 1: Τα τσίσα της αθωότητας

Είναι γεγονός ότι με το που μπαίνουμε στη θάλασσα μικροί, μεγάλοι αφήνουμε τα ούρα μας να φύγουν. Όλοι μας έχουμε προσέξει τους μεγάλους να στέκονται για ώρα πολλή όρθιοι και να κοιτούν με αδημονία το νερό, διαπιστώνοντας όλο σοφία: “υπάρχουν θερμά και ψυχρά ρεύματα σε αυτή τη θάλασσα”. Τα αθώα παιδάκια μας πιο αυθόρμητα κατεβάζουν μερικές φορές και το μαγιό τους για να μην το λερώσουν. Όμως μην ανησυχείτε γιατί κανεις δεν μολύνθηκε από το θαλασσινό νερό στο οποίο επιπλέουν τα τσίσα της αθωότητας. Αντίθετα, η άμμος μπορεί να καραδοκεί μικρούς μύκητες ή ακόμη και τα ανεπιθήμητα τσιμπούρια των σκύλων που μερικοί φέρνουν στην παραλία ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαγορεύεται, για αυτό ας αποφύγουν μικροί, μεγάλοι την επαφή με την άμμο, όταν φορούν βρεγμένο μαγιό.

Μύθος 2: Τα all inclusive ξενοδοχεία είναι παράδεισος.

Αυτό κι αν είναι απάτη! Θεωρείται ευκολία μεγάλη για τις οικογένειες που σκέφτονται: “τι να το κάνω το παιδί, πώς να το απασχολήσω όλη την ημέρα;”. Όμως οι διακοπές πρέπει να είναι μια ευκαιρία για οικογενειακές ήρεμες στιγμές, χωρίς πρόγραμμα. Σκεφτείτε επιπλέον πόσο ενοχλητικό είναι να ακούει κανείς το μονότονο: “Γιωργάκη όταν μας έρχονται τσίσα μέσα στην πισίνα, βγαίνουμε και πηγαίνουμε στην τουαλέτα...”. Για κάποιο περίεργο λόγο όλοι όσοι κάνουν διακοπές σε τέτοια ξενοδοχεία, θεωρούν ότι η πισίνα, ο μπουφές, οι ομπρέλες, οι σεζλόνγκ, ολόκληρο το προσωπικό είναι σε αποκλειστική τους διάθεση... κι όταν αυτό δεν τηρείται, αρχίζει η γκρίνια από όλους σε όλους και για όλα!

Αλήθεια 2: Η εκδίκηση της γυφτιάς

Από την μια πλευρά, οι άνθρωποι στις διακοπές τους ενοχλούνται με την παρουσία των ανθίγγανων κι από την άλλη πλευρά γίνεται πόλεμος, προκειμένου να αποκτήσουν τις άσπρες πλαστικές καρέκλες που είναι τέρατα αντοχής κι ασχήμιας. Αυτές οι άσπρες πλαστικές καρέκλες έχουν κυριεύσει τις παραλίες, τα καταστρώματα των πλοίων, τις πλατείες για να στηθούν τα καλοκαιρινά πανηγύρια του Αυγούστου, ανακουφίζουν τα πρησμένα πόδια μας κι ας είναι αγορασμένες από τους ανθίγγανους. Ας κάνουμε λοιπόν όλοι τα στραβά τα μάτια... που και που!

Μύθος 3: Παιδιά είναι....αντέχουν

Δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγεται αυτή η φράση “παιδιά είναι... τι θα πάθουν... αντέχουν.”. Φράση που υιοθετούν οι γονείς σε μια ύστατη προσπάθεια τους να ξεφύγουν από το σφιχτό ωράριο του χειμώνα και να ξεδώσουν. Και βέβαια δεν τους αδικώ! Όμως ένα ολοήμερο πρόγραμμα που ξεκινά στις 09:30 το πρωί με παιχνίδι, βόλτες, μπάνιο στη θάλασσα, μεσημεριανό φαγητό, παγωτό, απογευματινή βόλτα κι επιστροφή στα δωμάτια κατά τις 22:00 το βράδυ θα βγάλει το παιδί νοκ άουτ. Μην βιαζόμαστε να μεγαλώσουμε τα παιδιά για να μας ακολουθούν παντού. Είναι προτιμότερο να περάσουμε ένα καλοκαίρι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του καθενός και να μην δοκιμάζουμε τις αντοχές όλων.

Αλήθεια 3: Τα παιχνίδια της Ντροπής

Οι άπειρες τσάντες με τα παιχνίδια θαλάσσης κατακλύζουν τις παραλίες. Οι γονείς προσπαθούν να προλάβουν όλες τις επιθυμιες των παιδιών τους, πριν καν αυτές ειπωθούν... ώσπου διαπιστώνουμε ότι το τέκνο μας ικανοποιείται κρατώντας ένα μικρό φτιαράκι και μαζεύοντας μερικά βότσαλα στην παλάμη του. Ένας περίπατος στην αμμουδιά, το μάζεμα σπασμένων κοχυλιών, σχέδια στην άμμο, το ψάρεμα με ένα πλαστικό ποτηράκι και λίγη ψύχα μέσα σε αυτό, το παιχνίδι ψαράκι, όπου όλη η παρέα κρατιέται χέρι ­χέρι, δημιουργώντας έναν μεγάλο κύκλο μέσα στη θάλασσα είναι μερικά από τα παιχνίδια που προσφέρουν χαρά και οικονομία!

Καλές σας Διακοπές, γιατί έστω και λίγες όλοι τις χρειαζόμαστε!

v