Πώς μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα με κλειστές σάλπιγγες;

Πώς μπορεί να μείνει έγκυος μια γυναίκα με κλειστές σάλπιγγες;

Ερώτηση:

Τι ισχύει στην περίπτωση που οι σάλπιγγες μιας γυναίκας είναι κλειστές, ενώ είναι σε ηλικία τεκνοποίησης και έχει κάνει σε ένα χρόνο 2 εξωμήτριες κυήσεις που αντιμετωπίστηκαν φαρμακευτικά με μεθοτρεξάτη; Καταρχάς, χρησιμοποιείται ακόμη αυτή η μέθοδος; Μπορεί να αφήσει κάποια υπολείμματα; Η γυναίκα διατρέχει κάποιον κίνδυνο και είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια επιπρόσθετη επέμβαση; Υπάρχουν ελπίδες εγκυμοσύνης αν η μια σάλπιγγα είναι λίγο ανοιχτή, σύμφωνα με τη σαλπιγγογραφία; Αν ο δεύτερος χρόνος κυλάει ομαλά, χωρίς καμία παρέμβαση, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι ασφαλής; Σε ηλικία 33 ετών και με βάρος 95 κιλά, είναι επικίνδυνο να προχωρήσει σε εξωσωματική, όπως συνιστούν οι γιατροί, ή να κάνει κάποια λαπαροσκοπική επέμβαση για να ανοίξουν οι σάλπιγγες και να διευκολυνθεί η σύλληψη; Το ζευγάρι δεν αντιμετωπίζει κανένα άλλο πρόβλημα, σύμφωνα με τις αιματολογικές του εξετάσεις.

Απάντηση:

Αν είναι σίγουρα κλειστές οι σάλπιγγες, η γυναίκα σίγουρα δεν μπορεί να μείνει έγκυος με αυτόματη επαφή. Αν όμως έχει προηγηθεί θεραπεία με οποιοδήποτε φάρμακο ή χειρουργικά και ειναι αμφιλεγόμενα κλειστές, τότε πάντα υπάρχει η πιθανότητα, αν περάσει κάποιο ωάριο και σπερματοζωάριο, να μπορέσει να μείνει έγκυος η γυναίκα. Όποτε μια υστεροσαλπιγγογραφία χρειάζεται για να μας δείξει αν οι σάλπιγγες ειναι κλειστές ή όχι. Μετά, η εξωσωματική γονιμοποίηση δεν ενέχει ιδιαίτερους κινδύνους -έως και μηδενικούς- οπότε δεν βλέπω τον λόγο να την αποφεύγετε εάν έχετε πρόβλημα στις σάλπιγγες.

*O Δρ. Θεοδόσης Αρκουλής είναι Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Ειδικός στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση, Επικεφαλής του Κέντρου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης Πειραιά «Μίτωση».

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v