Πώς να τοποθετήσετε σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου για να είναι ασφαλές το παιδί

Πώς να τοποθετήσετε σωστά το κάθισμα αυτοκινήτου για να είναι ασφαλές το παιδί

Ξέρατε ότι τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα είναι η νούμερα ένα αποτρέψιμη αιτία θανάτου, σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 13 ετών; Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε το παιδί σας από έναν τέτοιον κίνδυνο είναι να τοποθετείτε σωστά το παιδικό καθισματάκι στο αυτοκίνητο και -κυρίως- να το χρησιμοποιείτε. Και πριν βιαστείτε να θεωρήσετε ότι τα έχετε κάνει ήδη όλα αυτά, δείτε παρακάτω ορισμένα σημεία στην τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος, στα οποία ίσως δεν είχατε δώσει την απαιτούμενη σημασία μέχρι σήμερα.

Οι ιμάντες της ζώνης πρέπει να είναι σφιχτοί και αναπαυτικοί

Τα περισσότερα παιδιά έχουν τη ζώνη του καθίσματος υπερβολικά χαλαρή, με κίνδυνο να γλιστρήσουν έξω από αυτή, σε περίπτωση ατυχήματος. Όσο κι αν το παιδί σας γκρινιάζει ότι το έχετε σφίξει πολύ και καταπιέζεται, μην υποκύψετε: Σφίξτε τις ζώνες τόσο ώστε να συγκρατούν καλά αλλά και αναπαυτικά το παιδί και εξηγήστε του ότι ...αν επρόκειτο να πηδήξει με αλεξίπτωτο από τον ουρανό, δεν θα γκρίνιαζε για το πόσο σφιχτοί είναι οι ιμάντες! Εν ανάγκη, αν φορά κάποιο χοντρό πανωφόρι που εμποδίζει τους ιμάντες από το να σφίξουν καλά, αφαιρέστε το από το παιδί και κουμπώστε έπειτα σωστά τη ζώνη.

Τα παιδιά πρέπει να κοιτάζουν ανάποδα για όσο περισσότερο γίνεται

Όταν το παιδί μεγαλώσει τόσο ώστε να μην χωρά πια στο βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου, το οποίο τοποθετείται πάντα με το μωρό να κοιτάζει την πλάτη του πίσω καθίσματος, θα χρειαστεί να το μετακινήσετε σε ένα μεγαλύτερο κάθισμα. Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να τοποθετηθούν «κοιτάζοντας» είτε μπροστά είτε πίσω. Οι ειδικοί συνιστούν να περιμένετε μέχρι τα 2 χρόνια του παιδιού, μέχρι να γυρίσετε το κάθισμα έτσι ώστε να κοιτάζει μπροστά.

Μια συχνή παρανόηση των γονιών, λένε οι ειδικοί, είναι ότι υπάρχει κίνδυνος να τραυματιστούν τα πόδια του παιδιού σε περίπτωση ατυχήματος, αν είναι γυρισμένο ανάποδα, καθώς τα πόδια δείχνουν να πιέζονται στην θέση αυτή. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι τα παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τα πόδια τους όταν κοιτάζουν μπροστά, γιατί σε ένα σοβαρό ατύχημα, μπορεί να τα «λιώσει» το ακριβώς μπροστινό κάθισμα, η πλάτη του οποίου θα τιναχτεί προς τα πίσω.

Μέγιστη ασφάλεια όταν το παιδί κοιτάζει μπροστά

Όταν το παιδί είναι πλέον αρκετά μεγάλο για να κοιτάζει προς τα πίσω, φροντίστε, γυρίζοντάς το μπροστά, να κρατήσετε το κεφάλι του και τη σπονδυλική του στήλη όσο πιο ασφαλή γίνεται.

Το πιο ασφαλές σύστημα για την σωστή τοποθέτηση του παιδικού καθίσματος στο αυτοκίνητο είναι το Isofix, το οποίο σχεδόν γίνεται ένα με το αυτοκίνητο μειώνοντας την κίνηση προς τα εμπρός σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης. Με το Isofix είναι σχεδόν αδύνατο να τοποθετήσετε λάθος το παιδικό κάθισμα, καθώς αυτό διαθέτει ειδικούς δείκτες που επιβεβαιώνουν ότι έχει μπει σωστά. Εξάλλου, συνδέεται στο αυτοκίνητο με τρία σταθερά σημεία: δύο συνδέσμους που υπάρχουν στο παιδικό κάθισμα και στερεώνονται στα άγκιστρα του Isofix, τα οποία βρίσκονται στις 2 πίσω θέσεις της του αυτοκινήτου, στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το οριζόντιο μέρος του καθίσματος (φωτο 1), ένα «πόδι στήριξης» που σταθεροποιεί το κάθισμα και μία ζώνη σταθεροποίησης που στερεώνεται στο πίσω μέρος του πίσω καθίσματος ή στο πορτ-μπαγκάζ (φωτο 2).

Η νομοθεσία που ρυθμίζει την παραγωγή των αυτοκινήτων, έχει καθορίσει ότι ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2011 όλα τα νέα οχήματα πρέπει να έχουν τα άγκιστρα Isofix στο πίσω κάθισμα με τα οποία θα τοποθετούνται τα παιδικά καθίσματα. Αν, ωστόσο, το δικό σας αυτοκίνητο δεν διαθέτει σύστημα Isofix, μπορείτε να επιλέξετε ένα παιδικό κάθισμα αυτοκίνητου με ενσωματωμένο Isofix.

Αποφύγετε το booster όσο μπορείτε, αλλά μην το απομακρύνετε πριν από την ώρα του

Για να καθίσει ένα παιδί σε booster, αντί για κανονικό παιδικό κάθισμα, πρέπει να είναι άνω των 4 ετών και των 18 κιλών και αρκετά... ώριμο, ώστε να μην κουνιέται αριστερά δεξιά και να μην παίζει με τη ζώνη. Οι ειδικοί λένε ότι ίσως είναι προτιμότερο να περιμένετε μέχρι τα 6 του χρόνια για να του βάλετε κάθισμα booster, το οποίο συγκρατεί το παιδί αποκλειστικά με την κανονική ζώνη του καθίσματος και απλά το έχει σε ψηλότερη θέση, ώστε η ζώνη να μην του «κόβει» τον λαιμό. Επιπλέον, αφήστε το παιδί σας να κάθεται στο booster μέχρι η ζώνη να εφαρμόζει τέλεια στο σώμα του και χωρίς αυτό, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τα 10-12 χρόνια.

Η κεντρική πίσω θέση είναι γενικά η ασφαλέστερη για τα παιδιά

Με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι το παιδί κάθεται σωστά ασφαλισμένο στο καθισματάκι του, η μεσαία πίσω θέση αποτρέπει τον κίνδυνο να χτυπηθεί άμεσα το παιδί από κάτι σε περίπτωση ατυχήματος, είτε κοιτάζει μπροστά είτε πίσω. Αν έχετε περισσότερα του ενός παιδιά, να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο είναι συνήθως το λιγότερο προστατευμένο (ένα μωρό προστατεύεται περισσότερο αν κάθεται στο ανάποδο κάθισμα, το λεγόμενο «αυγό»), άρα είναι προτιμότερο να βάλετε το δικό του κάθισμα στη μεσαία θέση.

Τα παιδικά καθίσματα έχουν ημερομηνία λήξης!

Τα καθίσματα είναι φτιαγμένα από πλαστικό και το πλαστικό φθείρεται με τα χρόνια. Χρειάζεστε ένα παιδικό κάθισμα που να είναι αρκετά ισχυρό, ώστε να «αντέξει» σε περίπτωση τρακαρίσματος. Οι ειδικοί λένε ότι ένα παιδικό κάθισμα συνήθως «κρατάει» από 6 έως 8 χρόνια, ωστόσο κρίνετε και μόνοι σας αν χρειάζεστε ένα καινούργιο, ειδικά αν το έχουν χρησιμοποιήσει πολλά παιδιά.

Εξάλλου, αν έχετε ήδη βρεθεί σε ατύχημα, το πιθανότερο είναι ότι το παιδικό σας κάθισμα χρειάζεται αντικατάσταση, είτε το παιδί σας βρισκόταν θέση του την ώρα του τρακαρίσματος είτε όχι, γιατί ακόμα και ένα άδειο κάθισμα έχει απορροφήσει την ισχύ της σύγκρουσης –εκτός, βέβαια, κι αν αυτή ήταν πολύ μικρή.

Βεβαιωθείτε ότι όλοι είναι δεμένοι καλά στο κάθισμα πριν ξεκινήσετε

Γιατί δεν αρκεί μόνο να το τοποθετήσετε σωστά, αλλά και να ασφαλίσετε καλά τις ζώνες των παιδιών, με τις οριζόντιες ενώσεις των ιμάντων στο ύψος του στήθους τους (δείτε:κεντρική φωτό άρθρου). Στη συνέχεια, πρέπει και οι υπόλοιποι επιβαίνοντες να φορέσουν την δική τους ζώνη, γιατί έρευνες έχουν δείξει ότι αν ένας ενήλικας δεν φορά την ζώνη του, οι υπόλοιποι επιβαίνοντες έχουν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να σκοτωθούν σε περίπτωση σύγκρουσης, αφού το σώμα του ενήλικα θα λειτουργήσει ως ανθρώπινος πύραυλος. Οι ζώνες ασφαλείας, λοιπόν, προστατεύουν τόσο μεγάλους όσο και τους μικρούς, σε περίπτωση ατυχήματος.

Πηγή: thecarseatlady.com

v