Είναι το ταμπόν ασφαλές;

Είναι το ταμπόν ασφαλές;

Όσες το χρησιμοποιούν, χτίζουν και προσκυνούν βωμούς γι΄αυτό. Το ταμπόν είναι η απάντηση στην ερώτηση «Πώς γίνεται να πηγαίνεις στην παραλία/ στο γυμναστήριο/ στον παιδότοπο με τον μικρό όταν έχεις περίοδο;». Το ταμπόν λύνει τα χέρια του μισού γυναικείου πληθυσμού αυτού του κόσμου και προβληματίζει το άλλο μισό, που φοβάται πιθανές μολύνσεις/ επιπλοκές/ μην μείνει μέσα στον κόλπο/ μην «γεμίσει», ξεχειλίσει και τρέχει και δεν φτάνει. Είναι όμως πράγματι επικίνδυνη η χρήση του ταμπόν; Και αν ναι, σε ποιες περιπτώσεις;

Ο κίνδυνος της μολύνσεων

Σύμφωνα με τους γυναικολόγους, οι πιθανότητες λοιμώξεων δεν είναι ανύπαρκτες, είναι όμως σημαντικά σπάνιες, εφόσον τηρούνται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις (δείτε παρακάτω). Η χρήση του έτερου συμμάχου κατά τις δύσκολες ημέρες του κύκλου, της σερβιέτας, ενέχει αντίστοιχους κινδύνους, αφού οι συνθήκες υγρασίας και θερμότητας που δημιουργούνται στην περιοχή του αιδοίου ενδέχεται να προκαλέσουν μολύνσεις ή ερεθισμούς –ιδιαίτερα όταν η ροή είναι αυξημένη. Επομένως στη μάχη σερβιέτας-ταμπόν για το ποιο απ’ τα δύο μέσα είναι πιο υγιεινό, εδώ, έχουμε ισοπαλία.

Τραυματίζει τον κόλπο;

Τα σύγχρονα υλικά και οι λεπτομερείς οδηγίες χρήσης, είναι φίλοι σας. Το ταμπόν είναι φτιαγμένο από απαλό, χειρουργικό βαμβάκι που είναι σχεδόν απίθανο να προκαλέσει βλάβες στα τοιχώματα του κόλπου. Ωστόσο είναι σημαντικό να διαβαστούν πολύ προσεκτικά οι οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Το βασικότερο tip είναι ότι το ταμπόν έχει τοποθετηθεί σωστά όταν δεν νιώθετε την… παρουσία του. Αν, βάζοντάς το, το νιώθετε να σας ενοχλεί, τότε πρέπει μάλλον να το σπρώξετε λίγο πιο βαθειά στον κόλπο σας.

Θα μείνει σταθερό; Είναι απορροφητικό; Τι θα κάνω (Παναγία μου!) αν μείνει μέσα;

Ναι, είναι απόλυτα σταθερό. Αφού το ταμπόν... βολευτεί στη σωστή θέση (στο σημείο εκείνο που, όπως είπαμε, δεν θα το νιώθετε) δεν θα μετακινηθεί παρά μόνο όταν εσείς αποφασίσετε να τραβήξετε το κορδονάκι. Και, ναι, είναι απορροφητικό. Προτιμότερο είναι να επιλέξετε κάποιο ταμπόν μικρής απορροφητικότητας το οποίο θα αλλάξετε άμεσα (οι οδηγίες λένε ότι μπορείτε να το αφήσετε μέχρι 6 ώρες). Σε γενικές γραμμές η διαρροή είναι περισσότερο πιθανή όταν γίνεται χρήση σερβιέτας.

Ως προς την πιθανότητα εξαφάνισής του στα άδυτα του κόλπου σας, οι ανησυχίες περιττεύουν -το ενδεχόμενο να σπάσει το σκοινάκι είναι απειροελάχιστο κι ακόμη κι αν συμβεί, επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας και θα το αφαιρέσει χωρίς δυσκολία. 

Επιτρέπεται να φοράμε ταμπόν στη θάλασσα;

Σύμφωνα με τον μαιευτήρα–χειρουργό γυναικολόγο κ. Αλέξανδρο Αρμενιάκο, οι γυναίκες μπορούν κάλλιστα να κολυμπήσουν φορώντας ταμπόν. Ο ειδικός επισημαίνει ωστόσο, ότι η χρήση του θα πρέπει να γίνεται πολύ σχολαστικά -θα πρέπει δηλαδή να χρησιμοποιείται ένα καινούριο ταμπόν πριν την πολυπόθητη βουτιά, το οποίο θα αλλάζεται αμέσως μετά, όπως και το μαγιό. 

Να βάλω ταμπόν πριν κοιμηθώ; 

Όσο περισσότερο μένει το ταμπόν μέσα στον κόλπο σας, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες μολύνσεων -όπως ακριβώς και με τις σερβιέτες. Το ταμπόν πρέπει να αλλάζει κάθε, το πολύ, έξι ώρες, επομένως, για τον ύπνο προτιμήστε μια σερβιέτα μεγάλης απορροφητικότητας. 

Ποιος είναι ο σοβαρότερος κίνδυνος που κρύβει;

Το τοξικό σοκ. Τον περασμένο Ιούνιο, αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι ένα μοντέλο από την Καλιφόρνια έχασε το πόδι του εξαιτίας του Συνδρόμου Τοξικού Σοκ και μήνυσε ως υπεύθυνη, την εταιρεία παραγωγής των κολπικών ταμπόν που χρησιμοποιούσε για χρόνια.

Το Σύνδρομο Τοξικού Σοκ είναι μια πολύ σπάνια διαταραχή που, μεταξύ άλλων, μπορεί να προκληθεί από τη χρήση ταμπόν. Η ασθένεια είναι, σύμφωνα με το Iatronet, θανατηφόρος στο 5 έως 15% των περιπτώσεων των πασχόντων. Πρόκειται για μια επιπλοκή βακτηριακής λοίμωξης που, όπως περιγράφει ο Μαιευτήρας-Χειρουργός Γυναικολόγος Γκικόντες Ευάγγελος, προέρχεται από τοξίνες που εκκρίνουν τα μικρόβα (μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ).

Τα συμπτώματα που οδηγούν στην διάγνωση ΣΤΣ και πρέπει κανείς να προσέχει είναι: ξαφνικός υψηλός πυρετός (πάνω από 39oC), εξάνθημα που ακολουθείται έπειτα από μια-δυο εβδομάδες από απολέπιση του δέρματος, κυρίως στις παλάμες και τα πέλματα, εμετοί/ διάρροιες, έντονη μυαλγία, πονοκέφαλος, αίσθηση αποπροσανατολισμού, υπόταση.

Προβλήματα υγείας, προκαλούνται από τη λάθος χρήση

Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνετε απαραίτητα, αν χρησιμοποιείτε ταμπόν:

-Πρέπει τα χέρια να πλένονται πολύ καλά πριν την τοποθέτηση του ταμπόν.

-Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση το ταμπόν να μένει περισσότερο από 5, 6 ώρες στον κόλπο.

-Καλό είναι να προτιμώνται τα ταμπόν μικρής απορροφητικότητας.

-Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

-Μην χρησιμοποιείτε ταμπόν πριν ή μετά την έναρξη της εμμήνου ρύσης.

v