Πώς να βάλετε τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές

Πώς να βάλετε τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές

Για τους γονείς  και κυρίως για εκείνους που έχουν μικρά παιδιά, η επιστροφή από τις διακοπές είναι ένα άγχος. Έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από τη δουλειά και από τις υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί  στη διάρκεια των διακοπών, μία ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: την προσαρμογή των παιδιών από το σχετικά ελεύθερο κλίμα των διακοπών, σε ένα νέο πρόγραμμα με κανόνες, ώστε να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σχολικού έτους που σύντομα ξεκινά. Η διαδικασία προσαρμογής αφορά τόσο στο παιδί όσο και σε εσάς, καθώς οι γονείς θα πρέπει να προσαρμόσουν τα ωράριά τους στις σχολικές ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερα γνωρίζετε για το νέο καθημερινό σας περιβάλλον, τόσο ευκολότερα θα προσαρμοστείτε εσείς, ενώ ταυτόχρονα θα μπορέσετε να βοηθήσετε αποτελεσματικά τα παιδιά σας.

Προκειμένου να ανταποκριθείτε με το ελάχιστο δυνατόν κόστος στη σχολική πραγματικότητα, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε μερικούς κανόνες προσομοίωσης στο νέο περιβάλλον.

1.Εξοικειωθείτε με το σχολείο

Είτε το παιδί σας επιστρέφει στο ίδιο σχολείο είτε ξεκινάει σε κάποιο άλλο, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες οι πληροφορίες που αφορούν σε αυτό. Ενημερωθείτε για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα, στους δασκάλους και τις δραστηριότητες.

2.Συνήθιστε το παιδί σας στη σχολική ρουτίνα

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα παιδιά μένουν ξύπνια μέχρι αργά και κοιμούνται μέχρι το μεσημέρι. Αλλά καθώς η έναρξη της σχολικής πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν πίσω σε μια ρουτίνα. Περίπου τρεις εβδομάδες πριν αρχίσει το σχολείο, βάλτε το παιδί στο κρεβάτι 15 λεπτά νωρίτερα το βράδυ και ξυπνήστε το 15 λεπτά νωρίτερα το πρωί. Δύο εβδομάδες πριν το σχολείο, πρέπει το παιδί να κοιμάται μισή ώρα νωρίτερα και να ξυπνάει μισή ώρα νωρίτερα. Όταν το παιδί σας είναι έτοιμο για το σχολείο, θα πρέπει να μπορεί να διαμορφώνει το πρόγραμμα του ύπνου του μία ώρα νωρίτερα. Με τη ρουτίνα στον ύπνο, το παιδί σας θα είναι περισσότερο ανθεκτικό στο δύσκολο πρωινό ξύπνημα. Ενδεχομένως το πρόγραμμα ύπνου να έχει εφαρμογή και στους γονείς.

3.Ανατρέξτε στα βασικά

Προσπαθήστε να κάνετε μία γρήγορη επανάληψη με το παιδί σας ανατρέχοντας στην περσινή ύλη, εντοπίζοντας τις αδυναμίες και τα δυνατά του μαθήματα. Σταδιακά, απομακρύνετε τα βιντεοπαιχνίδια και την τηλεόραση και εγκλιματίστε το στα νέα δεδομένα.

4.Φροντίστε την σχολική ύλη

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας η σχολική ύλη διαφέρει. Προσπαθήστε να τακτοποιήσετε το ζήτημα όσο το δυνατόν νωρίτερα, έτσι ώστε και να αποφορτίσετε το πρόγραμμά αλλά και να μπορεί το παιδί να έχει από νωρίς μία πρώτη εικόνα σχετικά με αυτά που θα έλθει σε επαφή τη χρονιά που το περιμένει. Αν υπάρχουν σημαντικά κενά από την προηγούμενη χρονιά, πρέπει να φροντίσετε να βρείτε τον τρόπο που θα καλυφθούν έγκαιρα.

5.Φίλοι από το σχολείο

Κανονίστε το παιδί σας να συναντά τακτικά τους φίλους του από το σχολείο, καθώς αυτό εξωραΐζει την εικόνα του στα μάτια του παιδιού και βοηθά στην ομαλή μετάβασή του σε αυτό.

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

v