5 πράγματα που συμβαίνουν στο μυαλό του παιδιού σας

5 πράγματα που συμβαίνουν στο μυαλό του παιδιού σας

Αμέτρητα βιβλία παιδοψυχολόγων και οικογενειακών συμβούλων κυκλοφορούν στην αγορά, υποστηρίζοντας πως κρύβουν το μυστικό για να μεγαλώσετε τα παιδιά σας πιο εύκολα και πιο σωστά. Λίγα, όμως, κάνουν αυτό που πραγματικά υπόσχονται. Πρέπει να είναι κανείς γονιός (σε περισσότερα ίσως από ένα παιδιά), να έχει σπουδάσει και να εργαστεί για χρόνια σε παιδο-κεντρικούς φορείς, για να μπορέσει να δώσει αξιόπιστες συμβουλές διαπαιδαγώγησης –και πάντα με κάποια επιφύλαξη, δεδομένου ότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Η Dr. Tovah Klein, μητέρα τριών παιδιών και καθηγήτρια παιδοψυχολογίας στο Columbia University, είναι από τους λίγους γονιούς που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή. Το βιβλίο της «Πώς ανθίζουν τα παιδιά: Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς παιδιών από 2 έως 5 ετών για να φυτέψουν τους σπόρους της μελλοντικής τους επιτυχίας» δεν θα μπορούσε, λοιπόν, να μην κερδίσει την προσοχή και τον θαυμασμό του αμερικανικού κοινού, ιδιαίτερα για τα 5 παρακάτω σημεία του, τα οποία θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε καλύτερα το παιδί σας.

Τα μικρά παιδιά δεν έχουν αίσθηση του χρόνου

Οποιοδήποτε γονιός έχει χάσει την ψυχραιμία του με ένα παιδί που π.χ. αρνείται να βιαστεί για να πάνε κάπου, θα πρέπει να καταλάβει ότι τα μικρά παιδιά δεν έχουν συναίσθηση της έννοιας του χρόνου, ξεκάθαρα επειδή ο εγκέφαλός τους δεν είναι ακόμα δομημένος με αυτόν τον τρόπο. Έτσι, τα μικρά παιδιά αδυνατούν να διαχειριστούν τον χρόνο, να προγραμματίσουν τις πράξεις τους και να βάλουν τις ανάγκες τους σε προτεραιότητα.

Τα νήπια ζουν στο παρόν. Όταν τους λέτε «φεύγουμε σε 5 λεπτά» καταλαβαίνουν απλά ότι δεν φεύγετε τώρα. Συνεχίστε, ωστόσο, να τους το λέτε και να το κάνετε πράξη (δηλαδή, να φεύγετε σε πέντε λεπτά) και θα τα βοηθήσετε κάπως να καταλάβουν πόσο διαρκούν τα πέντε λεπτά. Εξίσου χρήσιμο είναι να χρησιμοποιείτε λέξεις διαδοχικού χρόνου, π.χ. πρώτα θα κάνουμε αυτό, μετά το άλλο, αργότερα αυτό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να περιμένετε να πάνε στο Δημοτικό για να αρχίσουν τα παιδιά σας να κατανοούν καλύτερα την έννοια του χρόνου.

Για εκείνα, ο κόσμος έχει να κάνει με την ισχύ και τον έλεγχο

Προσπαθήστε να δείτε τον κόσμο με τα μάτια ενός νηπίου: Έχει ελάχιστο έλεγχο στο τι θα κάνει, τι θα φάει, πού θα πάει κ.λ.π. Οι γονείς αποφασίζουν για όλα αυτά. Τι μπορεί, λοιπόν, ένα παιδί να ελέγξει; Ίσως τα ρούχα που θα φορέσει, το πόσο θα φάει, το αν και πότε θα χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, το πότε θα κοιμηθεί και το τι θα πει και πώς θα το πει –τα σημεία, δηλαδή, στα οποία οι γονείς τείνουν να δυσκολεύονται περισσότερο με τα παιδιά τους.

Σύμφωνα με την Dr. Klein, από τα 2 μέχρι τα 5 χρόνια τα παιδιά μαθαίνουν να παίρνουν αποφάσεις και οι γονείς θα πρέπει να τους επιτρέπουν να έχουν τον έλεγχο σε όσο περισσότερα θέματα γίνεται.

Έτσι, αν το παιδί σάς ταλαιπωρεί προκειμένου να ντυθεί, ρωτήστε το π.χ. ποιο παπούτσι θέλει να φορέσει πρώτο, το δεξί ή το αριστερό. Αν δεν τρώει, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα πράγμα που να του αρέσει πάνω στο τραπέζι. Δώστε στο παιδί εναλλακτικές, αλλά όχι πολλές, για να νιώθει ότι έχει τον έλεγχο κάποιας κατάστασης.

Όπως χαρακτηριστικά γράφει η Dr. Klein στο βιβλίο της «σας εγγυώμαι ότι αν βλέπετε το μεγάλωμα του παιδιού σας σαν ένα παιχνίδι εξουσίας, με εσάς να προσπαθείτε διαρκώς να ασκείτε τον έλεγχο, θα χρειάζεται συνέχεια να αυξάνετε την ισχύ σας για να κερδίσετε. Και το παιδί σας, με τον χρόνο, θα συνεχίσει να μάχεται, αντικρούοντάς σας, καθώς θα προσπαθεί να σας δείχνει, με όλο και μεγαλύτερη πυγμή, ποιος είναι, τι μπορεί να κάνει και τι χρειάζεται από εσάς.»

Η ευτυχία δεν έρχεται από το να προσπαθείς να τα κάνεις ευτυχισμένα

Ακούγεται προφανές, όμως τα νήπια είναι περισσότερο ευτυχισμένα όταν νιώθουν ασφάλεια. Όπως λέει η Dr. Klein «η ενσυναίσθηση και η αναγνώριση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία... και βοηθούν ένα παιδί να καταλάβει τι νιώθει βάζοντας μια ταμπέλα στο συναίσθημά του». Έτσι, όταν π.χ. σας τελειώνουν τα αγαπημένα του δημητριακά, η πρώτη σας αντίδραση μπορεί να είναι να τρέξετε να τα αγοράσετε. Αν, όμως, συμπάσχετε με το παιδί σας, λέγοντάς του πόσο λυπάστε που τελείωσαν και πόσο κατανοείτε ότι ήθελε να τα φάει, θα του δείξετε ότι μπορεί μια μέρα να ζήσει και χωρίς αυτά –και να φάει κάτι άλλο. Βοηθώντας το παιδί σας να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες, του δείχνετε πόσα είναι ικανό να διαχειριστεί και το μαθαίνετε να είναι ελαστικό και προσαρμοστικό σε καταστάσεις.

Πρέπει να πάθουν για να μάθουν

 

Παρόλο που σαν γονείς θέλουμε να στρώσουμε για τα παιδιά μας τον πιο ομαλό και ανθόσπαρτο δρόμο, αυτά πρέπει να πάθουν για να μάθουν και να γίνουν οι άνθρωποι που θέλουμε να γίνουν. Οι αποτυχίες διδάσκουν στα νήπια πώς να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες, πώς να προσαρμόζονται και πώς να διαχειρίζονται τα πάθη τους. «Το να μεγαλώνεις και να αναπτύσσεσαι σημαίνει να έχεις τρωτά σημεία, να έχεις ευαισθησίες, να πέφτεις και να κάνεις λάθη. Ένα παιδί δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αν δεν κάνει λάθη, αν δεν δοκιμάσει και δεν αποτύχει. Αν δεν μπορείς να πέσεις, δεν μπορείς να αναλάβεις ρίσκα –και η ζωή είναι γεμάτη ρίσκα», λέει η Dr. Klein.

Οι ιδιότητές τους που σας τρελαίνουν, είναι αυτές που θα θέλετε αργότερα

Η ανεξαρτησία του παιδιού σας, η περιέργειά του, τα πάθη του, η επιμονή του, ακόμα και το πείσμα του, μπορεί να σας βγάλουν εκτός εαυτού. Είναι αυτές οι ιδιότητές του που σας κάνουν να αργείτε να πάτε κάπου και που κάνουν το παιδί σας να δείχνει ατίθασο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Dr. Klein, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που πραγματικά θέλετε για τον χαρακτήρα του παιδιού σας, καθώς αυτά είναι που θα του επιτρέψουν να επιτύχει αργότερα στη ζωή του.

Πηγή: Popsugar

v