Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε στα μωρά

Γιατί είναι πολύ σημαντικό να μιλάμε στα μωρά

Αρκετά συχνά, μας συμβαίνει να βλέπουμε ένα μωρό και να θέλουμε να το πειράξουμε, να του κάνουμε γκριμάτσες και να του μιλήσουμε με ένα αστείο τρόπο για να το κάνουμε να γελάσει. Ωστόσο, πέρα από την πλάκα, είναι πιθανό να συντελούμε στην πνευματική και συναισθηματική του ανάπτυξη, χωρίς να το καταλάβουμε; Πλέον έχουν αποδειχθεί και επιστημονικά κάποια οφέλη που συμβάλλουν στην ταχύτερη εξέλιξή τους, όταν τους μιλάμε συχνά.

1) Μιλάνε πιο γρήγορα

Οι πρώτες «άναρθρες» κραυγές που βγαίνουν από το στόμα ενός νεογέννητου μωρού είναι ουσιαστικά και οι πρώτες του λέξεις. Είναι ο τρόπος του να επικοινωνήσει μαζί σας- θα έχετε παρατηρήσει, μάλιστα, ότι πολλές φορές έτσι σας «απαντά» αφού του μιλήσετε.

Αυτοί οι ήχοι είναι πολύ σημαντικοί για την ανάπτυξη της μετέπειτα γλωσσικής του ικανότητας. Σύμφωνα με έρευνες, όσο περισσότερο τους μιλούν οι γονείς, τόσο πιο γρήγορα τα μωρά αρχίζουν να βγάζουν αυτές τις φωνές και τόσο πιο σύντομα λένε τις πρώτες τους λέξεις. Γι' αυτό, μιλήστε με τις ώρες στο μωρό σας και αφήστε το να σας απαντάει όπως εκείνο νομίζει!

2) Δένονται συναισθηματικά με τους γονείς τους

Όταν τα μωρά ακούν τις φωνές των γονιών τους, αισθάνονται ηρεμία και ασφάλεια. Η γλώσσα και άρα η επικοινωνία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του ιδιαίτερου συναισθηματικού δεσμού μεταξύ του παιδιού και των γονιών του.

Επιπλέον, όταν το παιδί ακούει τους γονείς, εξοικειώνεται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα με τους ήχους και τα χαρακτηριστικά της μητρικής τους γλώσσας, γεγονός που ενδεχομένως να παίξει ρόλο και στην πιο γρήγορη ανάπτυξη της γλωσσικής του ικανότητας.

3) Μαθαίνουν περισσότερες λέξεις

Σύμφωνα με έρευνες  , όταν οι γονείς μιλούν πολύ στα παιδιά, και μάλιστα με μία πιο «τσιριχτή» και αστεία φωνή, είναι σε θέση, μέχρι την ηλικία των δύο ετών , να χρησιμοποιήσουν τις διπλάσιες λέξεις, ενώ σταδιακά το λεξιλόγιό τους γίνεται όλο και πιο πλούσιο.

4) Αναπτύσσεται πιο γρήγορα ο εγκέφαλός τους.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι όταν οι γονείς μιλούν στα μωρά, ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται πιο γρήγορα. Τα εγκεφαλικά κύτταρα των μωρών λειτουργούν ακόμα και όταν κοιμούνται, επομένως υποσυνείδητα τους ακούν και στον ύπνο τους. Μάλιστα, θεωρείται ότι, από το πρώτο κιόλας έτος, πολλά μωρά μπορούν να καταλάβουν ακόμα και κάποιες περίπλοκες προτάσεις των μεγάλων.

5) Μαθαίνουν να διαβάζουν πιο γρήγορα

Οι γονείς είναι οι πρώτοι «δάσκαλοι» των παιδιών, ακόμα και αν δεν το ξέρουν. Επιστήμονες θεωρούν ότι μέχρι τα πρώτα τρία χρόνια, που ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, συγκρατούν πολύ πιο εύκολα ό,τι ακούν από εκείνους. Μάλιστα, αποδείχθηκε ότι, όταν οι γονείς μιλούν πολύ στα παιδιά, εκείνα μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα ανάγνωση.Το γεγονός αυτό ίσως οφείλεται στο ότι το διάβασμα συνδέεται άμεσα με το λεξιλόγιο που έχουν ήδη ακούσει και συγκρατήσει τα μωρά.

Το συμπέρασμα είναι ένα: μπορείτε να φλυαρείτε με το μωρό σας! Είτε θέλετε να το «κανακεύετε», είτε να του διαβάσετε ένα βιβλίο, το σίγουρο είναι ότι θα επωφεληθεί, ακόμα και αν δεν καταλαβαίνει τι του λέτε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΑΣ

Γραφτείτε στο Newsletter μας

Διαγωνισμοί, δώρα και τα πάντα για το παιδί και την οικογένεια!

v